Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 2°C | 8°C Még több cikk.

Elégtelennek tartja az MSZP Tállai András javaslatait

Az MSZP egyetért azzal, hogy az önkormányzati reformra szükség van, és megoldásra vár az önkormányzati finanszírozási rendszer problémája is, de Varga Zoltán volt önkormányzati miniszter úgy véli, hogy a Tállai András által javasolt megoldások érdemben nem javítanak a helyzeten.

Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára vasárnap Gödöllőn, a Magyar Polgármesterek VIII. Világtalálkozóján azt mondta, hogy a közszolgáltatási minimumot a jövőben vállalnia kell az államnak, és meg kell vizsgálni, hogy maradjanak-e az egészségügyi és oktatási szolgáltatások minden esetben az önkormányzatok hatáskörében.

Varga Zoltán (MSZP) az MTI-nek értelmetlennek nevezte, hogy az állam változatlan struktúrával vegyen át oktatási és egészségügyi feladatokat az önkormányzatoktól. Ebben az esetben megtakarítás nem keletkezik, a költségvetésnek is ugyan olyan finanszírozási problémát jelent, ezzel pedig a hiány nem csökkenthető.

Márpedig az Orbán-kormány is vállalta a 3 százalékos GDP arányos hiánycél teljesítését 2011-re - tette hozzá. Úgy vélte: hatékonyabb lenne, ha a feladatokat racionalizálnák és az ellátóhelyek struktúráját is átalakítanák.

Az önkormányzati képviselők számának csökkentése - amelyet Tállai András méltatott - Varga Zoltán szerint szintén nem éri el a kívánt hatást, mert a kívülről is megválasztható alpolgármesterek finanszírozása elviszi a megtakarítást. A szocialista képviselő ezért kíváncsian várja a részleteket, a konkrét törvényjavaslatokat, amelyekkel érzékelhető megtakarítást kell elérni a jövő évi hiánycél teljesítéséhez.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Medián: az emberek többsége Schmitt Pált választaná államfőnek

Bár az emberek többsége fontosnak tartja, hogy a köztársasági elnök ne legyen pártpolitikus, a… Tovább olvasom