Kisalföld logö

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 21°C | 34°C Még több cikk.

Elfogadhatatlanok a Nyírő József újratemetését megakadályozó román intézkedések

Elfogadhatatlanok azok a román hatósági intézkedések, amelyek átmenetileg megakadályozták Nyirő József újratemetését - olvasható abban az állásfoglalásban, amelyet az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottsága fogadott el keddi ülésén.
Az állásfoglalást a képviselők 13 kormánypárti és jobbikos igen szavazattal, valamint 2 MSZP-s nemmel hagyták jóvá.

A dokumentum rögzíti, hogy a kegyeleti jog az emberi méltósághoz való jog része, ezért egyetlen állam sem akadályozhatja meg ezen alkotmányos alapjog érvényesülését, a végtisztesség megadását. "Mindenkinek joga van ahhoz, hogy végakaratának megfelelő helyen nyugodhasson. A kegyeleti jog birtokosának joga és kötelessége arról gondoskodni, hogy Nyirő Józsefet végakaratának megfelelően helyezzék örök nyugalomba" - rögzíti az állásfoglalás.

A dokumentum kitér arra is, hogy az Országgyűlés Hivatala az író kegyeleti jogának kizárólagos birtokosa, így egyedüliként jogosult az író temetésével kapcsolatosan dönteni. Nyirő József hamvainak hat évtizeddel halála utáni hazaszállítása az író politikai szerepvállalásától független kegyeleti esemény, mely megfelel az elhunyt végakaratának - zárul az állásfoglalás.

Lendvai Ildikó (MSZP) azt mondta, azért nem támogatják az állásfoglalás elfogadását, mert féloldalúnak, "egylábasnak" tartják. Ahhoz mindenkinek joga van, hogy hamvai ott nyugodjanak, ahol szeretné, ugyanakkor a magyar politikusok mindent megtettek azért, hogy az újratemetés ne kegyeleti, hanem politikai esemény legyen - értékelte, hozzátéve: szerinte ezt is ki kell mondani. "Nyirővel szemben is méltatlan, hogy egy ilyen groteszk és ijesztő politikai cirkuszt csináljanak" - fogalmazott az ellenzéki képviselő.

Szabó Tímea (LMP) nagyrészt egyetértve Lendvai Ildikóval azt látta még problémának, hogy a morális és a jogi érvek keverednek. Megjegyezte: az emberi jogi bizottságnak ehhez a kérdéshez kevés köze van, és Kövér László házelnök megjelenése a helyszínen semmi másra nem volt jó, mint a hisztéria fokozására.

Gulyás Gergely (Fidesz) a kritikai észrevételekre reagálva azt mondta: a jogi helyzet világos, és a román jogszabályok szerint sem lehetett volna ellehetetleníteni a temetést, ugyanakkor a politikai vetületet nem érinti az állásfoglalás.

Zagyva György Gyula (Jobbik) szerint az újratemetés ellehetetlenítése annak köszönhető, hogy Magyarországnak semmiféle nemzetközi tekintélye nincs, a magyar külügy "impotens" módon tárgyalt a román féllel, amely azt hitte, még ezt is megteheti. Frakciótársa, Gaudi-Nagy Tamás azt indítványozta, hogy szólítsák fel a román hatóságokat: ne gördítsenek akadályt az újratemetés elé. Belevette volna még az állásfoglalásba a csíksomlyói zarándoklatra érkezők és a diplomáciai mentességet élvezők "zaklatását", végül a kormánypárti többség ezt nem tette az állásfoglalás részévé.

A külföldi emigrációban elhunyt Nyirő József erdélyi író újratemetési szertartását a tervek szerint pünkösdvasárnap tartották volna a székelyudvarhelyi papkertben a Magyar Országgyűlés Hivatala és Székelyudvarhelyért Alapítvány szervezésében. A román hatóságok több ízben jelezték, hogy Nyirő József 1940 és 1945 közötti politikai szerepvállalása miatt nem értenek egyet az író székelyudvarhelyi nyilvános újratemetésével. Az újratemetés végül elmaradt, mert a Hargita megyei prefektus bejelentette, hogy a közigazgatási eljárás lefolytatásáig a román hatóságok érvénytelennek tekintik a pénteken kiadott, formai hibát tartalmazó temetési engedélyt. A szervezők - az Országgyűlés Hivatala és a Székelyudvarhelyért Alapítvány - közölték, maradéktalanul eleget kívánnak tenni a hatályos romániai jogi szabályozásnak, ezért a temetést elhalasztották, és csak egy megemlékezést tartottak Székelyudvarhelyen.

Olvasóink írták

 • 12. gjozsi88 2012. június 06. 20:04
  „még annyit:

  "."És hogy mennyire nem volt háborús bűnös,azt jól mutatja,hogy a SZEB sem adta ki Rajknak."
  Látom,evvel a ténnyel nem igen tudtál mit kezdeni... :)"

  De ez nem mentesíti, hogy fasiszta eszméket hirdetett !
  Nyirő esetében senki, sehol nem állitotta, hogy háborús bünös volt.....(ezt Horthyra mondták, noha őt nem ítélték el, de kormányzósága alatt haltak emberek don kanyarnál, értelmetlenül, akiról Teleki a búcsúlevelében azt irta, hogy bünösnek tartja önmagát, mert tudta Horthyt visszatartani a büntől....ajánlom ezt is tanulmányozni).......azt mondták, hogy fasiszta nézeteket vallott!
  Azaz egy fasiszta Szálasi lelkes hive, utolsó sajtótermékének főszerkesztője és követte a birodalomba menekülés közben!”
 • 11. gjozsi88 2012. június 06. 19:53
  „pretorianus!
  "jocika,éltetni valamit és annak lenni,na itt nagy különbség van..."

  Ha valaki éltet valamit az azonosul vele!
  Azaz fasiszta nézeteket vall!

  "...Örülök,hogy ilyen tájékozott vagy az újságok ügyében,én olyanokat nem olvasok..."

  Kár, részleges tájékozottság tévútra visz!
  Egyébbként cáfolni kellene a TÉNYT!
  Hogy érthető legyen, miért nem fasiszta eszmeiségű volt Nyirő, ha hirdette az eszméket!

  " Bezzeg az én felkiálltójeles "idézetem" jól lefoglalt!:))) Jó volt nézni az izzadságszagú erőlködésed...:)"
  A baj, hogy nem volt izzadtságszagú,....egyébbként örömmel keresem mások véleményének önellentmondásait, amilyen a te hozzászólásaid is, melyet rendre személyeskedéssel próbálsz elhárítani....... mert izekre szedtem szét és élvezettel láttam, hogy sikerül rommá törnöm azon igyekezetedet, hogy a véleményem helyett, mert azzal semmit nem tudtál kezdeni,az önellentmondásaidat nem tudtad feloldani, személyeskedést kisérelj meg!
  Már az nevetséges, hogy nick név mögötti személyt próbálsz lejáratni!”
 • 10. Pretorianus 2012. június 06. 19:35
  „még annyit! :)))
  ."És hogy mennyire nem volt háborús bűnös,azt jól mutatja,hogy a SZEB sem adta ki Rajknak."
  Látom,evvel a ténnyel nem igen tudtál mit kezdeni... :)”
 • 9. Pretorianus 2012. június 06. 19:33
  „jocika,éltetni valamit és annak lenni,na itt nagy különbség van...Örülök,hogy ilyen tájékozott vagy az újságok ügyében,én olyanokat nem olvasok...Idézni a Wikipédiából pedig nem nagy kunszt! Bezzeg az én felkiálltójeles "idézetem" jól lefoglalt!:))) Jó volt nézni az izzadságszagú erőlködésed...:)”
 • 8. gjozsi88 2012. június 06. 19:06
  „még annyit!

  1944-45-ben a nyilaspuccs után a nyilas csonkaparlament (Törvényhozók Nemzeti Szövetsége) tagja volt, ő volt Sopronban a Szálasi-kormány utolsó sajtótermékének, az Eleven Újságnak a főszerkesztője,[3] és a Nagynémet Birodalomba is követte a kormányt.”
 • 7. gjozsi88 2012. június 06. 17:40
  „Pretorianus!
  Ajánlom figyelmedbe azokat az általa szerkesztett fasiszta újságokat, melyek a fasizmust éltették!
  Mely lapokban saját fasizmust éltető irásai voltak!”
 • 6. Pretorianus 2012. június 06. 10:34
  „Nos pancser,Nyirőnek utána olvasva,nem volt tagja a nyilas pártnak,sem semmilyen fasiszta pártnak,és magyarellenesnek sem mondható...És hogy mennyire nem volt háborús bűnös,azt jól mutatja,hogy a SZEB sem adta ki Rajknak.Ezek a tények,te meg csak a levegőbe beszélsz... :)”
 • 5. pancser 2012. június 06. 00:13
  „Nyírő nyilas fasiszta volt, magyarellenes! Most a politikusok még rátesznek egy lapáttal kiszedték a sírjából. Rakják vissza ahonnét kivették, ott jó helyen volt, jó messze innen. Lehetne a tengerbe szórni úgy lenne a legjobb, se a szellemére, se a hamvaira nincsen szükség.”
 • 4. kotorék 2012. június 05. 20:52
  „3. rommel2 2012.06.05. 20:13
  A butaság nem azonos a magyarkodással.”
 • 3. rommel2 2012. június 05. 20:13
  „NA BALOSOK TI MILYEN NEMZETISÉGŰEK VAGYTOK ???
  MERT MAGYAROK NEM , AZ BIZTOS !!!”
 • 2. kotorék 2012. június 05. 18:14
  „Osztjuk az igazságot , osztjuk!”
 • 1. Eva- 2012. június 05. 15:36
  „szomorú!
  Kövér mégis elment Romániába ma.
  egyértelmű beavatkozás a választásokba!
  Nyírő temetése is az volt!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Jobbik nem kíván beavatkozni az erdélyi magyar pártok belügyeibe

A Jobbik szerint a kormánynak két év után sincs egységes nemzetpolitikája, káosz és kapkodás… Tovább olvasom