Kisalföld logö

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 20°C | 30°C Még több cikk.

Élet- és anyagtudományi kutatóközpont

A kooperációs kutatások a Dél-Alföld versenyképességének javítására címmel az SZTE a Dél-alföldi Élet- és Anyagtudományi Kooperációs Kutatóközpont (DEAK) programja megvalósításához 361 millió forint támogatást nyert el a Nemzeti fejlesztési terv gazdasági versenyképesség operatív program pályázatán.
Szabó Gábor akadémikus kutatócsoportja a General Electric Healthcare-rel együttműködve a CT- és röntgenberendezések optikai és informatikai továbbfejlesztését végzi, melynek célja jobb minőségű és orvosilag könnyebben kezelhető képek kidolgozása.

A kozmetológia programban a Kemény Lajos professzor vezette bőrklinika a szegedi Florin Rt.-vel közös kutatóbázist alakít ki, ahol az UV-hatás közvetítésért felelős, valamint az antimikrobás védekezésben részt vevő célmolekulákat azonosítanak, és kísérletet tesznek az UV okozta bőröregedés befolyásolására.

Erdőhelyi András professzor csapata új energiahordozókat, azok nanotechnológián alapuló tárolási módjait kutatja a Démász és a Dégáz Rt.-vel.

A Kovács Kornél professzor vezette bioremediációs programban megfelelő baktériumokkal biogázt állítanak elő, illetve – például olajjal – szennyezett területek tisztítására dolgoznak ki eljárásokat az Atys-co Kft., a Corax-Bioner Rt., a Hologén Kft. és az IKV Rt. közreműködésével.

Kiricsi Imre professzor és kutatócsoportja a nagy mennyiségben képződő kohászati, olajipari és fa gatter hulladékok környezetbarát hasznosítására dolgoz ki eljárásokat az újonnan kialakítandó laboratóriumban. A munkát az Olajipari Karbantartó, Fejlesztő és Tervező Kft. segíti.

A kooperációs központ missziója – fogalmaz Kovács Tibor, a DEAK igazgatója – segíteni a tudásalapú gazdaság fejlődését a régióban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az unió polgárai önálló külpolitikát akarnak

Tíz európai közül több mint nyolc vélekedik úgy, hogy nemzetközi válság esetén az „Európai… Tovább olvasom