Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Elégedettek a burgonyatermelők

Nyolcvan forint körül alakul a burgonya nagykereskedelmi ára idén. Máskor csak márciusban, áprilisban kaptak ennyit a gazdák a termésért. A piacon ugyanis hiány van krumpliból.
Az idei évben hiány van burgonyából a nagykereskedelmi piacon. Ezért, akik kitartóak voltak, és az elmúlt esztendők rossz tapasztalatai ellenére sem hagytak fel a termeléssel, jó árat kaphatnak a termésért. Kilója nyolcvan forint körül mozog.

Nyolcvan forint körül

a felvásárlási ár


A Hanság–Fertő menti Termelői-Értékesítő Szövetkezet (TÉSZ) tagjai ötven hektáron foglalkoznak krumplival. Családi János, a TÉSZ elnöke arról számolt be a Kisalföldnek, hogy az elmúlt három év veszteségei némiképpen kompenzálódnak.
– Az elmúlt három év igencsak rossz volt a krumplitermelők szempontjából – kezdte Családi János. – Sokan döntöttek úgy, nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is, hogy felhagynak a termeléssel. Három veszteséges esztendővel a hátuk mögött ezen nem is lehet csodálkozni. Idén viszont hiányhelyzet alakult ki, keresik a burgonyát. Olyan rekordokat döntöget a felvásárlási ár, amely máskor csak márciusban és áprilisban tapasztalható. A nagykereskedelmi ár 80 forint körül mozog kilónként. Tapasztalatom szerint a profi termelők jó termést értek el, 400–500 mázsát hektáronként, de a kisebbek is felszedték a 200–250 mázsát.
Családi János fontosnak tartotta megemlíteni: ne gondolja senki, hogy a krumplisok „aratnak”, hiszen csak arról van szó, hogy az elmúlt három év bevételkiesését most kompenzálja a növény. A TÉSZ-elnök elmondta: elsősorban nem a multihálózatok keresik a krumplit, hanem azok a nagykereskedők, akik mindig a „húzóárut” vásárolják fel.
– A termesztés szempontjából az lenne szerencsés, ha egy állandó termelői kör alakulna ki. Akkor lehetne kiszámítható a piac alakulása és a felvásárlási ár – jegyezte meg a szakember.

Nőhet a termelés jövőre

Ezzel szemben a „hűséges” krumplitermelők attól tartanak, hogy az idei év sikere miatt nő a termelés jövőre. Felkészültek rá, hogy 2007-ben megint nem lesz ára a burgonyának, hiszen sokan most „kaptak vérszemet”, azaz hatalmas területeket készítenek elő. Mint mondják, Magyarországon, sajnos, az a szokás, hogy ha valamiből egyik éven hiány van, és jó áron lehet értékesíteni, akkor a következő esztendőben azok is termelnek, akik előtte sohasem. Ezzel befolyásolják a piacot és okozzák a nagy „bukást”.
– Egyetértek ezzel a véleménnyel, és javaslom mindenkinek, jól gondolja meg, hogy belevág-e a termelésbe. Úgy látom, hogy azoknak kell ezzel foglalkozni, akik egy-egy rossz év után sem hagyták abba. Pk jól gépesített gazdasággal rendelkeznek, szakértelmük is megfelelő. Azok viszont, akik ezelőtt sohasem termeltek burgonyát, nagyot bukhatnak – tette hozzá Családi János.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Novemberi letölthető sudoku!

Folytatódik Sárdi Tibornak, az "Ész Ász Top 100" játék győztesének új logikai játéka a sudoku.… Tovább olvasom