Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Elfagyott a szabolcsi alma 70-90 százaléka

Az idei gyümölcstermés 70-90 százalékát megsemmisítette a vasárnap éjjeli fagy a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kertekben - közölte a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke.
A mínusz 4-8 fokos hideg vasárnapról hétfőre virradó éjjel tartósan 10 órán át károsította a virágzó, vagy éppen a terméskötés állapotában lévő fákat a közel 35 ezer hektáros földterületen - mondta Jakab István. A szövetségi vezető, a Fidesz országgyűlési képviselőjének tájékoztatása szerint nemcsak az alma, hanem a többi gyümölcs, így például a meggy, a kajszi és őszibarack, a szilva, a dió, valamint a bogyós gyümölcsös termésének döntő része is tönkrement.

Jakab István hangsúlyozta: a kialakult katasztrófahelyzetben a kormányzatnak segítenie kell a nyírségi gazdáknak, hiszen az ültetvények idei költségeinek mintegy 50 százalékát az eddig elvégzett munkákra már felhasználták, s a növényápolást folytatni szükséges, miközben bevételük legközelebb csak a jövő évi termés után, 2008 őszén-telén lehet.

A pontos kárt a szakembereknek kell felmérniük, s a kárenyhítés mértékére annak ismeretében a termékpálya bizottságnak kell a javaslatot megtennie a kabinet számára. A jövő héten kezdeményezik a szabolcsi kormánypárti képviselők összehívását egy tanácskozásra, mert „olyan súlyú ügyről van szó, amely egy asztalhoz parancsol minden politikai erőt" – fogalmatott a Magosz elnöke.

Jakab Ferenc, a Magosz szabolcsi vezetője mint érintett termelő, a sajtótájékoztatón azt hangoztatta, hogy a fagy- és aszálykár miatt a további gazdálkodás került veszélybe az érintett vállalkozásoknál, mert a gyümölcsösök esetében nem terméskiesésről, hanem teljes megsemmisülésről van szó. „A hitellel rendelkező gazdáknál - folytatta - a bankok már jelentéstételi kötelezettséget rendeltek el a fagykár mértékéről, s a kölcsönre vásárolt növényvédő szerek árát lejárttá nyilvánították, tíz napon belüli hitelrendezésre felszólítva a gazdálkodókat".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keira a fenekét szégyelli

Noha nemrég még anorexiával vádolták, a szépséges brit Keira Knightleynak saját bevallása szerint… Tovább olvasom