Kisalföld logö

2018. 10. 18. csütörtök - Lukács 10°C | 21°C Még több cikk.

Elfogadta Horváth Ádám lemondását az operaház éléről Réthelyi Miklós

A nemzeti erőforrás miniszter pénteken közös megegyezéssel megszüntette Horváth Ádám főigazgatói munkaviszonyát.
A Magyar Állami Operaház főigazgatójává szerdán kinevezett énekes maga ajánlotta fel lemondását pénteken.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium tájékoztatása szerint Réthelyi Miklós pénteken közös megegyezéssel, június 3-ai hatállyal szüntette meg Horváth Ádámnak az operaház főigazgatói munkakörére szóló munkaviszonyát. Ezzel Horváth Ádám miniszteri biztosi kinevezése is megszűnt.

Az operaház főigazgatói posztjára történő kinevezés módjáról a június 7-ei kormányülésen döntenek. Addig Mozsár István jelenlegi ügyvezető igazgatót bízzák meg a dalszínház vezetésével - olvasható a tárca közleményében.

Horváth Ádám pénteken juttatta el az MTI-hez közleményét, amelyben azt írta: "A Magyar Állami Operaház és a magyar operajátszás sikeres jövője érdekében a mai napon a miniszter úrnak felajánlom lemondásomat, amennyiben ezzel a kialakult helyzet megoldását szolgálom".

Horváth Ádámot, aki tavaly ősz óta miniszteri biztosként irányította az operaházat, június 1-jei hatállyal szerdán nevezte ki főigazgatóvá Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter.

Szerdán este a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) azt közölte az MTI-vel, hogy csak később lesz döntés a főigazgató személyéről, és Horváth Ádám miniszteri biztosként viheti tovább az operaház vezetését. Felidézték, hogy a kormány keddi ülésén Orbán Viktor miniszterelnök feladatul tűzte Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszternek, hogy a dalszínház főigazgatói pályázatáról ne hozzon döntést a soron következő kormányülés előtt, amelyen értékelik az operaház helyzetét, finanszírozását és vezetését, ennek részeként Horváth Ádám miniszteri biztosi tevékenységét is. Így a kinevezés érvényessége és fenntarthatósága kérdéses.

Horváth Ádám ugyanakkor szerda este arról tájékoztatta az MTI-t, hogy főigazgatói munkaszerződését már a nap folyamán aláírták.

Horváth Ádám pénteki közleményében hangsúlyozta: a dalszínház főigazgatói tisztségére beadott pályázatát a kilenc tagú szakmai bíráló bizottság érvényesnek tekintette, és nyolc tagja ajánlotta első helyen a döntéshozó figyelmébe.

Hozzátette azonban: meggyőződése, hogy a Magyar Állami Operaház mindenkori vezetőjének - a pályázatot övező szakmai konszenzuson túl - a miniszterelnök, a nemzeti erőforrás miniszter és a kulturális államtitkár támogatásával egyaránt rendelkeznie kell.

"Mindannyiunk számára, akik életünket elköteleztük a magyar opera és balett ügye mellett, fontos, hogy tiszta, átlátható viszonyok határozzák meg a Magyar Állami Operaháznak a jövőjét" - mutatott rá közleményében Horváth Ádám.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium tájékoztatása szerint a jövő keddi kormányülésen értékelik az operaház helyzetét, finanszírozását és vezetését. Horváth Ádámnak beszámolót kell készítenie a kormányülés elé.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kormányszóvivő: rémhír, hogy államosítanák a bankbetéteket

Rémhírnek és minden alapot nélkülöző álhírnek nevezte a pénteki rendkívüli kormányszóvivői… Tovább olvasom