Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Életnagyságú koronás főket láthatunk

Árpád-házi és Anjou királyok, valamint a Hunyadiak életnagyságú viaszszobrait tekinthetjük meg holnap reggel 9-től a soproni Liszt-központban. A tárlat november 26-ig várja látogatóit.
– Családom mindig is szeretett múzeumokba járni, felkeresni nevezetes történelmi helyeket, elmerülni múlt évezredek és évszázadok hangulatában – mondta lapunk érdeklődésére ifj. Pál Richárd, a történelmet idéző bemutató házigazdája, a rendező cég társtulajdonosa. – Eközben sokszor gondoltam arra, milyenek is lehettek ezek a híres királyok, akikről oly sokat hallottunk és olvastunk. Vajon milyen a velük való „személyes” találkozás? A sok-sok gyerek- és felnőttkori élmény végül egy gondolatban sűrűsödött össze: hiteles források felhasználásával készítsük el uralkodóink hű viaszmását. A megvalósítást kétéves munka – anyaggyűjtés, történészekkel való konzultáció – előzte meg, majd elkezdődhetett a „gyártás”. Az alakok speciális műanyagokból készültek szobrászok közreműködésével, a korabeli ruhákat pedig jelmeztervezők mintái alapján varrták a szabómesterek. Komoly feladatot jelentett az öltözékek megfelelő anyagának a beszerzése, manapság ilyeneket már nemigen találni. Végül is összesen tizenhat királyunk mása valósult meg, mintegy húszmillió forintos költséggel. A soproni kiállításon az egész kollekció látható, Géza fejedelemtől egészen Mátyás királyig.
A tárlat mind a gyermekek és a diákok, mind a felnőttek érdeklődésére számot tarthat, ugyanakkor rendhagyó történelemóra színhelyéül is szolgálhat. Az iskolai csoportok számára a rendezők tárlatvezetéssel és filmvetítéssel egészítik ki a hazai uralkodók soproni megjelenését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Novemberi letölthető sudoku!

Folytatódik Sárdi Tibornak, az "Ész Ász Top 100" játék győztesének új logikai játéka a sudoku.… Tovább olvasom