Kisalföld logö

2016. 12. 03. szombat - Ferenc, Olívia -3°C | 4°C

Eledel-E? – Terítéken az adalékanyagok

Ön tudja,. hogy mit eszik, mit tartalmaz a polcról leemelt étel? Utánajártunk az E-számok rejtélyének.

Töltse le!

Ha az ember veszi is a fáradságot, hogy figyelmesen végigolvassa egy-egy élelmiszer összetételét, nagy valószínűséggel nem képes értelmezni az „E-kódokat". Ebben lehetnek segítségünkre a fogyasztóvédelmi brosúrák, mint például a nyolc kiadást megért „Nyisd ki szemed, csukd be szád!" HUMUSZ-kiadvány. 

Töltse le az E-számok listáját! >>
Nemrégiben a Kisalföld SMS-rovatában panaszolta egy hölgy, hogy kockasajtot vásárolt, majd mikor otthon megnézte a termék összetételét, nem akart hinni a szemének: E-számok mindenhol! A Vasárnapi Kisalföld megpróbált utánajárni a rejtélyes E-számok világának...

Az üzenetet küldő olvasó valóban fején találta a szöget, a boltok polcain található termékek E-összetevői már-már bántják az ember szemét. Találós kérdésnek is feltehetnénk az EszesMesterben, hogy milyen étel készült az alábbi összetevőkből: sertéshús, víz, konyhasó, emulgeálószer, sűrítőanyag, antioxidáns, zselésítőanyag, tartósítószer? A helyes megfejtésre alighanem évekig várhatnánk, megkíméljük olvasóinkat, s inkább eláruljuk: csomagolt, szeletelt sonka. Hasonló rejtély, hogy az epres joghurt vajon látott-e valaha epret? Nyugat-Európában ezek a kérdések évtizedek óta foglalkoztatják az embereket. A múlt héten 350 veszélyes, nem engedélyezett színezék miatt Nagy-Britanniában tört ki botrány. A brit fogyasztóvédelem közleménye szerint az élelmiszerekbe olyan színezékek kerültek, melyek kifejezetten növelhetik a daganatos megbetegedések kockázatát.

E-számok, E-világ?

Az Európai Unió (akkor még Közösség) a hatvanas években foglalkozott először az élelmiszerek jelöléseivel; a termék adalékanyagainak felsorolásával, tisztasági követelményeivel és a termékhez használt csomagolóanyagokkal. Annak idején az Öreg kontinens közegészségügyi munkatársai négy élelmiszer adalékanyag-csoport határoztak meg: színezékek (E100-E199), tartósítószerek (E200-E299), antioxidánsok (E300-E499), emulgeálok, stabilizálók, sűrítők, zselésítők (E400-E499). Noha az élelmiszerek biztonságát az EU számos szabállyal védi – ezek szinte kivétel nélkül hazánkra is érvényesek –, mégis úgy tűnik, hogy a gomba módra szaporodó adalékanyagoknak, színezékeknek nehéz lesz megállt parancsolni. Pontosabban az őket felhasználó, erős élelmiszer lobbinak…

Szigorú kísérletek

Az interneten terjengő „tényfeltáró", összesküvés-elméletek tömkelege szerint a sok adalékanyagtól, színezéktől számtalan betegséget lehet kapni. Vajon mennyire igazak ezek a rémhírek? Kaizer Piroska, az ÁNTSZ Megyei Intézetének közegészségügyi osztályvezető főorvos-asszonya szerint nagy adag túlzás van ezekben az irományokban, hisz az adalékanyagok emberi szervezetre gyakorolt hatását forgalomba hozataluk előtt szigorú  laboratóriumi kísérletek előzik meg. A főorvos-asszony elmondása szerint rendelet szabályozza, hogy milyen élelmiszerhez milyen adalékanyag adható, igaz, rendelet deklarálja azt is, hogy az élelmiszer minőségéért az előállító felelős. Magyarán az ÁNTSZ legfeljebb szúrópróbaszerűen ellenőrizheti az élelmiszereket. Arra a kérdésre, miszerint egyénenként változó-e, hogy kinek hogyan reagál a szervezete az adalékanyagokra, a főorvos-asszony válasza igen. Az egyes anyagokra érzékeny embereknek ügyelniük kell, kellene tehát arra, hogy mit fogyasztanak nap mint nap.

Ízfokozó, veszélyes aromák

Dr. Kalas György, a győri Hulladék Munkaszövetség (HUMUSZ) környezet- és fogyasztóvédő szervezet szakértője szerint az emberek csak egy módszerrel tudják sikeresen megvédeni magukat az adalékanyagoktól, ha minél több természetes táplálékot, gyümölcsöt, zöldséget fogyasztanak. „Ha tehetik, kerüljék el azokat az élelmiszereket, melyekről messziről süt, hogy nem természetes termékek, s kellő távolságtartással hallgassák a reklámokat is" – javasolja a győri környezetvédő. Dr. Kalas György szerint az E-anyagoknál is nagyobb problémát jelentenek az aromák. A többnyire ízfokozó szerepet betöltő aromák ugyanis a jelenleg érvényes jogszabályok szerint nem minősülnek adalékanyagoknak, s csak azt kell feltüntetni a termék csomagolásán, hogy az aroma szintetikus vagy természetes származék-e. A HUMUSZ munkatársa elgondolkodtatónak tartja, hogy az amerikai Greenpeace Magazin felmérése szerint az Európai Tanács hivatalosan 2176 aromát ismer el. Ebből azonban csak 391-et jelöl veszélytelennek...

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Verseny a legrosszabb film címéért

Február 26-án Hollywoodban huszonötödik alkalommal osztják ki a legrosszabb filmeknek járó "kitüntetést", az Arany Málna díjakat.  Ben Affleck és Halle Berry is versenyben van. A legrosszabbnak tartott színészek között egyébként Stallone az abszolút csúcstartó. A díjat 1980-ban alapította egy cinikus filmőrült, miután egy ülésben végigszenvedett két filmmusicalt. Tovább olvasom