Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

Elektronikus szemek

figyelik a világot

A térfigyelő kamerák hazánkban az utóbbi években szaporodtak el. Biztonságérzetet növelő technikai áldásról, vagy a Nagy Testvér személyiségi jogokat csorbító tekintetéről van szó? Külföldi olvasóink írták meg tapasztalataikat.
„ Győrnél nem sokkal nagyobb városunkban 29 térfigyelő kamerán keresztül is őrködik éjjel-nappal Parma közbiztonságán az önkormányzati rendőrség. A kamerák 360 fokban mozgathatóak és a zoom is lehetséges. Abba a helyiségbe, ahol a monitorok vannak elhelyezve, csak arra felhatalmazott személyek léphetnek be. Az utóbbi időben elszaporodott »mikrobűnözés« miatt több lakossági fórumon maguk az állampolgárok kérték a kamerás figyelést a város bizonyos pontjain. Szinte mindenki egyetértéssel fogadja, hogy elektronikus szemek figyelik a tereket, az utcákat. A többség szerint ez egyenesen elengedhetetlen. A becsületes emberek azért sem ellenzik, mert mindenki tudja: a mobiltelefon, a hitelkártya használatával egyébként is »mindent tudnak rólunk«.

Telekontrollal

a tettesek ellen


A napokban újabb 6 kamerát helyeztek üzembe az egyik parkban, amely a kábítószer-árusítók törzshelyévé vált, s a többi ligetben is tervezik ilyenek felszerelését. Az önkormányzat abból az összegből finanszírozta ezt, amelyet az EFSA (Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal) felállítása után a város a közbiztonság javítására kapott. Rómában pedig, az egyik prostitúcióról elhíresült úton (Via Salaria) az önkormányzat 8 térfigyelőt helyezett el lámpaoszlopokon. Ezzel nemcsak a prostituáltakat akarják elriasztani, hanem a vendégeiket is.
Az idén jelentősen megnőtt a bankrablások száma is Parma megyében, ezért azokba a bankokba is kamera kerül, ahol eddig nem volt. A telekontroll segítségével többször sikerült a tettesek kilétét felderíteni, nemrégiben a sapkáján lévő felirat alapján azonosítottak egy elkövetőt, pedig az arca félig el volt takarva. A bankautomatáknál történt visszaélések felgöngyölítésében szintén az ott rögzített képek segítik a nyomozókat. A stadionoknál is kamerákon keresztül követik az eseményeket, de felhasználják a televíziós felvételeket is a vandálok ellen. A nagyobb vállalatokat szintén telekontroll őrzi.”

Monitorok a buszokon is

„ A térfigyelő kamerák Londonban elterjedtek, de nem mindegyik készít jó minőségű felvételt. A régiek képe fekete-fehér és darabos. Forgalmas tereken, bankok előtt persze már újak vannak felszerelve. A metróállomásokon is lecserélték a kamerákat és még LCD-kijelző is van a buszokon, hogy az utasok is lássák, mi zajlik lent, illetve fent. A kamerák felvételeihez könnyen hozzá lehet férni a megfelelő indokkal. Mikor egyik reggel ellopták a biciklimet egy bolt elől, a kereskedőtől egyszerűen megkaptam a felvételeket. Abban az esetben, ha a rendőrségi kamera előtt történik ilyen dolog, akkor elég megmondani nekik, ők lenyomozzák.”
„ Kamerák majdnem mindenhol vannak a városokban, a kicsi és a nagy üzletekben a pénztáraknál, a parkolóhelyeken, a csomópontoknál, az utakon, a bankautomatáknál. Itt még a magánházaknál is lehet. Szatelitfelvételeken keresztül az interneten meg tudom nézni a házunkat. Az, hogy figyelnek bennünket a kamerák, engem nemigen zavar, nem is gondolok rá. Természetesen használatukat törvény szabályozza, engedély kell felszerelésükhöz. Az utakon – az itt életmentőnek nevezett – kamerák előtt jelzőtábla mutatja, hogy mely szakaszon fotózzák a gyorshajtókat. A bűnfelderítésben is nagy a haszna a térfigyelőknek, egy szomorú példa, hogy mikor a külügyminiszterünket egy szerb brutálisan megölte egy nagyáruházban, a kamerák segítségével tudták azonosítani.”
„ A térfigyelők gyakorlatilag mindenhol megtalálhatóak Luxemburgban. Sokszor nem is látszanak, hol vannak. Általában mindenki elfogadja létezésüket, mert a közbiztonság igen jó és mindenki szeretné, hogy ez így is maradjon.”

Az iskolákat is

bekamerázták


„ Washington államban sok a megfigyelőkamera. Áruházak, parkolók, benzinkutak..., ritkaság, ahol nincs. A munkahelyek is tele vannak velük. Minden rendőrautóban van és amikor a rendőr megállít valakit, arról mindig hang- és filmfelvétel készül. A magánházak többségében is van kamera. Ez igen jó megoldás, mert sok bűnözőt elkapnak rövid idő alatt azzal, hogy a bankrablásokat bemutatják a tévéhírekben. Az is megtörtént már, hogy a tettest saját szülei ismerték fel a képernyőn. Ha valakit a kamera rögzít bűnözés közben, az igen megrövidíti a bírósági tárgyalásokat. Ez egy áldás a technikától.”
„ Itt a »vadnyugaton« még az iskolákban is van biztonsági »felvigyázókamera«. A lányunokám leejtette az iskola folyosóján a lakáskulcsát, egy fiú felvette és elszaladt vele. Bement az unokám az irodába és elmondta, mi történt. Visszanézték a felvételt és megismerték a »tolvajt«, így előkerült az elveszett kulcs.”
„ Mi kis településen élünk, de a bankok, a szupermarketek itt is használják a kamerákat, sőt, a síelőhelyek is baleseti okokból. A gyorsétkezőknél a legújabb, hogy az autóból rendelő vendégről képet készítenek. Az étel átvételénél így azonosíthatják; kevesebb a panasz, a tévedés. Nagy forgalmú utaknál a kamera segítségével ellenőrzik a forgalmat, balesetnél gyorsabban tudják hívni a segítséget. Előfordult, hogy a rosszban járó leszerelte a kamerát, nem gondolva arra, hogy a képe megmaradt a biztos helyen lévő felszerelésben.
A polgári jogokkal foglalkozó ügyvédi közösség (ACLU) gyakran pereskedik a kamerák miatt, de a bíróság többnyire jóváhagyja használatukat, azt amúgy is a törvény korlátozza. Csak bűntény esetén, bírói engedéllyel lehet nyilvánosságra hozni a felvételt. Nagy forgalmú gócpontoknál van olyan, hogy a kamera csak a piros jelzésnél áthajtó járműről készít képet. Ezeket általában magáncégek működtetik, a büntetésből bevett összeget megosztják a várossal. Magánházakban a kamerát belül is használják, így figyelhetik a gyerekeket, a beteget. Gyakori az úgynevezett Nanny-, vagyis dajkakamera, előfordult, hogy tetten érték a brutálisan viselkedő dajkát.”

Védett olasz otthonok

Holland mintát követve a 2012-es olimpiára készülő Londonban a kamerákat az utcai beszélgetések lehallgatására alkalmas mikrofonokkal akarják kiegészíteni. Azt remélik, hogy így megelőzhető számos erőszakos cselekedet, de még vizsgálják, milyen hatása van ennek a személyiségi jogokra a briteknél, ahol országszerte 4,2 millió zárt láncú kamera figyeli az állampolgárokat. Olaszországban a családi házakban élők döntenek egyre többen a »bekamerázás« mellett és sok lakásban van video-kaputelefon. Az elszaporodott lakásbetörések, rablások miatt nemrégiben módosították az önvédelemről szóló törvényt is: ha valaki a saját lakásában, üzletében – akár halálosan – megsebesíti a betolakodót, jogos önvédelemnek minősül. Egy ház előcsarnokában – ahol több lakás, iroda is van – akkor lehet elhelyezni kamerát, ha azzal a tulajdonosok több mint kétharmada egyetért. A felvételeket 24 óra elteltével meg kell semmisíteni és tájékoztatni kell az érintetteket, hogy az adott helyen kamera rögzít mindent, az utcát azonban nem filmezheti a szerkezet. A lakás bejáratának külső megfigyelésére engedély nélkül is felszerelhető olyan berendezés, amely felvételt nem készít és a monitor a lakásban található.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tini hokis halála

Jégkorong

Egy 17 éves kanadai jégkorongos mérkQzés közben összeesett és meghalt a… Tovább olvasom