Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Életet vittek az egykor leromlott városrészbe

A közbiztonság javult, sikerült rekonstruálni a piacot, létrehozni a millenniumi emlékparkot – sorolta eredményeik közt Nagy Mihály, a Mosoni Polgári Kör elnöke.
A Mosoni Polgári Kört 1994-ben az elkeseredettség és a rossz közállapotok hívták életre: a városrészben megromlott a közbiztonság, az utcai prostitúció elviselhetetlen méreteket öltött. Az itt élők úgy érezték, a városfejlesztésből is ez a városrész teljesen kiesett, ezért az érdekképviseletet törvényes úton kívánták ellátni. Így jött létre tizennyolc alapító taggal a mostanra 170 fősre duzzadt Mosoni Polgári Kör, melynek elnöke a kezdetektől Nagy Mihály. Hetenként találkoznak a Fehér Ló Közösségi Házban.

Egyre szépül a Duna-part

A civil egyesületnek az önkormányzattal és annak mosoni bizottságával együttműködve sikerült visszaszorítania az utcai prostitúciót: létrehoztak egy rendőri pihenőszobát, térfigyelő kamerákat helyeztek el – tájékoztatott a kör elnöke. Nagy lépésként könyvelik el a mosoni piac rekonstrukcióját is és a piactéren álló szökőkút megvalósítását. A városrész szépítésére tett kísérlet eredményeképpen állhat ma a Szent István-szobor. Kezdeményezésükre jött létre a Tourinform-iroda, mely a város és a környék idegenforgalmát hivatott segíteni.
– A Duna-part szívünkhöz nőtt terület, akárcsak a Rudolf liget – vallja Nagy Mihály. Nem meglepő ezért, hogy társadalmi munkával, összefogással végezték a hathektáros liget felújítását, a sétány és az erdei tornapálya kialakítását, hétszáz facsemetét ültettek el itt. A múlt század elején levente vízi kiképzőtábor működött ott egészen a második világháborúig, amikor is sorsára hagyták a területet. Most a Mosoni-Duna-rehabilitáció keretében a Duna-part is megújul. Remélhetőleg májusban átadják a területet. Még korábban a Gabona rakpart dzsungele helyett sikerült itt a város anyagi támogatásával, a polgári kör odaadó munkájával millenniumi emlékparkot létrehozniuk: „bebútorozták”, s egyesületi, alapítványi pénzből facsemetéket vásároltak oda.
– A Mosoni-Duna rehabilitációja keretében javaslatunkra kövezték ki a Partos utcánál a folyó partját – kalauzol a további munkájukban Nagy Mihály. A Fehér Ló mögötti, korábban elhanyagolt területen egy szép lakópark épült: Enge Jánosról, a Mosoni Ének és Zene Egylet létrehozójáról keresztelték el az utcát.

Elkeserítő a Korona állapota

Az elnök ugyanakkor csalódottságát fejezte ki, hogy nem a kijelölt helyen épül az ipari park. Nagy Mihály úgy érzi, ezen a városrészen lassú előrelépés tapasztalható, s reméli, hogy idén lesz egy EU-s ablak, mely Moson számára fejlődést jelenthet majd a belváros rekonstrukciójával. A temetőkérdés is viták sorát indukálja a polgári körben: többéves csata eredményeként érték el, hogy a területet a mellette lévő parcellával bővítsék és a temető megmaradjon.
– Örülünk a Mosonvár utca 2. szám alatt épülő, huszonöt lakásos bérháznak, ahol szolgálati lakásokat létesítenek – tette hozzá Nagy Mihály, s mint mondta, Mosonban nagyon sok vizes, elavult lakás van, ezek felszámolását régóta szorgalmazzák. Szerinte elkeserítő a városrész közepén álló, egyetlen műemlék épület, a Korona Szálló leromlott állapota: az eddigi elképzelések nem vezettek eredményre. Az önkormányzattal közösen keresik a megújítás lehetőségét.

Tavaszköszöntő, nyárbúcsúztató

– Az 1930-as években virágzó kulturális élet volt Mosonban – emlékezik vissza Nagy Mihály. Ezután sokáig csak a mozizás nyújtott művelődési lehetőséget, mára viszont a Fehér Ló Közösségi Ház maximális kihasználtsággal működik. A Mosoni Polgári Kör is hozzájárul rendezvényeivel ahhoz, hogy újra életet leheljen a városrészbe. Minden év április 30-án tavaszköszöntő ünnepet tartanak a Duna-parton. A Duna utcai fiatalok kezdeményezésére indult, majd a polgári kör folytatja az augusztus végi nyárbúcsúztatóval. Helyi támogatók segítségével 2004-ben állandó színpad készülhetett el a Duna-parton. A kör báljai is sikeresek, bevételük a Mosonért Alapítvány számlájára kerül. Az alapítvány pénzéből finanszírozzák a helytörténeti könyvek, kiadványok publikálását, de jótékonysági célokra is gyakran fordítanak: támogatják a Haller-iskolát, annak mazsorettcsapatát, a Kühne-fúvószenekart, a templom felújítását, a Tallós Prohászka művészeti egyesületet és a Kühne Nyugdíjas Klubbal is jó kapcsolatot ápolnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vásárol szezon végi kiárusításokon?

Tovább olvasom