Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 11°C | 21°C Még több cikk.

Elhagyhatja a kórházat a szívátültetésen átesett 3 hónapos csecsemő

Hamarosan elhagyhatja a kórházat az a három hónapos csecsemő, akin két héttel ezelőtt hajtottak végre sikeres szívátültetést.
Hamarosan elhagyhatja a kórházat az a három hónapos csecsemő, akin két héttel ezelőtt hajtottak végre sikeres szívátültetést a budapesti Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben - jelentette be Szatmári András szakmai igazgató csütörtökön, az intézményben tartott sajtótájékoztatón.

Elmondta, a kisfiú esetében a szerencse is közrejátszott. A gyermek ugyanis már annyira rossz állapotban volt, hogy "karnyújtásnyira" voltak attól: kis súlya - 5 kilogramm - ellenére műszívet ültessenek be. Ekkor érkezett a hír, hogy sikerült számára megfelelő donort találni. A három hónapos kisfiú állapota kielégítő, jelenleg ő a legfiatalabb szívtranszplantált beteg Magyarországon.

Szatmári András kiemelte: a szívtranszplantáció magyarországi történetében az első szívátültetés, az első műszív beültetése, majd az első műszív kivétele és valódi szervvel való helyettesítése, majd az Eurotransplanthoz való csatlakozás, most pedig a legfiatalabb beteg operációja mind kiemelt eseménynek számít. A folyamatot azonban folytatni kívánják, igyekeznek az átültetések során mind testsúlyban, mind életkorban feszegetni a határokat, hogy további áttöréseket érjenek el mind az újszülöttkori, mind a felnőttkori szívtranszplantációk során.

Pradán Zsolt, a szívsebészeti osztály és a műtétet végző sebészi csapat vezetője közölte: a kiemeltnek számító műtét "eseménytelenül", vagyis komplikáció nélkül zajlott le. Véleménye szerint az operáció alapját a "kiváló, összehangolt munka és jól bejáratott csapat adta". Ennek köszönhetően a műtét számukra rutinfeladatnak számított - hangsúlyozta. Ablonczy László gyermekkardiológus főorvos elmondta: 2003-2004 óta egyre elfogadottabb a gyermekkori szívtranszplantáció, ennek köszönhetően a donorok száma is emelkedett. Mint mondta: Magyarországon a gyermekek esetében a szívre való várakozása hossza változó, általában 150-200 napos műszívkezeléssel kalkulálnak. Enélkül a gyermekek mintegy fele meghalna várakozás közben - tette hozzá.

A magyarországi szívátültetés huszadik évfordulójáról január elején a budapesti Semmelweis Egyetem városmajori klinikáján emlékeztek meg. Merkely Béla, a klinika elnöke akkor elmondta, hogy az elmúlt húsz évben összesen 206 szívtranszplantáció volt az országban. Hozzátette: Magyarországon szívátültetésre nagyjából három hónapot kell várni, ez az európai átlagnál valamivel jobb helyzetet jelent.

Annak köszönhetően pedig, hogy ez év elejével Magyarország csatlakozott az Eurotransplanthoz, a kritikus állapotban lévő betegek még hamarabb juthatnak szervhez.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

TeSzedd! - több mint 70 ezren csatlakoztak

Országszerte eddig összesen több mint 70 ezren csatlakoztak a TeSzedd! elnevezésű, június 2-ai… Tovább olvasom