Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Élet a polgármesterség után

Tizenkettő-tizenhat év után visszatérni a „normális” életbe – ez a feladat vár(t) azokra a községi polgármesterekre, akiket október 1-je után nem választottak meg újra. Lassan két hónap telt el, megyeszerte körbenéztük, megtalálták-e helyüket a korábban ismert közszereplők.
Biró Péter volt kapuvári polgármester elhíresült mondatát majd mindenki magának vallja, aki befejezte polgármesteri pályafutását: „Ahol az ember egyszer misét mondott, ott nem akar már ministrálni.” A többség – legalábbis a megkérdezettek között – nem akar újból községvezető, s főképp nem képviselő lenni: van, aki él a korkedvezményes nyugdíj lehetőségével, más visszatér régi szakmájába vagy újat keres. De hogy nem olyan könnyű nyolc-tíz, vagy tizenkettő-tizenhat év után ugyanott folytatni, ahol egykoron abbahagyták, mutatja az is, hogy épp ma rendezik meg Fertőszentmiklóson „a bukott polgármesterek találkozóját”, ahol a többi mellett az lesz a téma, ki hol talált/keres munkát magának. Lássuk, hogyan boldogultak néhányan.

Gönyű: Törzsök Gyula

Törzsök Gyula 15 és fél évig volt polgármester, talán a legszerencsésebbek egyike, neki ugyanis községvezetői ideje alatt is volt civil munkája: bár nem munkaviszonyban, de akkor is irányította az erdőgazdaság vadászati tevékenységét. Október 1-je után ide tért vissza, most már főállásban, ezenkívül két gazdasági társaságban is érdekelt. „A régi kapcsolatok megmaradtak, több helyen tanácsadónak kértek fel. Nem mondom, ha olyan lehetőség adódna, meggondolnám a visszatérést a közigazgatásba, de tudomásul vettem, a társadalom még nem érett arra, hogy a közérdek és a közhangulat között súlyozni tudjon. Én pedig nem akarok a közhangulattal versenyezni.”

Győrújfalu: Cserjés László

„ Nem a közélettel szakítottam, hanem a falu jelenlegi vezetésével” – mondja Cserjés László, aki csaknem tíz évig vezette a Győrrel szomszédos települést. Jelenleg szabadúszó újságíró, a Magyar Katolikus Újságírók Szövetségének választmányi tagja, „így mélyebb tartalmú írásokat készítek”. Cserjés szerint a közszolgálat nemcsak a polgármesterséget jelenti, szakmájában is tud érte tenni, de első mondatához azért annyit még hozzátesz: „Szép volt, jó volt, de köszönöm, egyelőre ennyi.” Mármint a polgármesterségből.

Rábakecöl: Tuba Pál

A közigazgatásban 1973 óta részt vett, tizenhat évig polgármester is volt Tuba Pál, így nem véletlen, hogy fájlalja: Rábakecöl új vezetése elfelejtett neki annyit mondani, „köszönjük, Pali bácsi”. A választási eredményen egyébként már túltette magát, 58 éves, a kedvezményes nyugdíj lehetőségével élve abbahagyta aktív pályafutását. Vagyis csak részben, mert munkája van elég a kertben, a településen pedig továbbra is tagja a képviselő-testületnek. Ritka kivétel egyébként az ő példája, a többség ugyanis nem kért a képviselőségből. Tuba Pál a tizenhat év alatt felhalmozott, de elmaradt háztáji munkáit próbálja befejezni – egy ideig ez még leköti az idejét.

Bezenye: Schmatovich Mátyás

Talán róla beszéltek a legtöbbet a választás után, hiszen bár települése ott áll az „ígéret”, Euro Vegas kapujában, mégis veszített. „Nyugdíjas lettem, de emellett gazdálkodom. Agrármérnök a végzettségem, így most főállásban növénytermesztéssel foglalkozom” – mondja Schmatovich Mátyás, aki emlékeztet a választás másnapján tett nyilatkozatára, miszerint a polgármesterség után is van élet. „Négy cikluson át voltam polgármester, mindegyiknél úgy indultam neki, hogy tudtam, négy év múlva meginog a szék. Hát most megingott...” A volt polgármester kis gondolkodás után, de azt mondja: a barátai száma nem lett kevesebb október 1-je után, akik voltak, azok meg is maradtak.

Fertőboz: Henn Márton

„ Még keresem a helyem, anyanyelvi szinten beszélek németül, s szeretnék aktív maradni” – mondja az 55 éves Henn Márton. Fertőboz volt polgármestere szakácsként dolgozott, amíg nem lett rokkantnyugdíjas, jobb híján ez most a „főállása”, de mint írtuk, szeretne dolgozni. A falutól sem akar eltávolodni, s bár beszélgetésünkkor épp gombát szedett, vallja: lehet, mostantól még többet tud tenni a faluért, mint polgármesterként korábban. Csattanónak sem rossz az az idézet, amivel kezdtük cikkünket, ráadásul Henn Márton is ezt mondja: nem akar ő sem „ministrálni”.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyirmóton az FTC

Ma rendezik a Magyar Kupa nyolcaddöntőinek visszavágóját. A Gyirmót és az FC Sopron is egygólos… Tovább olvasom