Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Elfogadták a jövő évi költségvetést

Az Országgyűlés 208 igen, 163 nem szavazat mellett, tartózkodás nélkül tegnap elfogadta a 2007-es költségvetési törvényjavaslatot. A főbb számokat már korábban jóváhagyta a parlament: eszerint 2007-ben a büdzsé bevétele 6669 milliárd forint, a kiadási főösszege 8325 milliárd forint, a hiánya 1656 milliárd forint lesz.
Veres János szerint reális esély van arra, hogy az idei államháztartási deficit – elsősorban a júliusi, illetve az ősz folyamán elfogadott törvények, rendelkezések eredményeként – egy számjegyű lesz a GDP-hez képest, vagyis kedvezőbb lesz, mint amit előzőleg a kormány prognosztizált. A pénzügyminiszter ezt a költségvetés záró szavazását követően mondta a kormányszóvivői tájékoztatón. Veres János kifejtette: a jövő évi eredményszemléletű államháztartási deficit 6,8 százalék lesz a GDP-hez mérten, a pénzforgalmi hiány pedig 6,9 százalékot tesz majd ki, ami azt jelenti, hogy érdemben nem lesz különbség a pénzforgalmi és eredményszemléletű hiány között. Azt is kiemelte, hogy az egész éves jövő évi büdzsé tervezésénél a kormány konzervatívan számolt.
A tárcavezető aláhúzta: „a kormány eltökélt abban, hogy a 2007-es költségvetés kereteit szigorúan betartja és ennek szellemében jövő év április 10-én szigorú szempontok alapján teszi le jelentését az államháztartás jövő évi első negyedéves alakulásáról a brüsszeli bizottságnak”. A pénzügyminiszter szerint a büdzsé teljes összhangban van az uniónak szeptemberben, illetve decemberben beadott konvergenciaprogrammal. A jövő évi költségvetés parlamenti elfogadása megalapozza azt, hogy Magyarország a következő évben a konvergencia-

program megvalósításába kezdjen.
A következő évvel kapcsolatban megjegyezte: a központi költségvetésben érdemi tartalékokat képeztek összesen 226 milliárd forintos tételben. Aláhúzta: fontos az, hogy a következő év még a stabilizálás időszaka lesz, de 2008-ban a jövő évi eredményekre alapozva már a növekedésre lehet majd koncentrálni.
Kérdésekre válaszolva a pénzügyminiszter a következőket mondta: az önkormányzatok 2006-ban összesen 1475 milliárd forintot kaptak a központi büdzséből, ehhez a bázishoz képest a 2007-es elfogadott központi büdzsé összesen 1600 milliárd forintot juttat az önkormányza-

toknak, vagyis 120 milliárd forint a többlet az idei évhez képest.
Hozzátette: az önkormányzati rendszer 1997-ben egy bővebb forrásokkal rendelkező országra lett „kialakítva”, az átalakítást napirendre kell tűzni, az önkormányzati törvény azonban kétharmados, azaz megváltoztatásában „remélem, hogy az ellenzék is partner lesz”.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tetszik olvasóinknak a szakácskönyv

Nagy siker olvasóink körében szakácskönyvünk, megrendelőink többségéhez már becsengettek kézbesítő… Tovább olvasom