Kisalföld logö

2016. 10. 28. péntek - Simon, Szimonetta 2°C | 14°C

Elégedetlen az EB a költségvetéssel, de nem szankcionál

Az Európai Bizottság ismét hangot ad elégedetlenségének, de továbbra sem javasol szankciókat Magyarországgal szemben és várhatóan szeptemberig ad határidőt egy újabb, részletesebb deficitcsökkentési program kidolgozására – ez szivárgott ki Brüsszelben arról a jelentés-tervezetről, amelyet vélhetően hamarosan jóváhagy az Európai Bizottság.
A testület egyébként a magyar mellett szemügyre veszi még öt másik tagállam költségvetési programját is: Csehország, Szlovákia, Dánia, Finnország és Svédország inkább a jó tanulók közé tartozik az államháztartás című tantárgyból.

Nem így Nagy-Britannia, ahol tartósan 3 százalék fölötti a hiány és ezért London hivatalos deficiteljárásra számíthat. Nagy-Britannia egyelőre elutasítja az eurót, de ettől függetlenül Londonnak is tartania kellene magát a költségvetési fegyelemhez.

Az eredetileg szigorú szabályokat mostanában rugalmasan és a politikai realitásokat figyelembe véve kezeli a Brüsszeli Bizottság. Tavaly például jó fél éves csúszással fogadta el a 6 százalék körüli deficittel küszködő és eurózóna-tag Portugália pénzügyi programját az ottani választások miatt. A bizottság türelemmel várja a német programot is, amely ugyancsak késik a választások, továbbá a hosszú kormányalakítási procedúra miatt.

És hasonló a Magyarországgal kapcsolatos megközelítés is. A bizottság várhatóan csak szeptemberben, tehát jó néhány hónappal a választások után foglalkozik csak újra érdemben a magyar költségvetési deficittel.

Krónika hírszolgálat
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A lengyelek sem tudják mikor vezethetnék be az eurót

Lengyelországnak az euróövezeti feltételek teljesítésére és a gazdasági konvergenciára kell… Tovább olvasom