Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Életmentő lehet a mammográfia

Magyarországon évente csaknem hétezer új mellrákos beteget regisztrálnak. Csornáról és környékéről a mammográfiai vizsgálaton 62 százalékos a részvételi arány, ám Mosonmagyaróvár és vonzáskörzetéből a rábaközi városba az érintettek mindössze 10 százaléka megy el az ellenőrzésre.
Nem csökkent az utóbbi években sem az emlődaganatos esetek száma hazánkban. A statisztikák szerint a 40 és 59 év közötti nők körében ez a betegség még mindig a leggyakoribb halálok. Éppen ezért a szakemberek nagyon fontosnak tartják, hogy tudatosodjon az asszonyokban, mennyire fontos a megelőzésben a rendszeres ellenőrzés. Ma 45 akkreditált helyen zajlik szervezett emlőszűrés. A kockázatcsökkentés legfontosabb eszközei a 45–65 évesek kétévenkénti rendszeres szűrése, a mammográfia és a rendszeres önvizsgálat, ami szintén igen hasznos lehet. Mivel a kötelező szűrés csak a 45 év felettieket érinti, az önvizsgálat jelentősége a fiatalabb korosztályban is nagy, ahol – bár ritkán, de – szintén előfordulhat megbetegedés. A Kisalföldön három városban, Győrött, Sopronban és Csornán van mammográfiás szűrés.

A részvétel alábbhagyott

Dr. Nagy Beáta, a csornai Margit Kórház radiológus főorvosa a Kisalföld érdeklődésére elmondta: a rábaközi városban a népegészségügyi program keretében 2000 óta végzik a 45–65 éves nők mammográfiai vizsgálatát. Csorna és környékéről ez 4600, míg Mosonmagyaróvárról és vonzáskörzetéből 9000 érintettet jelent. A meghívóleveleket az országos egészségbiztosítótól kapott lista lapján küldik ki a nőknek. A mellrákszűrés kiszélesítésétől a szakemberek azt várták, hogy néhány év alatt már lényeges csökkenés következik be a halálozási statisztikában. Ez azonban eddig nem történt meg, sőt, az ellenőrzéseken való részvétel jelentősen alábbhagyott.
A rábaközi városban például 2001-ben Csornáról és Mosonmagyaróvárról, valamint vonzáskörzeteikből érkezetteken 10.069 mammográfiai vizsgálatot végeztek, míg ez a szám tavaly majdnem a fele volt csak, 5958.
A főorvos hangsúlyozta: az esetek döntő többségében, akik kétévente elmennek szűrésre és otthon is rendszeresen végeznek önvizsgálatot, azoknál még időben el lehet kapni a betegséget. Persze vannak kivételes, gyorsan növő daganatok is, de ezek jóval ritkábbak. A szakemberek célja az, hogy minél előbb, minél kisebb, tapintással még nem észlelhető csomókat szűrjenek ki, mert akkor jobb a gyógyulási esély. A mammográfiai szűrés egyébként nem veszélyes, a lágy sugár, amit az ellenőrzés során használnak, elenyésző a környezeti hatásokkal szemben.

30 év alatt ultrahang

A fiatalabb korosztályból is bárki elmehet mammográfiás vizsgálatra, ehhez csupán beutalót kell kérnie a háziorvosától vagy nőgyógyászától. 30 éves kor alatt ultrahangos vizsgálatot végeznek, s ha rendellenességet tapasztalnak, akkor következik a mammográfia. A csornai Margit Kórházban egyébként az 590-600-as telefonszámon bárki kérhet felvilágosítást a szűréssel kapcsolatosan, illetve időpontot is adnak.

Biztató esélyek

Sokan azt hiszik, hogy a mellrák diagnózisa egyenlő a halálos ítélettel, pedig nem így van. A kezelési lehetőségek mind jobbak és kímélőbbek. Az idejében felismert mellrák a daganatos betegségek közül az egyik, amit a legjobban tudnak kezelni. Ha a csomót korán megtalálják, akkor a gyógyulás esélyei 90 százalékosak. Az esetek 70 százalékában pedig úgy operálható, hogy az emlő is megmarad.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jó pont a motivációs levél

Tovább olvasom