Kisalföld logö

2018. 09. 21. péntek - Máté, Mirella 13°C | 27°C Még több cikk.

Elfogadhatatlan elemek a szlovák nyelvtörvényben

A magyar külügyminiszter szerint a szlovák nyelvtörvénynek vannak elfogadhatatlan elemei. Balázs Péter erről kedden beszélt újságírók előtt Budapesten. Az egyik elfogadhatatlan elem az, hogy olyan szférába avatkozik be, amely nem a jogalkotóra tartozik. Példaként a külügyminiszter azt említette, hogy a szlovák nyelvtörvény az orvos-beteg viszonyban is a szlovák nyelv használatát írja elő. A másik elfogadhatatlan elem a törvényben kilátásba helyezett büntetés.
Balázs Péter keményen bírálta a nyelvtörvényt, amikor hétfőn fogadta Szlovákia budapesti nagykövetét, Peter Weisst. Kifogásolta, hogy a nyelvtörvény módosítása elkanyarodást jelent a korábban ígért politikától. Magyarország szerdán konzultál a szlovák nyelvtörvényről az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet kisebbségügyi főbiztosával, Knut Vollebaekkel - közölte Balázs Péter.

A találkozót Magyarország kezdeményezte, miután úgy ítéli meg, hogy a szlovák államnyelvről szóló törvény módosítása sérti a szlovákiai magyar közösség jogait, és rontja a két ország kapcsolatait.

Az EBESZ kisebbségi főbiztosságát 1992-ben állították fel azzal a céllal, hogy idejében felderítse a békét fenyegető etnikai feszültségeket, és minél gyorsabb megoldásokat keressen rájuk. Szlovákia jó ideig lebegtette, hogy elmegy-e az EBESZ-főbiztoshoz. Végül a magyarokkal való konzultáció elé, keddre kért időpontot.

Ivan Gasparovic szlovák államfő pénteken írta alá a törvényt, amelyet egyöntetűen kifogásol a szlovákiai magyar közösség, a magyar kormány és az összes magyar parlamenti párt. A szlovákiai magyarok és a magyarországi politikai erők is úgy ítélik meg a szlovák nyelvtörvény új változatát, hogy az korlátozza a kisebbségi nyelvhasználatot.

Olvasóink írták

34 hozzászólás
12
 • 34. Lárika 2009. július 25. 22:56
  „Ókeresztények voltak, asher, nem zsidók! :-DDD Egyébként meg mi bajod a magyarokkal? Vagy csak szórakozol itt? Mert épelméjű ember nem gondolhat komolyan olyasmiket, amiket néha írogatsz :-DDD”
 • 33. asher11 2009. július 24. 15:03
  „32-nek!!
  pusztan csak informacio!!
  a Zsidok ott jelen vannak,Bizonyitottan a Romai birodalom ota!!
  Pannoniaban mar volt komoly zsido kolonia!!”
 • 32. Ms.Wolf 2009. július 23. 22:11
  „Elfogadhatatlan, mert ami 1000 évig magyar volt, ott ne tiltsák be a magyar nyelvet!
  Generációk nőnek fel, kik anyanyelve magyar.Felvidéken ki a szlovák? Aki neve Mészáros? Kovács?
  Mi ott nem vagyunk kisebbség :D Magyar volt, és magyar marad- a sok nemtetszés ellenére, papírtól független.
  Asher11
  Mi ott nem kisebbség vagyunk, mi ott otthon vagyunk ( 1000 éve) , ti ezt nem mondhatjárok el magatokról Magyarországon.
  ( Kérdés: Miért asher11? Miért nem Asher? Csak nem kitiltottak?)
  "olcsóbb bér" - ha nem tűnt volna fel körforgás van nyugat fele... az osztrák megy Németországba melózni, a magyar Ausztriába, a román hozzánk, vagy Ausztriába....”
 • 31. asher11 2009. július 22. 17:26
  „mi is lett a vege amikor is a Szerbiai es a Romaniai Magyarsag kettos allampolgarsaghoz juotott?? a ket orszag kormanya abba csak ugy egyezett bele hogy a nem magyarok is kedvezobb feltetelekke vallahassanak munkat magyarorszagon!! most egy magyar sokkal nehezebben jut munkahoz,mint egy roman vagy szerb aki ugyanazt a munkat olcsobb berert is elvallalja!!!
  ha ez nektek egy nyereseg,am legyen!!viszont senki se sirankozzon kesobb!!!”
 • 30. asher11 2009. július 22. 17:20
  „Aranyko...........!!
  akkor meg Nekunk is jogunk van beleszolni abba hogy ott nalatok mit hogyan akarnak csinalni a Mi ott elo Testve
  reinkel!!!
  Ok is egy ott elo Kissebbseg resze!!!!
  -es mivel szerintetek a kissebbsegi jog nem belugy,mit is agalltok ha mi ott jelen vagyunk vedendo a mieink erdekeit!!??
  vagy mar meginy CSAK nektek lennenek jogaitok masokkal szemben???”
 • 29. Phobos 2009. július 22. 11:39
  „nagyon...”
 • 28. Phobos 2009. július 22. 11:32
  „akinemfél, nagy osztod...
  leírnád nekünk, hogy te kire szavaztál ? vagy fogsz”
 • 27. AranyKözépút 2009. július 22. 07:54
  „Jöjjünk már ki egymással, mondtad Miki2009. Tudod volt egy népszavazás, ahol a ballib elit arra bíztatta a lakosságot, hogy ne támogassa a magyarországi határokon kívül élő magyarok kettős állampolgárságát.Azt vallom, hogy ebből kell kiindulni, nem pedig fikciókból, hogy mit árt a jobbik a szlovákiai magyaroknak, mert ártott az az ominózus népszavazás eleget. Azt meg már mondtam, hogy nem kell ide jobbik, hogy Ficonak nemtetszőt mondjon valaki, hisz ahogy mondtam Göncz Kinga nem épp jobbikos mégis ő is "ártott", valójában cssak megkövetelte a kisebbségi jogok tiszteletben tartását,tehát megint egy baloldali retorika csak, hogy a jobbik árt . Az meg köztudott, aki legalábbis olvassa rendszeresen a híreket, hogy Gyurcsány titkosszolgálati bandája összejátszott a szlovákokkal, úgyhogy pár balhé mögött ez áll.”
 • 26. akinemfél 2009. július 22. 07:45
  „tibcsi0614 - "...alvo oroszlánnal játszani." Elolvastam. Nagy úgy tunik,hogy a Jobbik vezetésébe tartozol.
  Magyar Gárda is kell a bunos nemzetiségek ellen,ugye ?”
 • 25. Miki2009 2009. július 22. 06:18
  „Minden ember máshogyan gondolkodik. Én azt nem értem, hogy a változtatásnak miért nem az elején fogunk hozzá? Legalább már legyen valami mögöttünk ami javítaná az esetleges alkupozíciót. Nagy hősök voltak Magyarországon, ezt mindenki tudja és elismeri. De nem lehet mindig velük példálódzni, az ő árnyékukba élni. Nekünk kell javítani a helyzetünkön nem pedig a "dicső múltnak". Legalább próbálnánk meg egy egységes Magyar nemzetet kovácsolni a több részre szakadt országból. Nem mindenki nézetei egyformák, de legalább próbálnánk meg együttműködni és kiválasztani a helyes utat, ami mindenkinek jó. Persze mindenben nem lehet kompromisszumot kötni, de egymással jöjjünk már ki könyörgöm. Nincs egy erős gazdaság mögöttünk, nincs egy egységes nemzetünk. Addig mit akarunk egyáltalán?”
 • 24. tibcsi0614 2009. július 22. 01:43
  „Az meg, hogy a szlovákiai magyarnak vallottság százalékos aránya csökken, az sem biztos, hogy a Jobbik miatt van. Elvégre ha nem meri magyarnak vallani magát mert fél, akkor nézzük csak. A Jobbiktól nem félhet, mert az ugye Magyarországon van. Viszont Szlovákiában meg minden rendben. Ugye? Akkor most mitől fél? Itt a Szlovákiai magyarok ha félnek,az azért van mert a Jobbik emelte fel a hangját legerősebben a szlovákiai rendeletek ellen amik a magyarságot sújtják, és ez Fico-nak nem tetszik! De nekünk se! És a legnagyobb baj, hogy ezt magyar a magyarnak próbálja el és megmagyarázni, mikor az igazi "Magyar hősök" nyomdokaiban élő országunkban lakó magyarok az első ilyen magyargyalázó rendelet után egy magyarként ment volna utcára, és követelte volna a joginkat, és mondtuk volna újra együtt hogy: "MERJÜNK NAGYOK LENNI" !!”
 • 23. tibcsi0614 2009. július 22. 01:32
  „akinemfél! Marhára nem érdekel hogy tehénnel , birkával, vagy pásztorral népesítenék be a "Nagy Magyarországot" , itt az a lényeg, hogy elvették tőlünk, erőszakkal ami a mienk. Nem is lenne ilyen Ficos szlovákos bonyodalom ha a magyarok területe lenne.Mert hát mi nem adtuk oda ugye? Megfogták és vitték! Ennyi. Egyébként ha senki nem lakna azon a tájon akkor is a mi hegységünk, erdészetünk, bányáink stb. voltak. Legalább ujra lenne fellendülő mezőgazdaságunk, fakitermelésünk és így tovább... a lényeg hogy ha teljesen csupaszon állna a vidék akkor is a mienk. Egyébként nem vagyok benne biztos hogy a Jobbikot kell szidni mert reflektorfénybe került, annál inkább azok az emberek érdekesek akik mindent megtesznek, hogy megpróbálják továbbra is elfojtani az emberekben feltámadt hazaszeretet, a megindulást és hangoztatást az önkényes országhatáraink megcsonkításával kapcsolatban, beleértve ezekszerint téged is.Hiába telt el ennyi év, most a magyarokban kezd előtőrni az elnyomás, igazságtalanság, és a válság okozta elkeseredettség miatt a tenni akarás, ennek az egésznek a megelégelése, a fico féle politika meg csak olaj a tűzre, és nagyon nem lepődnék meg ha ez a nép egyszer csak megindulna és végre ujra kiállna az igazáért.Szóval az hogy mennyi az abortusz a Lengyeleknél,Romániában, vagy Magyarországon a lőtéri kutyát nem érdekli. Itt az elnyomásról van szó ami a 21 században megengedhetetlen és tűrhetetlen, ráadásul egyoldalúan és önkényesen, kizárólag az amúgy is híres "magyarellenes" intézkedéseket bővíti amit az EU törvényeinek figyelmen kívül hagyásával hozott a kormányuk, majd idevetették a magyarok elé mint a véres csontot és most mindenki megvan lepődve.Azon se lehetne ezek után meglepődni ha holnap reggelre egész magyarország az utcán lenne és kiabálna. Legalább Fico rájönne, hogy nem jó az alvó oroszlánnal játszani!!!”
 • 22. akinemfél 2009. július 22. 00:12
  „Arany... - Szlovákiában egy éve 14 % volt az MKP támogatottsága,ma 5 % korul van. Hála a Jobbik tevékenységének ma Szlovákiában sokkal kellemetlenebb magyarnak vallani magad mint egy éve. A szlovákiai magyarok 60-70 %-a él vegyes házasságban,szlovák házastárssal. Például Malina Hedvig (Hedviga Malinová),akit "úgy megvertek a szlovákok mert magyarul beszélt a mobilján",szlovák férfit választott férjének és nem magyart. Gyermekuk is van már. Csodálnám,ha magyar iskolába iratnák a gyermekuket Szlovákiában. A Jobbik Szlovákia eltorléséért kuzd - vagyis azért,hogy minél kevesebb gyerek járjon Szlovákiában magyar iskolába. Nyugodj meg,ma 5 % alatt van azok száma Szlovákiában,akik magyarnak vallják magukat. Hála a Jobbiknak. Ha tovább erosodik a Jobbik,még kevesebb lesz ez a szám.”
 • 21. akinemfél 2009. július 22. 00:01
  „tibcsi0614 - Magyarországon ma,naponta átlag 150 magyar gyermeket abortuszolnak magyar anyák. Ez évi tobb mint 50.000 magyar gyermek halálát jelenti. 1956 ota lehet legálisan abortuszt végezni Magyarországon.Azota tobb mint 7 millio magyar embert abortuszoltak Magyarországon. Ha megszulettek volna,és a gyerekeik is megszulettek volna,sot sokaknak unokáik is lennének,akkor majdnem annyian lehetnénk mint a Lengyelek. Lengyelországban szigorúan tilos az abortusz. Valaha akkora nép volt a magyar mint a lengyel. Ma Lengyelország lakossága 37 millio. Hiába akarsz Nagy Magyarországot,ha a Magyarok kiírtották magukat és nincs kivel benépesíteni a Nagy Magyarországot. A napi 150 magyar kisgyermek magyarországi abortuszolásárol Slota tehet és a szlovákok,ugye ? Ez itt a probléma,meg a Jobbik magyarság-ellenes politikája. De ki mer errol írni ? Ma,Magyarországon ?”
 • 20. AranyKözépút 2009. július 21. 23:58
  „akinemfél, a Jobbik hozni fogja az MSZP szintjét, százalékát a választásoknál, úgyhogy legitimációs gondjai kevésbé lesznek, mint mondjuk a Bajnai kormánynak, akik ugye csak úgy jöttek.....Tehát a 17% egy új pártnál
  több , mint figyelemre méltó.
  Másrészt: A 2001-es népszámlálás során 520 528 személy (közel 47 ezerrel kevesebben, mint 1991-ben) vallotta magát magyarnak, ami Szlovákia lakosságának a 9,7%-át jelenti. A magyart anyanyelvként használók száma azonban ennél némileg magasabb.
  Ezek a kis tévedések, hogyugye, te 5%-ot írsz a 10 % helyett, azért cikik...”
 • 19. DS 2009. július 21. 23:50
  „16./ Ha a Jobbik tényleg Szlovákia eltörlését akarná és magyarország lakosságának 70-80%-a is így gondolja akkor mért ne?
  Ez a ti legnagyobb problémátok. Mindenki helyett dönteni akartok. És mit akarnak az itt (SK-ban) élő magyarok? Érdekel ez egyáltalán valakit? Egy fenét.”
 • 18. AranyKözépút 2009. július 21. 23:35
  „asher te gáz vagy. Irtad, hogy HAZÁNKBAN /az enyémben, de nem a tiedben / is kötelező , hogy az orvosnál magyarul szólalj meg, hát cáfoltam. És ezzel nem tudsz mit kezdeni, hanem hablatyolsz. Tudod , ahogy irtam már egy másik cikknél neked, olvass inkább, utána beszélj: félretájékoztatsz itt mindenkit, ugyhogy inkább tájékozódj. Tehát: Magyarországon NEMCSAK a magyar a hivatalos államnyelv, míg Szlovákiában ezt deklarálták most. Másik: a kisebbségpolitika NEM BELÜGY, hisz úniós elvárások vannak a tagállamokkal szemben, kötelező lenne kisebbségi törvényt alkotni minden tagállamnak, amely törvény megfelel az Eu-s irányelvenyeknek.
  Az, hogy te annyira sötét vagy, hogy nem tudod, hogy egy 1993-as törvény még érvényben lehet, hát meglep.
  Ideje kicsit tanulnod és utána dumálj.”
 • 17. asher11 2009. július 21. 23:20
  „5-oske <moderálva sértő>
  Te az 1993 evi MAGYAR Torvenyknyvbol idezgetsz!! Erted mar??? .....
  Mitol KELLENE ehhez igazodnia a SZLOVAK Torvenykonyvnek???????
  KET KULONALLO ORSZAGROL VAN SZO!!!!”
 • 16. tibcsi0614 2009. július 21. 22:25
  „Jah és akinemfél! Ha a Jobbik tényleg Szlovákia eltörlését akarná és magyarország lakosságának 70-80%-a is így gondolja akkor mért ne? Nem is voltak! Csak lettek ! Rajtunk, belőlünk, és ellenünk. A Fehér ember és a Magyar meg nem felejt nem? Így voltak az őseink hősők annyi évszázadon át nem? Akkor miről beszélünk? Igenis vizsgálják csak felül az összes erről szóló dokumentunokat , ítéleteket és szűnjön meg szlovákia. nekem tetszene a visszacsatolás!
  Tibi”
 • 15. tibcsi0614 2009. július 21. 22:20
  „<moderálva> Igenis azt tartom hogy sajnos nagyon birkák vagyunk, hagyjuk hogy minden menjen így tovább, persze még én is(egy kicsit morgunk és ennyi),ahelyett, hogy ujra talpára állna ez az évtizedeken át porig alázott, megszégyenített nemzet és kiharcolná végre az MAGYAR ÉLETHEZ, NYELVHEZ VALÓ JOGÁT korlátozatlanul, határon innen és túl.Törvénybe kellene iktatni aki szlovákul megszólal nálunk, 5 milliós bírságot kapna.Érdemes lenne erről videókat, képeket készíteni az Árkádban, hogyan kalauzolják saját nyelvükön a szlovákok a társaikat!Ezért Pozsonyban a magyarokat előállították nem? Szóval akárki harcol a Magyarokért, mert sajnos nem sokan vannak, éntőlem lehet a Jobbik, vagy akárki szívesen támogatom.Mert igaz, hogy fiatal de MAGYAR VAGYOK!!!!És ha meghalok úgy fogok,hogy MAGYAR VOLTAM!!
  Jahh és természetesen aláírtam a nyelvtörvényellenes petíciót.”
34 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közlekedés: a gyerekek túlzottan bíznak a felnőttekben

A gyerekek által okozott balesetek száma 2009 első félévében csökkent a tavalyihoz képest, de a szám még kevesebb is lehetne, ha figyelmesebbek lennének a felnőttek. Tovább olvasom