Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Élelmiszer-biztonság és a gyártók felelőssége

Romlott és fertőzött, átcímkézett hamisított, és lejárt szavatosságú olcsó élelmiszerekről szólnak a hírek. Az élelmiszer-biztonság kulcskérdéssé vált. Az ország első önellenőrző, immár EU-minősítésű élelmiszer-biztonsági központja Szentesen 2004-ben kezdett el működni. Hálózattá szerveződve e térségben az egészséges élelmiszerek előállításának és fogyasztásának lehetőségét teremti meg.
Az élelmiszer-biztonság: slágertéma. Mégis kevesen tudják, hogy a termőföldtől az asztalig kerülő élelmiszer minősége a legfontosabb üzenet amit fogyasztóként meg kellene hallanunk – véli Frank László. Az ország első önellenőrző élelmiszer-biztonsági központjának vezetője szerint talán azért nem jut el ez a fontos üzenet a vásárlóhoz, mert magyarázat híján nem tud vele igazán mit kezdeni, pedig mindenkinek a saját egészségére kellene a legjobban vigyáznia.

A vásárlókat a kereskedő ma nálunk az árral és a tetszetős kiszereléssel csábítja el, mert tudja, hogy a vevő ezen szempontok alapján válogat. Már kevesebben vannak akik arra is gondolnak, hogy egészséges terméket fogyasszanak. Pedig ennek kellene a legfontosabbnak lennie, amikor eldöntjük, melyik terméket tesszük vásárlási kosarunkba.

– A minőséget talán az általunk szerveződő regionális élelmiszer-biztonsági hálózatunk jelmondatával tudnám legtömörebben és legegyszerűbben kifejezni: „Tetszik – Ízlik – Hiszek benne!" – mondja Frank László. Elismeri: ő eredendően bizalmatlan, mert naponta olvas és hall romlott és fertőzött, átcímkézett, hamisított és lejárt szavatosságú olcsó élelmiszerekről. Keresi tehát azt a terméket és előállítóját, amelyben megbízhat. A régi háziasszonyok ismerték a termelőt és terméket, és ezen a bizalmon alapulva vásároltak a piacon. De ez ma, amikor a motorizáció mellett a világ bármely tájáról egy nap alatt elérhető bármelyik ország piaca, lehetetlen, vagyis a termelő-előállító nem találkozik a vevővel.

Vásárolt egészség

Egészségünkre úgy vigyázhatunk a legegyszerűbben, ha megváltoztatjuk vásárlási szokásainkat. Például a terméknek nemcsak az árát nézzük arra törekedve, hogy a legolcsóbbat vásároljuk meg, hanem figyelembe vesszük a termékek származását, és minőségét is.

Erre a szituációra találták ki az élelmiszer-biztonság rendszerét: ha bevizsgált élelmiszer kerül a boltok polcaira, az garanciát nyújt a fogyasztónak azáltal, hogy laboratóriumi vizsgálatokkal a termék előállítás teljes folyamatát nyomon követi „termőföldtől az asztalig".

Az élelmiszer-biztonságot és bioélelmiszer előállítását szervező hálózatban a Csongrád Megyei Agár Kht. is szerepet vállal. A kht. projektmenedzsere, Kovács Ferencné fontosnak tartja, hogy a Szentesen működő technológiai és akkreditált laboratóriumi vizsgálati központ köré egy regionális önellenőrző rendszer szerveződik, további specializálódó területi laborokkal. Ezeken keresztül szeretnék a gazdák, termelők és azokat integráló szervezetek segítségére lenni.

– Meg kell érteni, hogy a régió agrártermékeinek a piacon való elhelyezése csakis a garantált minőségen és bizalmon alapulhat – hangsúlyozza Kovácsné. – Az önellenőrzés, egy bevizsgálttermék-igazolás versenyelőnyt jelent a külföldi és hazai piacokon. Ehhez szeretnénk az új eredmények közreadásával, pályázati lehetőségek felkutatásával, pályázat írásával, továbbképzéssel, bemutatók szervezésével és tevőleges hálózati szervező munkával hozzájárulni. Bárki bizalommal fordulhat hozzánk, de mi is felkeressük a gazdákat.

Szeretnénk egy „biztonságos-bevizsgált termék" védjegyet bevezetni, hogy ezen termékekkel nyerjük el a fogyasztók bizalmát. Vegyünk példát az osztrákoktól, akik azért vásárolnak többségében osztrák eredetű élelmiszereket, mert saját termékeikben, gyártóikban jobban megbíznak! Az már csak egy további nyereség, hogy az áru után fizetett vételár is az országban marad és ország saját gazdagságát gyarapítja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

borsodi liga

KAPOSVÁR–BP. HONVÉD 1–2 (1–1). Gsz.: Alves (45+1.), ill. Disztl D. (11.), Koós… Tovább olvasom