Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

Elfogatóparancsot adtak ki a Mol elnök-vezérigazgatója ellen!

A Mol fenyegetésként értelmezte az igazságügyi szervek lépését. A magyar nyomozás szerint Hernádi nem követett el bűncselekményt, aki hivatalos idézést nem kapott.
Nemzetközi jogász: hivatalos idézést nem kapott Hernádi Zsolt Horvátországból

Magyarország és Horvátország között továbbra sincs uniós szintű bűnügyi jogsegélyegyezmény, a horvát hatóságok pedig nem küldtek, hiszen nem is küldhettek hivatalos idézést a Mol elnök-vezérigazgatójának - mondta Valki László nemzetközi jogász az MTI érdeklődésére pénteken arról, hogy Horvátországban vizsgálati őrizetbe vételt rendeltek el Hernádi Zsolttal szemben.

Valki László hangsúlyozta, hogy Horvátország uniós csatlakozási szerződésének függeléke tartalmazza ugyan a kölcsönös bűnügyi jogsegélyről szóló egyezményt, ám ez csak akkor lép majd hatályba, ha erről az EU igazságügy-miniszterekből álló tanácsa külön döntést hoz, mégpedig egyhangú szavazással. Valki László emlékeztetett arra, hogy Magyarország 2004-es csatlakozásakor sem automatikusan, hanem több mint egy évvel később léptették hatályba az egyezményt.

A nemzetközi jogász szerint tévednek a horvát hatóságok, amikor azt feltételezik, hogy a magyar ügyészség - amely többször elutasította megkeresésüket - felkéri Hernádi Zsoltot, hogy menjen el a zágrábi kihallgatásra. A magyar ügyészség hivatalosan nem tájékoztatta Hernádi Zsoltot a horvát kérésről, amelyről így a Mol vezetője csak a lapokból és Csányi Sándornak, a Mol igazgatósági alelnökének múlt heti beszámolójából értesülhetett. Ez azonban nem hivatalos közlés - hangsúlyozta Valki László.

Mint elmondta, a horvát hatóságok jelenleg csak magánlevelet küldhetnének Hernádi Zsoltnak, de annak sem lenne jogi érvénye. Ha pedig az illetékes horvát bíróság európai elfogatóparancsot bocsátana ki - amire egyébként joga van -, annak végrehajtását szerinte az eljáró szerv, a Fővárosi Törvényszék megtagadná. Az európai elfogatóparancsot szabályozó uniós kerethatározat alapján ugyanis el lehet utasítani a végrehajtást, ha az érintett állam hatóságai már nyomoztak az ügyben és megszüntették az eljárást.

A magyar ügyészség 2012 januárjában közölte a horvát féllel, hogy nyomozást indított az ügyben, és nem talált bűncselekményre utaló adatokat sem a Mol, sem Hernádi Zsolt esetében. A szakember szerint "így patthelyzet alakulna ki".

A zágrábi megyei bíróság pénteken rendelt el vizsgálati őrizetbe vételt Hernádi Zsolt ellen, ami az első lépés ahhoz, hogy európai elfogatóparancsot adjanak ki ellene.

A bíróság honlapján közzétett közlemény szerint a szervezett bűnözés elleni fellépést irányító horvát ügyészség (USKOK) javaslatára rendelték el az őrizetbe vételt, szökés veszélye miatt.

A közlemény szerint az USKOK kétszer kérte Hernádi Zsolt meghallgatását a magyar hatóságoktól, ennek nem tettek eleget, arra hivatkozva, hogy magyar nemzeti érdekekről van szó. Ezután kérték, hogy kézbesítsenek gyanúsítotti idézést Hernádinak horvátországi meghallgatásra, aminek állításuk szerint a magyar hatóságok szintén nem tettek eleget.

Hernádi Zsoltot azzal gyanúsítják, hogy vesztegetési pénzt fizetett Ivo Sanader horvát exkormányfőnek annak érdekében, hogy a Mol meghatározó befolyást szerezzen a Mol-INA vállalat irányításában.

A zágrábi megyei bíróság tavaly novemberben első fokon háborús nyerészkedésért, hivatali visszaélésért és vesztegetés bűntettének elkövetéséért - nem jogerősen - 10 év börtönre ítélte Ivo Sanader volt kormányfőt. Az egyik vádpont szerint Sanader a magyar Mol olajipari társaságtól 10 millió euró kenőpénzt kapott, hogy ennek fejében a Mol irányítói jogokat szerezzen az INA felett, a veszteséges gázüzletág kivételével.

A Mol korábban visszautasította a Sanader-ítéletben elhangzottakat, és közölte, soha nem korrumpált egyetlen politikust sem, nem adott vesztegetési pénzt azért, hogy megszerezze az INA irányítási jogait. A vállalat szerint az ügy kevésbé szól a Molról vagy az INA-ról, sokkal inkább horvátországi politikai ügyről van szó.

Ügyészség: a magyar nyomozás szerint Hernádi nem követett el bűncselekményt

A magyar ügyészségi nyomozás szerint sem Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója, sem más magyar állampolgár nem követett el bűncselekményt a Mol-INA vesztegetési ügyben - közölte a Legfőbb Ügyészség sajtóirodája pénteken az MTI-vel.

A zágrábi bíróság pénteki döntésével összefüggésben közleményben tudatták: a Központi Nyomozó Főügyészség az ügyben nyomozást folytatott, majd 2012. január 20-án megszüntette az eljárást, mert "sem Hernádi Zsolt, sem más magyar állampolgár nem követett el bűncselekményt". A nyomozást ugyanazon tényállásra és tények alapján folytatták le, és ahhoz a horvát nyomozás anyaga rendelkezésre állt - írták.

A közlemény szerint a nyomozás teljes iratanyagát megküldték a horvát ügyészségnek.

A zágrábi bíróság pénteken vizsgálati fogságot rendelt el Hernádi Zsolt ellen a szervezett bűnözés elleni fellépést irányító horvát ügyészség (USKOK) javaslatára, szökés veszélye miatt. A Mol elnök-vezérigazgatóját azzal gyanúsítják, hogy vesztegetési pénzt fizetett Ivo Sanader horvát exkormányfőnek annak érdekében, hogy a Mol meghatározó befolyást szerezzen a Mol-INA vállalat irányításában. A Mol-INA-ügyben az USKOK 2011-ben rendelt el nyomozást Ivo Sanader és Hernádi Zsolt ellen.

A zágrábi megyei bíróság tavaly novemberben első fokon háborús nyerészkedésért, hivatali visszaélésért és vesztegetés bűntettének elkövetéséért - nem jogerősen - 10 év börtönre ítélte Ivo Sanader volt kormányfőt. Az egyik vádpont szerint Sanader a magyar Mol olajipari társaságtól 10 millió euró kenőpénzt kapott, hogy ennek fejében a Mol irányítói jogokat szerezzen az INA felett, a veszteséges gázüzletág kivételével.

A horvát bíróság honlapjára feltett közlemény szerint az USKOK kétszer kérte Hernádi Zsolt meghallgatását a magyar hatóságoktól, amelynek nem tettek eleget, arra hivatkozva, hogy magyar nemzeti érdekekről van szó. Ezután kérték, hogy kézbesítsenek gyanúsítotti idézést Hernádinak horvátországi meghallgatásra, aminek állításuk szerint a magyar hatóságok szintén nem tettek eleget.

A Jutarnji List című zágrábi napilap szerint az USKOK azért kérvényezte a bíróságtól a vizsgálati fogság elrendelését, mert ezzel lehetővé válik, hogy európai és akár nemzetközi elfogatóparancsot adjanak ki ellene.

A Vecernji List című zágrábi napilap internetes oldalán azt írta, hogy a zágrábi bíróság szerint Magyarországon nem fogják letartóztatni Hernádit akkor sem, ha európai elfogatóparancsot adnak ki ellene. Várhatóan továbbra is nemzeti érdekekre hivatkoznak majd. A Vecernji List cikke szerint - amelyet még a Legfőbb Ügyészség sajtóirodájának közleménye előtt tettek közzé - a magyar szervek továbbá azt is felhozhatják indokul, hogy Hernádi Zsolttal szemben lefolytatták a nyomozást, és minden gyanú alól felmentették. Zágrábban viszont úgy gondolják, hogy nem lehetett Hernádi ellen semmilyen vizsgálatot lefolytatni, mert minden bizonyíték az USKOK-nál van.

A Mol korábban visszautasította a Sanader-ítéletben elhangzottakat, és közölte, soha nem korrumpált egyetlen politikust sem, nem adott vesztegetési pénzt azért, hogy megszerezze az INA irányítási jogait.

Kara Pál, a Mol jogi igazgatója pénteki közleménye szerint megdöbbenéssel értesült a hírről, és a horvát igazságügyi szervek lépését a Mol és a cég elnöke elleni fenyegetésként értékelte. Mint írta, nincs tudomása arról, hogy a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója bármely horvát szervtől vagy hivataltól megkeresést kapott volna az ügyben történő kihallgatásra.

Mol jogi igazgató: fenyegetés Hernádi Zsolt őrizetbe vétele

A horvát igazságügyi szervek lépését fenyegetésként értékeli a Mol és a cég elnöke ellen a Mol-csoport jogi igazgatója.

Kara Pál az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében megdöbbenésének adott hangot amiatt, hogy a sajtó útján értesült arról: a zágrábi megyei bíróság Horvátországra vonatkozóan elrendelte Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató előzetes letartóztatását.

"Nincs tudomásom arról, hogy a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója bármely horvát szervtől vagy hivataltól megkeresést kapott volna az ügyben történő kihallgatásra" - írta a jogi igazgató.

A horvát igazságügyi szervek lépését a Mol és a cég elnöke elleni fenyegetésként értékeli a Mol-csoport jogi igazgatója.

Kara Pál az MTI-hez pénteken eljuttatott pénteki közleményében úgy fogalmazott: megdöbbenéssel értesült a sajtóból arról, hogy a zágrábi megyei bíróság Horvátországra vonatkozóan elrendelte Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató előzetes letartóztatását.

"Nincs tudomásom arról, hogy a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója bármely horvát szervtől vagy hivataltól megkeresést kapott volna az ügyben történő kihallgatásra" - írta a jogi igazgató.

Kara Pál teljességgel érthetetlennek nevezi a bíróság indoklását, miszerint Hernádi Zsolt többszöri kérésre sem működött együtt a horvát hatóságokkal, ezért fennállna a szökés veszélye. Véleménye szerint "az indokolás nem felel meg sem a horvát, sem az európai jogi normáknak, és józan ésszel fel nem fogható logikai következtéseket tartalmaz".

A jogi szakértő szerint az egyedüli, jogi értelemben is releváns ügyirat a kérdésben a magyar hatóságok nyomozást lezáró határozata. Emlékeztet, hogy a magyar ügyészség által lefolytatott magyarországi nyomozás során Hernádi Zsolt teljes mértékben együttműködött a magyar hatóságokkal és részletes tanúvallomást tett. A nyomozást a magyar ügyészség 2012 januárjában bűncselekmény hiányában lezárta, azzal, hogy sem a Molhoz, sem annak vezetőihez bűncselekmény nem köthető - írta.

A Mol-csoport jogi igazgatója a közleményében visszautasítja a szerinte "merőben spekulációkra és erőltetett állításokra épülő vádakat, valamint a jogi eszközökkel való visszaélésen alapuló teljes eljárást".

A zágrábi megyei bíróság pénteken vizsgálati fogságot rendelt el Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója ellen. A bíróság honlapján közzétett közlemény szerint a szervezett bűnözés elleni fellépést irányító horvát ügyészség (USKOK) javaslatára rendelték el az őrizetbe vételt, szökés veszélye miatt.

Hernádit azzal gyanúsítják, hogy vesztegetési pénzt fizetett Ivo Sanader volt horvát kormányfőnek annak érdekében, hogy a Mol meghatározó befolyást szerezzen az horvát INA olajipari vállalat irányításában. Az ügyben az USKOK 2011-ben rendelt el nyomozást Ivo Sanader és Hernádi Zsolt ellen.

A zágrábi megyei bíróság tavaly novemberben első fokon háborús nyerészkedésért, hivatali visszaélésért és vesztegetés bűntettének elkövetéséért - nem jogerősen - 10 év börtönre ítélte Ivo Sanader volt kormányfőt. Az egyik vádpont szerint Sanader a magyar Mol olajipari társaságtól 10 millió euró kenőpénzt kapott.

Elfogatóparancsot adtak ki a Mol elnök-vezérigazgatója ellen!

Vizsgálati fogságot rendelt el a zágrábi megyei bíróság pénteken Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója ellen, ami alapját képezi annak, hogy európai elfogatóparancsot adjanak ki ellene.

A bíróság honlapján közzétett közlemény szerint a korrupció és a szervezett bűnözés elleni fellépést irányító horvát ügyészség (USKOK) javaslatára rendelték el az őrizetbe vételt, szökés veszélye miatt.

A közlemény szerint az USKOK nemzetközi jogsegély keretében kétszer kérte Hernádi Zsolt meghallgatását a magyar hatóságoktól, amelynek nem tettek eleget, arra hivatkozva, hogy magyar nemzeti érdekekről van szó. Ezt követően kérték, hogy kézbesítsenek gyanúsítotti idézést Hernádinak horvátországi meghallgatásra, aminek állításuk szerint a magyar hatóságok szintén nem tettek eleget. A kérést szeptemberben megismételték, és szeptember 25-re az USKOK beidézte Hernádi Zsoltot. A zágrábi megyei bíróság honlapján található közlemény szerint a magyar fél nemzeti érdekekre hivatkozva ismételten elutasította a kérvényt. Az idézést a magyar média is közzétette, valamint Csányi Sándort, a Mol igazgatóságának alelnökét is tájékoztatták róla, amikor szeptember 18-án Zágrábban a Mol és a horvát kormány közötti megbeszélésen vett részt.

A bíróság szerint az, hogy Hernádi Zsolt - annak ellenére, hogy tudja, Horvátországban nyomozás folyik ellene vesztegetés bűntettjének vádjával, valamint, hogy az USKOK kijelölte a kihallgatás időpontját is - nem szándékozik önkéntesen megjelenni és saját védelmében felszólalni a horvát hatóságok előtt, egyértelműen azt jelenti, hogy akadályozza a nyomozás folyamatát - áll a nyomozati fogság elrendelésének indoklásában.

A Jutarnji List című zágrábi napilap szerint az USKOK azért kérvényezte a bíróságtól a vizsgálati fogság elrendelését, mert ezzel lehetővé válik, hogy európai és akár nemzetközi elfogatóparancsot adjanak ki ellene. A lap szerint a korrupció és szervezett bűnözés elleni fellépést irányító horvát ügyészség Hernádi elérhetetlensége és a magyar igazságszolgáltatási szervek folyamatos elutasítása miatt döntött úgy, hogy kéri a vizsgálati fogság elrendelését.

A Vecernji List című zágrábi napilap internetes oldalán azt írta, hogy a nemzetközi elfogatóparancs kiadását követően "Hernádi Magyarországon biztonságban lehet, mivel az ottani igazságszolgáltatási szervek nem akarják büntetőeljárás alá vonni, és nem is adják ki, de sehol máshol Európában nem lesz biztonságban".

A Vecernji List úgy fogalmazott, hogy a zágrábi bíróság szerint Magyarországon nem fogják letartóztatni Hernádit akkor sem, ha európai elfogatóparancsot adnak ki ellene. Várhatóan továbbra is nemzeti érdekekre hivatkoznak majd. A Vecernji List cikke szerint a magyar szervek továbbá azt is felhozhatják indoknak, hogy Hernádi Zsolttal szemben lefolytatták a nyomozást, és minden gyanú alól felmentették. Zágrábban viszont úgy gondolják, hogy nem lehetett Hernádi ellen semmilyen vizsgálatot lefolytatni, mert minden bizonyíték az USKOK-nál van.

Hernádit azzal gyanúsítják, hogy vesztegetési pénzt fizetett Ivo Sanader volt horvát kormányfőnek annak érdekében, hogy a Mol meghatározó befolyást szerezzen a Mol-INA vállalat irányításában. Az úgynevezett Mol-INA-ügyben az USKOK 2011-ben rendelt el nyomozást Ivo Sanader és Hernádi Zsolt ellen.

A zágrábi megyei bíróság tavaly novemberben első fokon háborús nyerészkedésért, hivatali visszaélésért és vesztegetés bűntettének elkövetéséért - nem jogerősen - 10 év börtönre ítélte Ivo Sanader volt kormányfőt. Az egyik vádpont szerint Sanader a magyar Mol olajipari társaságtól 10 millió euró kenőpénzt kapott, hogy ennek fejében a Mol irányítói jogokat szerezzen az INA felett, a veszteséges gázüzletág kivételével.

A Mol korábban visszautasította a Sanader ellen szüleettt ítéletben foglaltakat, és közölte, soha nem korrumpált egyetlen politikust sem, nem adott vesztegetési pénzt azért, hogy megszerezze az INA irányítási jogait. A vállalat szerint az ügy kevésbé szól a Molról vagy az INA-ról, hanem sokkal inkább horvátországi politikai ügyről van szó.

Korábban

Elfogatóparancsot adott ki a zágrábi bíróság pénteken Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója ellen, akit azzal gyanúsítanak, hogy vesztegetési pénzt fizetett Ivo Sanader horvát exkormányfőnek annak érdekében, hogy a Mol meghatározó befolyást szerezzen a Mol-INA vállalat irányításában.

Olvasóink írták

 • 9. szocdem 2013. szeptember 29. 13:54
  „Ebben az ügyben az alábbi sarokpontok vannak.

  A Horvát hatóságok évek óta folytatnak nyomozást az INA ügyben.

  A Magyar ügyészség tavaly ezért HIVATALOSAN megkérdezte egy hivatalos vizsgálatban az érintett MOL vezért hogy követett-e el bűncselekményt Horvátországban. A gyanúsított azt mondta hogy nem, az ügyészség elhitte, és HIVATALOSAN MEGÁLLAPÍTOTTA HOGY NEM TÖRTÉNT BŰNCSELEKMÉNY.

  Az EU jog akkor teszi kötelezővé a bűnöző kiadását, ha "Az európai elfogatóparancsot szabályozó uniós kerethatározat alapján ugyanis el lehet utasítani a végrehajtást, ha az érintett állam hatóságai már nyomoztak az ügyben és megszüntették az eljárást." Tehát mivel Hernádi ellen megszüntették a tárgyi ügyben az eljárást, nem adható ki!! (De milyen alapon is szüntették meg az eljárást???????)

  "Nemzeti érdekek forognak kockán" Egy magáncég vezetőinek leleplezésekor??
  Tekintve hogy a magáncég vezetői nem a nemzet - ez egy hazugság! A cég sem a nemzet - ez is egy hazugság!

  A Horvátok az OTP érdekeltségei ellen is folytatnak nyomozást, ami nem vert még fel nagy port, de Csányi eladta az összes részvényét. Sőt! Az alvezére is...

  Tehát ha sorba rakjuk a tényeket, akkor nagy bűnözők nagy bilije (európai szinten) látszik borulni.. Az lehet a valós nemzeti érdek, hogy soha ne derüljön ki: tényleg néhány bűnbanda kezébe került az ország. Bár szerintem ennek ellenkezője a nemzeti érdek!!!”
 • 8. WeiseÖdenburg 2013. szeptember 28. 11:00
  „7. dödike 2013.09.28. 09:47
  Több kormányon átívelt a tevékenysége.Ez szál mit nem mondtál ki egy kicsit sántít! A tiszta lelki ismeret példája annak a
  Pest melletti autószerelőnek az esete kb10-12 éve egy Romániai magyar lány hamisan vallott rá olasz országban.nemzetközi elfogató parancs ellene,"Ausztriában" lefogva,kiadva az olaszoknak és ült 6 az az hat évet,hosszú
  eljárás és felülvizsgálati kérelem,majd szabadlábra helyezés és milliós kártérítést kapott,de nem lehet megfizetni ezt ,pedig volt tiszta a lelkiismerete.”
 • 7. dödike 2013. szeptember 28. 09:47
  „Tiszta lelkiismerettel nyugodtan kimehetne,de félik mert borítaná a bilit.”
 • 6. WeiseÖdenburg 2013. szeptember 27. 20:45
  „Az egész ügy arról szól a Horvátok vagy a Mol gyakorolja a vezetői illetve irányítói jogokat az INA felett.A horvátok erős nyomásgyakorlással próbálják megszerezni vagy vissza szerezni ezt a jogot.Mol vezér nyugodtan mehet külföldre ,mert nem tiszta jogi szempontból a Horvát kívánalom.Azért a horvát tengerpartra nemfog utazni szerintem. Az energiáért és a
  vízért az elkövetkező időben keményebb formációk előjöhetnek.”
 • 5. e.bari 2013. szeptember 27. 20:29
  „Sok mindent elhiszek a Hernádiról, de azt nem hogy ilyen béna lenne. Ez szimplán néhány önjelölt horvát vezér legújabb kampánya, hogy több szavazatot szerezzen.”
 • 4. asvel 2013. szeptember 27. 18:56
  „3. pancser 2013.09.27. 18:17

  Ilyen ügy itthon is volt MSZP-s politikusokkal , akkor azt hozták ki, hogy ez nem vesztegetés hanem Lobbi tevékenység...”
 • 3. pancser 2013. szeptember 27. 18:17
  „1. Legs 2013.09.27. 17:33
  Már megint ostobaságokkal jössz!”
 • 2. embertelen 2013. szeptember 27. 17:33
  „Végre! Még az talán OTP-vel is meg lehetne próbálkozni, a Közgépről nem is beszélve.”
 • 1. Legs 2013. szeptember 27. 17:33
  „Egyezzünk meg abban,hogy ilyen szinten a korrupció kötelező!Minden multi kötelező jellegűen meg veszi azt,amit, akit akar.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szócska szorosabb egészségügyi együttműködést szeretne a környező országokkal

Az egészségügyi államtitkár pénteken részt vett Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia,… Tovább olvasom