Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Elfogadott konvergenciaprogram

Véglegesítette és elfogadta a kormány a konvergenciaprogramot tegnapi balatonőszödi ülésén – közölte a kormányszóvivő. Veres János pénzügyminiszter ismertetése szerint a program érdemben nem módosul.
Danks Emese tájékoztatása szerint a kabinet ülésén először Járai Zsigmond jegybankelnök fejtette ki véleményét a programmal kapcsolatban. A kormányszóvivő úgy fogalmazott, hogy a Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint a konvergenciaprogram valóságos és hiteles képet fest a költségvetés és a magyar gazdaság helyzetéről.
A jegybank elnöke ugyanakkor jelezte, vita van a nemzeti bank és a kabinet között az inflációs előrejelzést illetően, de hozzátette, ez a véleménykülönbség a normális szakmai vita keretein belül van. Az euró bevezetésének időpontjával összefüggésben a jegybank elnöke azt mondta, a program hitelességét növeli, hogy nem szerepel benne az

európai valuta magyarországi bevezetésének céldátuma.
A Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint a fiskális stratégia

hiányossága nem jelentős hiányosság, illetve az államháztartási egyensúly megteremtésére és a folyó fizetési mérleg javítására tett programbeli intézkedések komolyak, hitelesek.
Danks Emese elmondta, a Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint pozitívum, hogy a konvergenciaprogram tartalékokkal is számol, viszont Járai Zsigmond azt is kifejtette, hogy a bevételek növekedésére tett intézkedések lassíthatják a gazdaság növekedését.
A pénzpiacok számára nagy változást nem fog okozni a konvergenciaprogram – ismertette a kormányszóvivő a jegybank elnökének véleményét.
Ugyancsak hitelesnek nevezte a programot a konvergenciatanács nevében Simor András.
A vitában Veres János pénzügyminiszter is felszólalt.
„ Nem hangzott el olyan vélemény, ami a programpálya ívét, a számszerű megállapításait kétségbe vonta volna” – nyilatkozott újságíróknak a pénzügyminiszter a konvergenciaprogrammal kapcsolatosan Balatonőszödön. Veres János úgy fogalmazott, a konvergenciaprogramban több mint 20 pontban lesznek szövegszerű változások a társadalmi vita eredményeképpen, de ezek a program lényegét nem érintik.
A programot ma küldi el a Pénzügyminisztérium Brüsszelbe, hétfőtől pedig az interneten is olvasható lesz.
Veres János kérdésre válaszolva elmondta: nem igazak a 13. havi nyugdíjról megjelent sajtóértesülések, mert a kormánynak nincs szándékában megszüntetni ezt a juttatást. Ugyancsak kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, az ingyenes gyógyszerek kérdésében „bölcs és megfontolt” elgondolása van a kormánynak.
A kormányülés az egészségügyi reform részletes vitájával folytatódott, melyről lapzártánkig nem döntöttek.
„ Hadüzenet, merénylet az egészségügy ellen, halálos veszély, kormányzati ámokfutás, szakmaiatlan flúgos futam” – ezekkel a kifejezésekkel minősítette csütörtökön Mikola István, a Fidesz országgyűlési képviselője a konvergenciaprogramot – néhány perccel annak balatonőszödi elfogadása után –, valamint a kormányzat egészségügyi Zöld könyvét. Az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának alelnöke úgy értékelte, hogy „falra hányt borsó” volt, amit a parlamentben mondtak, de minden törvényes eszközt felhasználnak a további romlás megakadályozása érdekében. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elvándorol a turisták miatt Velence lakossága

Egyre fogy Velence lakossága: az 1966-os nagy áradáskor még 121 ezren éltek a történelmi… Tovább olvasom