Kisalföld logö

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő -1°C | 6°C Még több cikk.

Életmentő ellenőrzések

Védőnők is elvégezhetik tavasztól a méhnyakrákszűréshez szükséges citológiai vizsgálatot.
Védőnők is elvégezhetik tavasztól a méhnyakrákszűréshez szükséges citológiai vizsgálatot egyelőre egy mintaprogram keretében, amit később a ter- vek szerint országosan kiterjesztenének. A Kisalföldön évente 15–20 nő hal meg ebben a betegségben, ami időben felfedezve jó eséllyel gyógyítható.

A méhnyakrák leggyakrabban a 40 év feletti nőknél alakul ki, Magyarországon évente több mint ezer új beteget fedeznek fel és kezelnek. A hivatalos ellenőrzéseken országosan a behívottak alig 4 százaléka jelenik meg, igaz, a becslések szerint az asszonyok 20–25 százalékra rendszeresen magánnőgyógyászhoz jár, és ott ők elvégeztetik a vizsgálatot. Ez azonban még így is nagyon alacsony részvételi arány, pedig a betegségnél a szűrés életmentő lehet, mivel a méhnyakrák eleinte nem okoz tüneteket.

Az ellenőrzés a 25–65 év közötti nőket érinti, Győr-Moson-Sopron megyében 123 ezret. Az ajánlott háromévenkénti vizsgálatra azonban mégis nagyon kevesen mennek el. A Kisalföldön évente 15–20 nő halálát okozza e gyilkos kór.

A mintaprogramban Balassagyarmat és vonzáskörzete vesz részt, valamint öt-öt apró falu Baranya, Somogy és Tolna megyéből. A Népegészségügyi Iroda azoknak a nőknek szeretne segíteni, akik olyan kistelepülésen élnek, ahol nincs nőgyógyászati rendelő, nehéz elérni a szakorvost. Feltételezhető továbbá, hogy a hölgyek szívesebben vesznek majd részt egy nő által végzett vizsgálaton. A program lényege az, hogy bevonják a védőnőket a méhnyakrákszűrésbe. A feladatuk az lesz, hogy keressenek fel minden 20 és 65 év közötti nőt, és kérjék meg őket, hogy menjenek el méhnyakrákszűrésre. A védőnők ezenkívül részt vesznek egy képzésen, amelynek elvégzése után maguk is levehetik a citológiai kenetet, ha az asszonyok nem vállalják a nőgyógyászhoz utazást. A citológiai vizsgálat során sejtmintát vesznek a méhnyak felszínéről, ami nem orvosi beavatkozás, Európában általánosan bevett gyakorlat, hogy védőnők is elvégezhetik.

Farkas Miklósné, a megyei ÁNTSZ vezető védőnője úgy véli: a védőnők szakmai felügyelet mellett maximálisan alkalmasak lennének a szűrési feladat ellátására. A továbbképzésen kívül természetesen szükség lenne a megfelelő infrastruktúra biztosítására is. A szakember szerint a védőnőkhöz a lányok, asszonyok nagyobb bizalommal fordulnának, bátrabban beszélnének velük a problémáikról is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Év elejétől alkalmazható az ekho

A január 1-jétől szerzett bevételekre, az ezekkel összefüggő kötelezettségekre már alkalmazható az… Tovább olvasom