Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Elégedetlen az EB a román és bolgár reformok végrehajtásával

Elégedetlen az Európai Bizottság (EB) a román és bolgár reformok végrehajtásával, különösen a korrupció elleni fellépéssel.
Elégedetlen az Európai Bizottság (EB) a román és bolgár reformok végrehajtásával, különösen a korrupció elleni fellépéssel. A testület szerdán fogadja el a két országról szóló jelentést, amely az igazságügyre, agrárpolitikára és élelmiszerbiztonságra összpontosít. Ezeken a területeken Brüsszel még a két ország uniós csatlakozása előtt hiányosságokat tapasztalt, és szerződésük tartalmazza is, hogy belépésüket követően az EB figyelemmel követi a vállalt reformok útját.

A kiszivárgott jelentés Románia esetében kiemeli, hogy a korrupciós ügyekben hozott ítéletek túlságosan is enyhék, a vádlottak megússzák egy-két esztendős szabadságvesztéssel. A legfrissebb, magas beosztásúakat érintő korrupciós ügyben az eljárást felfüggesztették, mert a védelem az alkotmánybírósághoz fordult, ami Brüsszel szerint túlságosan is átlátszó és csak időt húzásra játszik. Úgy tűnik, húzza alá a jelentés, hogy a román bíróságok nincsenek tudatában annak, milyen fontos szerepet töltenek be a korrupció elleni küzdelemben.

Bulgáriát a szervezett bűnözés elleni elégtelen fellépése miatt marasztalja el az EB.

Amennyiben a kritikus területeken súlyos lemaradásokat állapít meg Brüsszel, akkor szankciókra tehet javaslatot. A mostani jelentés hangsúlyozza, hogy a csatlakozás óta eltelt félév még túl rövid ahhoz, hogy szankcionáljanak, de az elemzés szigorúsága nem hagy kétséget afelől, hogy az EB mindkét ország esetében sürgős korrekciókat vár.

A két országnak októberig el kell készítenie egy szoros menetrendet arról, miképpen teljesítik az uniós elvárásokat. Az EB legközelebb 2008 közepén értékel, és, ha a mostani sárga lap addigra pirosra vált, akkor az uniós támogatások felfüggesztésére is sor kerülhet, továbbá megtörténhet, hogy nem ismerik el a két ország igazságügyi apparátusának döntéseit, hatályon kívülre helyezve a bíróságok ítéleteit.

hirado.hu/Független Hírügynökség

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Munka és élvezet: hogyan szítsd fel a szenvedélyt?

Azt kívánod, bárcsak azon szerencsések közé tartoznál, akik gyermekkoruk óta tudják, hogy mivel… Tovább olvasom