Kisalföld logö

2018. 08. 17. péntek - Jácint 17°C | 28°C Még több cikk.

Elfogadták Székelyföld autonómiakiáltványát

Közfelkiáltással fogadta el a Székely Nagygyűlés autonómiakiáltványát a Székelyudvarhelyen szerdán összesereglett többezres tömeg. A dokumentum hivatkozik az Egyesült Nemzetek 1993-ban szervezett konferenciájának bécsi deklarációjára, amely szerint az önrendelkezés minden népnek joga – így a székelységnek is. A nagygyűlés felszólította Románia parlamentjét és kormányát: tartsa be a vállalt nemzetközi kötelezettségeket és garantáljon a szülőföldjén őshonos székely közösség számára teljes és tényleges egyenlőséget, Románia parlamentje pedig hagyja jóvá Székelyföld Autonómia Statútumát.

Traian Basescu üdvözlete

Üzenetben üdvözölte szerdán a román államfő Magyarországot és a világ magyarságát nemzeti ünnepén, ismételten utalva arra, hogy Románia – alkotmánya szerint – „szuverén, független, egységes és oszthatatlan nemzetállam”. Traian Basescu azt hangoztatta, hogy Romániának olyan jogrendszere van, amely lehetővé teszi a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek etnikai, kulturális, nyelvi és vallási identitásának megőrzését és kifejezését.

Az EP március 15-ről

Nemzetközi megemlékezést tartottak az 1848–49-es forradalomról és szabadságharcról az Európai Parlament strasbourgi épületében kedden, az MSZP-delegáció szervezésében; ekkor nyitották meg a Magyarország képekben című turisztikai kiállítást is. Az MSZP-delegációt vezető Tabajdi Csaba megnyitóbeszédében elmondta, hogy az 1848-as európai forradalmi hullám nemzetközileg is kiemelkedő eredménye volt a magyar forradalom. Az Európai Parlamentben képviselettel bíró magyar pártok az idén is együtt ünnepelték március 15-ét.

Boszniai muzulmán parancsnokokat ítéltek el

Öt év börtönre ítélte a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék szerdán Enver Hadzihasanovic volt boszniai muzulmán tábornokot, főként boszniai horvátok elleni, a háborús jogszabályok és szokások megszegésében álló bűnökért. Ugyanezen ügy másik vádlottja, Amir Kubura ezredes két és fél éves büntetést kapott.

Lemondott házelnöki tisztségéről Nastase

Lemondott képviselőházi elnöki tisztségéről szerdára virradóra a korrupcióval vádolt Adrian Nastase volt román kormányfő. Nastase egyúttal leköszönt az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) ügyvezető elnöki tisztségéről is, párttagságát azonban megtartja. A PSD területi vezetői úgy vélték, Nastase gyanús öröksége rontotta a párt tekintélyét. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Fidesz vasárnap mutatja be programját

A Cselekvő Nemzet Programja - ez az alcíme a Fidesz választási programjának, amelyet vasárnap az… Tovább olvasom