Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

Életeken át

Az FBI egyik legjobb, a bűnözők személyiségét vizsgáló szakembere, Illeana Scott ügynök (Angelina Jolie) rendhagyó módon próbálja kiismerni a gyilkosok gondolkodását.
A megérzéseire hagyatkozik, és ez a szokatlan módszer gyakran a rendőrség egyetlen lehetősége a veszélyes bűnözők beazonosítására és elfogására. Egy montreali gyilkossági ügyben a helyi nyomozók felkérik, hogy segítsen elkapni a ravasz sorozatgyilkost. Az ügynöknő aprólékos munkával arra a következtetésre jut, hogy a gyilkos a megölt áldozatok személyiségét felveszi, és azt használja a következő gyilkosság elkövetéséig.Ahogy a nyomozókon fokozódik a nyomás, hogy elkapják a gyilkost, Scott ügynököt újszerű módszerei elszigetelik a helyi rendőröktől. A nő látszólag rideg külseje félelmetesen szenvedélyes egyéniséget takar, ám szenvedélyessége jó ideig csak a munka iránti elkötelezettségében nyilvánul meg. Ám egy váratlan románc felszínre hozza egyénisége e rejtett oldalát, és ezzel sebezhetővé válik. Ami azonban ennél is rosszabb, hogy tévedhetetlennek hitt megérzéseiben is kételkedni kezd.

INFO

„Az identitás problémája régóta foglalkoztat - kik vagyunk valójában, és mit gondolunk arról, hogy kik vagyunk" - idézi a film egyik alapgondolatát a rendező, D.J. Caruso.

A filmbeli sorozatgyilkos nem csak megöli áldozatait, hanem furcsa módon felveszi egyéniségüket, átveszi életüket: hetekre, hónapokra beköltözik a lakásukba, használja a hitelkártyáikat. „Nemcsak átváltozik az áldozattá, hanem azt képzeli, hogy jobban éli az áldozat életét, mint ahogy azt maga az áldozat tette. Ez a szörnyű játék hozza igazán tűzbe."
A film rettegésben tartja a közönséget, mégis elsősorban a gyilkolás okaira és a személyiségekre fókuszál. Ahogy Caruso fogalmaz „inkább a »miért tette«, nem pedig a »ki tette« kérdés jut az ember eszébe. Az eset megoldásához az okok megtalálása a kulcs, mert ahogy megfejtik a logikáját, már könnyű kideríteni, hogy ki is valójában a tettes."

„Veszélyes időket élünk, és ez a film ezt kifejezetten érzékeltetni akarja, úgy, hogy az emberekben megfagyjon a vér - mondja Mark Canton producer. - Emellett a film a gyerekkorról is szól, az elidegenedésről, a visszautasításról, olyan dolgokról, amelyek már igen korán meghatározzák egy ember életét, és igen erős és destruktív módon törnek elő a későbbiekben. A film megértéséhez az embernek az agyára is szüksége van."

Sohasem tudhatod pontosan, hogy merre tart a történet vagy a szereplők - teszi hozzá a másik producer, Bernie Goldmann. - Nem tudod, mi van a háttérben, mi motiválja őket, és miért mondanak el bizonyos embereknek egyes dolgokat. Sokban hasonlít az életre."

Michael Pye novelláját Jon Bokenkamp dolgozta át a filmvászonra. Szerinte a történet az erőteljes figurákon alapul. „Elsősorban az fogott meg Michael könyvében, hogy a gyilkosnak igen különleges természete volt. Elgondolkodsz azon, hogy vajon mi fűti őt, mi elől bujkál. A végén pedig már kellemetlenül érzed magad a saját bőrödben. Nagyon szeretem a thrillereket. A jó krimi olyan, mint egy matematikai feladat."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kovács Kati-koncert

Győr. A Kovács Margit Általános Művelődési Központ (Répce utca 2.) hazánk uniós csatlakozásának… Tovább olvasom