Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 3°C Még több cikk.

Elfogynak a kereskedők?

A kereskedelmi mikrovállalkozások jelentős része 2003-ban életképtelenné fog válni. Igazából már a tradíciókra sem lehet alapozni, azok maradhatnak talpon, akik több lábon állnak, s képesek a gyors váltásokra.
Szigorú, ám tényeken, tendencián alapuló a megállapítás, érthető, ha nem bizakodó a közeljövőt tekintve a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedők Érdekképviseleti Egyesületének (Kisosz megyei szervezete) titkára, Nagy Lászlóné.

Nem lehet lépést tartani

Már nem csupán az élelmiszernél, hanem gyakorlatilag minden árucikknél érezhető a multinacionális cégek „hatalomátvétele". Érthető, ha a vásárlók egyre inkább ezeket kedvelik. Árban jobbak tudnak lenni a kicsiknél, termékskálájuk rendkívül széles és igazán kulturált vásárlási feltételeket (pl. saját parkoló, büfé) tudnak biztosítani. A mikrovállalkozások – régebbi keletű kifejezéssel a maszekok – erre már jobbára nem képesek.
Apropó, piac. A Kisosz idén már negyedik éve üzemelteti a győri Dunakapu téri piacot. Kezdetben még harc volt a helyekért, 232 kereskedő között kellett igazságot tenni. Mára 150–160-an maradtak, és számuk egyre fogy.
Régebben még tudott a kezdő vállalkozóknak tanácsot adni az érdekvédelmi szervezet az üzletindításhoz. Mára azonban bárki különösebb megkötés nélkül juthat vállalkozói igazolványhoz, az sem szükséges, hogy Kisosz-tag legyen. (A megyei szervezetnek egyébként 800 regisztrált tagja van, ez a szám is csökken.) Volt, amikor az volt a jó tanács: nyisson a kezdő kis élelmiszerboltot. Aztán pár éves népszerűség után ezek felett is eljárt az idő. Ma igazából azt sem lehet megmondani, a kereskedelem melyik ágában érdemes próbálkozni.

Most már késő...

Nem a multik betelepülése az igazi baj, mondja Nagy Lászlóné. Hiszen van, s egyre növekszik a vásárlóerő az országban. Az hiányzik, hogy a mikrovállalkozások nem tudtak valamiféle szövetségre lépni legalább az árubeszerzésben. Volt rá próbálkozás hajdanán, amikor hiánycikk volt a vécépapír. Húsz-harminc kereskedő összefogásával tudták beszerezni, egymás közt elosztani. Akkor kellett volna fejlesztésbe fogni, raktárbázist építeni, az árubeszerzésre forgótőkét kialakítani. Ma már túl drága, s jóformán lehetetlen olyan pozícióban, amikor a kereskedők többsége a szerény megélhetésért küzd.

A tradíció még él

A családon belüli tradíció még működik, a fiatalok jobbára folytatják a hagyományokat, de az már nem igazán jellemző, hogy vonzó lenne a „maszek kereskedői" pálya. Vagy legalábbis nem önállóan, hanem kombinálva más vállalkozói tevékenységgel. Vajon az EU-csatlakozás ront vagy javít a helyzeten? Az érdekvédelmi szervezet titkára nem fél a csatlakozástól. Arra számít, előbb-utóbb a mikrovállalkozások is hozzájuthatnak különféle támogatásokhoz. Addigra – ezt már mi tesszük hozzá – úgyis csak az igazán életképesek maradhatnak a piacon...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vasárnap ünnep

A győr-nádorvárosi evangélikus gyülekezet istentiszteleti alkalmait szeretné sajátos vasárnapi… Tovább olvasom