Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

Elfogyott a türelme, hozta a Kikát

A győri Kika Áruház igazgatója megunta az ingázást, és lakóhelyére hozta munkahelyét, a Kikát. (x)

Ingázni család és munkahely között nem jó. Egy ideig elviseli az ember, aztán elkezd gondolkozni, tervezni, majd lázadni. Oláh Norbert, a hamarosan nyíló győri Kika Áruház igazgatója megunta a napi többórás utazgatást és lakóhelyére hozta munkahelyét, a Kikát.
 
A sors fintora, hogy az ő igazgatásával nyitott a budaörsi Ikea, de hiába lobbizott öt éven keresztül, hogy vidéken is nyisson az áruház, másfél évvel ezelőtt feladta és átszerződött a Kikához. Igazgatta a budaörsi áruházat, tavasszal pedig a győri igazgatói széket foglalja el.

Az új áruház hatalmas parkolóval és a Pápai úti forgalom ésszerű átszervezésével készül a nyitásra.
– A győri áruháznyitással az ingázásnak vége, papírforma szerint hátra is dőlhetne a székében. Üzletileg viszont most jön a neheze, hiszen az első vidéki lakberendezési áruházzal önnek kell bizonyítani.

– Ez valóban így van. Az csak egy dolog, hogy idejövünk nagyon igényes építkezéssel, áruválasztékkal, megfizethető árpolitikával, jó ingatlanhellyel és jó szolgáltatási háttérrel. Ezek objektív adottságok, melyeket a 110 munkatárs egyike is egy csapásra tönkretehet. Annál rosszabb nem történhet, mint hogy a vásárló bemegy a győri áruházba, felteszi a kérdését az első munkatársnak és az nem tud válaszolni. Tizenöt éve dolgozom a kereskedelemben, de meg tudtam tartani azt az objektivitást, hogy magánemberként a saját áruházamban is tudok vásárlóként gondolkodni. Napi feladatom, hogy kimenjek az eladótérbe és végigellenőrizzem a kollégáim munkáját, akár személyesen, akár titkos vásárlásokkal. Ezzel tudom a munkánkat lemérni.

Sokan kerestek munkát

– Ahhoz, hogy a nyitásra ez így legyen, a betanulási folyamat végén kell már lenniük a dolgozóknak...

– A 4–5 hónapos oktatásban most értek el oda, hogy az emberi megnyilvánulásokra helyezzük a fő hangsúlyt. Ez a történet nem csak a szakmáról szól. A kereskedés tanulható, az árukészlet megtanulható, az áruismeretet meg lehet szerezni. Komoly buktatót jelent a sikerben, hogy milyen munkatársakkal dolgozunk.

A cégről

A Kika Lakberendezési Kft. Magyarországon egy százszázalékosan osztrák családi tulajdonban lévő cég leányvállalata, mely Ausztriában Kika Leiner néven fut. (Ausztriában vannak a Kika áruházakon kívül Leiner lakberendezési áruházak is.) A Kika elnevezéssel olyan áruházláncot keltettek életre, ami a fiatalabb korosztályt szeretné kiszolgálni. 2001-ben Magyarországon megvette a Kika a Michelfelt áruházláncot két nagyáruházzal. Ezen két áruház megvétele után még egy évig kellett a jogszabályok szerint a Michelfelt nevet futtatni, majd 2002-ben lépett be a magyar piacon levédett Kika névvel az új cégcsoport. 2003 őszén Budaörsön megnyílt a jelenleg legnagyobb Kika lakberendezési nagyáruház.

– Nem is háríthat másra, hiszen személyesen választotta ki a dolgozókat. Mennyire talált megfelelő munkatársakat?

– Nem volt egyszerű, de a humánpolitika szempontjából felépíteni egy csapatot nagyon szép feladat, és nem baj, ha ez több hónapig tart. Természetesen sokszorosa volt az igénynek a jelentkezők száma. Sokan vannak Győrben, akik valóban munkát keresnek, önhibájukon kívül, különböző gyárbezárások miatt nem tudnak a szakmájukban elhelyezkedni. Nekem nagyon nagy öröm, mivel félig-meddig én is győri vagyok, hogy száz százalékban győri, illetve Győr környéki területekről tudtuk a munkatársainkat felvenni. Ők már októbertől betanulásukat végzik Budaörsön, március elején jönnek vissza Győrbe, hogy elvégezzék az áruház belső felépítését. Erre lesz szűk két hónapunk. A betanulási időszakban busszal utaztatjuk a munkatársainkat, hogy ne kelljen elszakadniuk a családjuktól.

Dolgozóbarát multicég

– A multinacionális kereskedő cégek nem arról híresek, hogy dolgozóbarátok lennének. Ön is érezte ezt a tartózkodást a felvételi beszélgetésekkor?

– Igen. Valóban nincs jó hírük a kereskedő multiknak. Mikor szóba kerültek a Kika feltételei, többen mondták, hogy lényegesen jobb kondíciókat kínálunk. Százfős közösséghez tartozni, biztos munkahelyet kapni Győrben úgy gondolom, nem kis dolog, és a Kika van olyan tőkeerős cég, hogy hosszú távon lehet vele számolni. Kollégáink nem műszakváltásban fognak dolgozni, hanem teljes munkanapokat nyitástól zárásig. Öt munkanap után kapnak két pihenőnapot.

– Miért pont Győr lett az első vidéki áruház helyszíne?

– Másfél évvel ezelőtt a cég telkeket vásárolt Győrben, Pécsett, Debrecenben és a fővárosban, az M5-ös kivezetőszakaszán. Két éven belül négy áruházat fogunk megnyitni, így egyértelmű, hogy a magyar lakberendezési piacon piacvezetők leszünk. A győri nyitásnak komoly piackutatási előzményei voltak, hisz a Kika azért óvatosan duhajkodik a piacon és biztosnak kellett lennie, hogy ilyen komoly készlettőkével rendelkező áruházhoz meglesz a vásárlóerő.

Átprogramozzák a jelzőlámpákat a Pápai úton

A győriekben egyrészt ott van a várakozás, másrészt kérdéses, hogy az amúgy is terhelt Pápai út forgalma nem fog-e megbénulni.
– Az áruház előtt 450 autónak építjük a parkolót. A kétszer kétsávos Pápa felé kivezető útszakasz problémáját ismerve készültek közlekedési tanulmányok a győri önkormányzat és a közútkezelő társaság szakembereinek bevonásával. A már most is néha elviselhetetlennek tűnő forgalom tovább fog növekedni a látogatottságunk miatt. Forgalomszámlálás történt a közútkezelő társaság szakembereinek segítségével hétköznap és hétvégén. Ez is alátámasztotta a kivezető útszakasz leterheltségét. Az útszakaszon található 8 közlekedési lámpát megbízásunkból átprogramozzák, így 40 százalékkal nagyobb lesz az áteresztőképesség. Szóba került egy esetleges körforgalom építése, amely elől a Kika szintén nem zárkózott el, de alapvetően a szakhatóságok sem javasolták, hisz hatékonyságban nem kaptuk volna vissza a várt eredményt.

Feltűnően rugalmas volt az önkormányzat

– Tartogat meglepetéseket egy induló beruházás. Van-e olyan nem várt esemény, ami miatt csúszni fognak, illetve olyan pozitívum, amelyre nem számítottak?

– Pozitívum, hogy a győri önkormányzat a többi vidéki várossal összehasonlítva feltűnően rugalmasan állt a mi beruházásunkhoz. A Kika az elmúlt 25 évben számos áruház építésén van túl. Ősszel itt is olyan szándékkal indítottuk az építkezést, hogy 2006 második negyedévében nyitni kívánunk, és 3–4 hónap építkezési fázison túllépve ezt az időpontot tudjuk tartani.

– Készülnek nagy vásárlócsalogató akciókkal, vagy arra alapoznak, hogy az újdonság fogja vonzani a vásárlókat?

– A nyitási akcióink az alapárakhoz képest egy 50–70 százalékos csökkentett árat jelentenek. Természetesen célunk, hogy az első minimum másfél hónapra ki tudjunk gerjeszteni egy nyitási hullámot. Nagyon sok, pénzben nem kifejezhető vásárlóbarát és vásárlócsalogató akciónk lesz. Szeretnénk bevonni a győri intézményeket, iskolákat is. Olyan pozitív hangulatot szeretnénk kelteni még a nyitás előtt, amellyel a már most érezhető várakozást még inkább fokozni tudjuk. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Húsz évvel ezelőtt robbant fel a Challenger űrrepülőgép

Az amerikai űrkutatási programok több mint négy évtizedes történetében bekövetkezett három… Tovább olvasom