Kisalföld logö

2018. 08. 18. szombat - Ilona 18°C | 29°C Még több cikk.

Életjáradék a földért

A Nemzeti Földalapkezelő Szerve-zet megkötötte A földért életjáradékot program első megyei szerződéseit. A sikeres pályázók jellemzően havi 15–30 ezer, de esetenként akár 50 ezer forintos jövedelemre is szert tehetnek.
Az országban öt és fél ezren, Győr-Moson-Sopron megyéből 178-an pályáztak az év elején meghirdetett A földért életjáradékot programra. Ötükkel tegnap délelőtt kötötte meg a szerződést a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFSZ): a győri Horváth József, a szintén győri Tamás József, a soproni Arbeiter László, a szili Németh Vince és a lövői Gángl Gyula mostantól élete végéig havonta néhány tízezer forintos többletpénzre számíthat, amiért földjét felajánlotta az államnak.
Az összeg nagysága a földdarab értékétől és az eladó életkorától függ.

A megye legidősebb igénylője, a 89 éves Horváth József például a győrújbaráti út mellett fekvő, hét-nyolc éve kárpótlási jegyért liciten szerzett, 1,3 hektáros szántójáért havi 50 ezer forintnál nagyobb apanázst fog kapni. A nyugdíj-kiegészítés minden bizonnyal jól jön az 1975-ben a Gárdonyi Géza Általános Iskolából nyugdíjba vonuló, a katedrán 45 évet és 23 napot lehúzó egykori tanárnak. Bár ahogy ő fogalmazott: az üzletben van egy kis „reszkír", még nem lehet tudni, ő vagy az állam jár-e jobban.

Merthogy üzletről van szó – ezt már Mikó Zoltán, az NFSZ általános elnökhelyettese mondta, aki egyébként nagylózsi származású édesapja emlékének ajánlotta az ünnepi eseményt. Hangsúlyozta: a jelentkezőknek kedvező fizetési feltételeket ajánlottak, ugyanakkor arra számítanak, hogy hat-nyolc év múlva a földárak emelkedése anyagi hasznot hoz a szervezetnek. Medgyasszay László országgyűlési képviselő (MDF) hozzátette: a parlament várhatóan hamarosan elfogadja, hogy az életjáradék adómentes legyen.

Mikó Zoltán a Kisalföld kérdésére elmondta: később újabb pályázatot írnak ki, amelyre a 60 év feletti, 1–20 hektárt birtokló földtulajdonosok – valamint minden bizonnyal már a szövetkezetiüzletrész-tulajdonosok is – pályázhatnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az özvegy hitt férje életművében

„ A család nevében mondhatom, örülünk annak, hogy Győr emléket állít a férjemnek”… Tovább olvasom