Kisalföld logö

2018. 07. 22. vasárnap - Magdolna 19°C | 27°C Még több cikk.

Élettér kell(ene) a fáknak

Ostorfa (celtis) dőlt rá egy autóra a közelmúltban Győrben, a Zechmeister utcában. A baleset egyértelművé tette: élettér kell a fáknak, mert hiába egészségesek, a különböző okok miatt elvégzett metszésük gondot okozhat.
A Zechmeister utcai fakidőlés után a parkok, fák gondozását végző Győri Kommunális Szolgáltató Kft. (Komszol) szakemberei ismételten áttanulmányozták azt a jelentést, amit a soproni egyetem szakértői a győri fasorok állapotáról készítettek.
– Az egyetem szakvéleményéből kitűnik, hogy a szóban forgó fák eltávolítása csak a végső esetben jöhet szóba, azok egészségesek. Természetesen a korrekt, szakmai szempontból indokolt koronaalakításokat, a korhadt ágak eltávolítását, visszametszését el kell végezni – kezdte lapunk kérdésére adott válaszát Szabó Sándor, a Komszol városüzemeltetési főmérnöke.
A szakvélemények és a helyszínen látottak is azt mutatják, a rendelkezésre álló tér kevés a celtiseknek, ismertebb nevükön az ostorfáknak. Látható, az elmúlt húsz-harminc év metszései, alakításai miatt megnyúltak, magasan növesztik koronájukat.
– Elődeink – de így van most is – megpróbálták a lakók panaszait kezelni, hogy a fák ne árnyalják az ablakokat vagy ne sérüljön az ágaktól a házak homlokzata. Amikor a baleset történt, látható volt, hogy a metszések következtében nagyon magas, felső koronában súlyos fáról volt szó – folytatta Szabó Sándor.
A főmérnök megemlítette: a városi fák védelmében a közműtervezőknek is úgy kell gondolkodni, hogy a kapaszkodást, a stabilitást biztosító gyökérzet sérülése nélkül vigyék el az utólag lefektetett nyomvonalakat. Egy magasra nyúlt fa esetében, főként esős időben, amikor a korona még nehezebb a rátapadt víztől, s a talaj is lazább, vis maior helyzet alakulhat ki.
– A szakvélemény sok helyen említi, és más fasoroknál is javasolja, hogy a korona nagyobb mértékű csökkentésével lehet kezelni a problémát. Azonban az ilyen jelentős metszések a fák életére sokkoló hatással vannak, nagyon megterheli őket. S hiába védjük le szakszerűen a sebet, a beavatkozás gombásodáshoz, a növény betegsége pedig legyengüléshez, végül pusztuláshoz vezethet – mondta a főmérnök.
A szakembereknek a legfájóbb: a szakvélemény szerint a Damjanich utcában előbb vagy utóbb ki kell vágni a fákat.
– Egyeztetve az útkezelővel s a lakókkal, olyan megoldást találtunk, hogy a gyökerek által felnyomott, balesetveszélyes járdaszakaszokat felbontottuk, újraaszfaltoztuk. A gyökérzet környékét, hogy az ne az aszfaltot nyomja, murvaborítással fedtük be. Ez azonban áthidaló megoldás, biztos, hogy jelentős csonkolás is kell, de az általában néhány év alatt a fák pusztulásához vezet, s le kell cserélni őket.
A főmérnök elmondta, hogy a Bartók Béla úton nincs jelentős gond a fákkal, a legtöbbnek kellő élettere van. Csak ott kell beavatkozni, ahol az épületek 4–5 méterre vannak a platánsortól. Ugyanez vonatkozik a Szent Imre útra.
– A szakértők megállapították, hogy az Ifjúság körúton megfelelő metszésekkel még nem sokkolnánk a fákat. S még nem jutottunk el odáig, hogy a járdák burkolatát a gyökerek jelentős mértékben károsítanák. De mert több száz fáról van szó, s a karbantartás jelentős pénzbe kerül, így költségvetési elbírálást igényel annak előteremtése. De nem odázható el – mondta el Szabó Sándor.
A Zrínyi utcai gesztenyefasor párját ritkító, amit meg kell menteni az utókor részére. A főmérnök véleménye szerint egye-

lőre elég a száraz és beteg ágakat levágni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jótékony bőrszerkós „mackók” – motoron

A győri hajléktalanszállónak harmincöt zsák ruhát vittek ajándékba karácsonyra. Ezt megelőzően… Tovább olvasom