Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Elfogadták a 2005-ös költségvetést

Az Országgyűlés tegnap elfogadta a 2005-ös költségvetést: eldőlt ki mennyiből gazdálkodhat.

Az Országgyűlés elfogadta a 2005-ös költségvetést: eldőlt, mennyiből gazdálkodhatnak az állami szervek és az önkormányzatok, milyen fejlesztésekre jut jövőre állami pénz. Mindez nagy mértékben befolyásolja azt is, hogyan érzünk január 1-je után.

Balról sikeres próbálkozások

A parlamenti pártok hónapok óta vitáznak a tervezetről pró és kontra; a Győr-Moson-Sopron megyei képviselők között a kormánypártiaknak volt nagyobb esélyük arra, hogy a régióba, a városba vagy épp a szavazókörükbe pénzt szerezzenek. A hétfői végszavazás óta már biztos tény: jut pénz a győri szívkatéteres centrumra, s lehet majd zajvédő falat is építeni a megyeszékhelyre vezető 81-es út mentén. Több olyan módosító javaslat is átment kormányoldali szűrőn, amely országos szintű kérdés – a családi pótlék például az inflációval megegyező en, tehát 4,5 százalékkal emelkedik átlagosan –, de értelemszerűen a megyében élőket is közvetlenül érinti. Ezeket mind szocialista, illetve szabad demokrata politikusok terjesztették be, a jobboldal hiába rakott össze látványos csomagokat (töb bek között Győrre is), nem tudta elfogadtatni azokat a kormánytöbbséggel.

Jövőre 4,5 százalékos infláció

Az Országgyűlés 199 igen, 170 nem szavazattal jóváhagyott költségvetése azzal számol, hogy jövőre a gazdasági növe kedés kiegyensúlyozott lesz és 4 százalék körüli szintet ér el. A költségvetési vita idején a pénzügyminiszter úgy érvelt: 2005-ben éves átlagban 4 és fél százalékos inflációt vár az idei, várhatóan 6,8 százalékos pénzromlás után. Draskovics Tibor a módosító javaslatokról szóló vita előtt azt is közölte: a GDP-arányos államháztartási deficit 4,7 százalék lesz jövőre. Emellett az esélyek és lehetőségek költségvetésének nevezte a 2005-ös büdzsét, amelynek fő célja a munkahelyteremtés, a beruházás- ösztönzés, az adócsökkentés és az infra- struktúra fejlesztése. A jobboldal ugyan ezt a lemaradás büdzséjeként emlegette...

Az elfogadott módosító javaslatok szerint jövőre a nyugdíjemelés minimuma 1800 forint lesz. A Tisztelt Ház megszavazta a köztisztviselők 35 ezer forintos illetményalapját, és szintén támogatta azt a javaslatot, miszerint az illetményminimumok január 1-jétől 7,5 százalékkal, szeptember 1-jétől további 4,5 százalékkal emelkedjenek. A prémiumévek programhoz kapcsolódóan a képviselők elfogadták a szükséges forrásokat, valamint azt a javaslatot, hogy a közalkalmazotti, köztisztviselői szférában a felső korhatár 65 év legyen – kivéve, ha más törvény ettől eltérően rendelkezik. Az elfogadott indítványok alapján jövőre tovább bővülhet az irányított betegellátás köre, többletforrásokat fordítanak a praxisalapra és a vénykezelési rendszer korszerűsítésére, a gyógyászati segédeszközök kölcsönzésére.

Az ágazatok közül a pénzügyminiszter szerint az egyik legnagyobb nyertes az agrárium: jövőre az uniós forrásokat is beszámítva a mezőgazdaság és a vidékfejlesztés több mint 300 milliárd forintot kap a büdzsé révén. Hozzátartozik a teljes képhez, hogy korábban Varga Mihály, a költségvetési bizottság fideszes elnöke (volt pénz ügyminiszter) úgy nyilatkozott: a jövő évi költségvetés a lemaradás büdzséje, az elfogadott módosító indítványok „némi érzéstelenítést vagy szépségtapaszt akarnak rakni a fájdalmas vágásokra".

Szijjártó: csak nevet a kormányoldal

Lássuk, hogyan látják a költségvetést a megyei politikusok:
– Az ellentmondások sora ott kezdő dött, hogy a költségvetési tervezetet a törvényi határidőn túl másfél héttel nyújtotta be Gyurcsány Fe renc miniszterelnök – kezdte nyilatkozatát Szijjártó Péter, a Fidesz-frakció győri országgyűlési képvise lője.
– Akkor még nem tudtuk, mi ennek az oka, mára persze nyilvánvalóvá vált. Gyurcsány Ferenc a miniszterelnök-választási kampányban mindent megígért mindenkinek, amelyet azonban csak úgy tud teljesíteni, ha a bevételi oldalon valahogy kompenzálja ezeket a kiadásokat.

Nos, ezt képzeli el a privatizációból, vagyis az állami vagyon elherdálásából, amely azért veszélyes, mert a jövővel fizet a felelőtlen ígéreteiért. Több módosító javaslatot be nyújtottam, illetve benyújtott a Fidesz-frakció a költségvetés vitájakor, amelyek a megyét érintették volna, de ezek közül semmit sem fogadott el a kormányoldal.

Pontosabban egyetlen nyelvhelyességi hibát elismert, ami azonban nem vigasz sem ne künk, sem a választóknak. Sajnos azt kell mond jam, rosszabb év vár az átlagemberekre, mint az idei volt, elég csak az energiahordozók áremelésére gon dolni, amely minden háztartásban zsebbe vágó kér dés. A baj az, hogy amikor erről beszélünk, a kor mányoldal csak nevet...

Papp: sokkal jobb év lesz

Nyilvánvalóan teljesen másképp ítéli meg a most elfogadott költségvetést a kormányoldal. Papp József szocialista polgármester így nyilatkozott erről: – Az átlagemberek, de a politikusok is azt várják el minden költségvetéstől, hogy az ugrásszerű növekedést garantáljon. A 2005-ös büdzsé ezt nem tudja ígérni, biztos és folyamatos növekedést azonban igen.

Azt gondolom, a jövő év kicsivel jobb lesz, mint a 2004-es, és sokkal jobb, mint amilyennek az ellenzék jósolja. Ez azért is nagy szó, mert az utóbbi évek legnagyobb gazdasági fejlődését 2004 produkálta. A jobboldal figyelmét felhívnám arra a tényre is, hogy azt a bizonyos bevételi oldalt most már uniós forrásokból ki tudjuk egészíteni.

Polgármesterként tisztában vagyok azzal, mennyire fontos biztosan tudni, hogy a közalkalmazotti és köztisztviselői bérek fedezete meglegyen – márpedig a költségvetés ezt garan tálja az önkormányzatok számára. Fontos az is, hogy a kistérségi társulások számára újra indítanak fejlesztési pályázatokat, amelyeken természetesen indulni kell. Mindent összevetve biztos évet garantál a 2005-ös költségvetés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új állásajánlatok a MunkaPályában

Új bel- és külföldi állásajánlatok az FMMC Marketing Centrum ajánlásával, MunkaPálya rovatunkban Tovább olvasom