Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Elavult, balesetveszélyes játszóterek - költséges a megújulás

A jó idő közeledtével hamarosan önfeledten játszó kicsiket láthatunk a város játszóterein. Legalábbis ahol vannak, mert a szigorú uniós követelmények miatt sok helyen leszerelték az elavult játékokat, nem kockáztatva a büntetést.


A játszótérépítés költséges dolog: egy teljes, 6-8 játékszerrel működő terecske nagyjából tízmillióba kerül, de ha valahová csak egy rendes, többüléses hinta kell, az szerkezettel, beépítéssel az is elérheti a kétmillió forintot. Egy-egy ellopott hintaülés pótlása, típustól függően legkevesebb 25-40 ezer forintba kerül és ez még  - ahogy mondanánk - semmi extra.

Az ország összesen mintegy 15 ezer játszóterének közel felén, azaz legalább hétezer önkormányzati játszótéren közel 20 ezer balesetveszélyes vagy elavult, bontásra, illetve felújításra ítélt játszótéri eszköz áll még most is. Ez a játszótéri valóság akkor, amikor a szabályok szerint az országban már csak felújított játszóterek létezhetnének.

Az ország összesen 15 ezer játszóterének közel felén, azaz legalább 7 ezer önkormányzati játszótéren mintegy 20 ezer balesetveszélyes vagy elavult, bontásra, illetve felújításra ítélt játszótéri eszk
Játszóterek, tornapályák, pihenőhelyek száma. (Forrás: KSH, 2008)


A témát felügyelő Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium a fogyasztóvédelem hatáskörébe utalná a játszóterek ellenőrzésének ügyét, ettől vár megoldást. A válság ugyan nem segít az önkormányzatoknak a helyi játszótér-helyzet megoldásában. Éppen ezért tavaly például nagy sikere volt egy nemzetközi gyártócég által indított programnak, amely Főzzön játszóteret! címmel hódított országszerte.

A megyéből a nyalkaiak nyertek maguknak játszóteret

A „Főzzön játszóteret!" program eddigi 3 évében 120 millió forintból országszerte 24 biztonságos játszótér készült el. 2010-ben újabb nyolc település lakói nyerhetnek összefogásukkal egy-egy vadonatúj, 5 millió forint értékű játszóteret.  A Győr-Moson-Sopron megyei pályázók közül eddig egy településnek kedvezett a szerencse. Nyalkán épült fel a megye új csillogó-villogó játszótere 2009-ben.A pályázat eddigi 24 nyertes településén összesen 80 ezer lakója használhatja az új játszótereket. A „Főzzön játszóteret!" programra 2007-2009. között több mint 200 ezer pályázat érkezett. Az egyik élelmiszergyártó cég által indított program, amely nem jár adminisztrációs terhekkel, amely annyira egyszerű, hogy az országban bármelyik nagymama, nagypapa, apuka vagy anyuka könnyedén játékba szállhat, három éve szűnni nem akaró játszótérlázat robbantott ki. A játszótérláz intenzitása szorosan összefügg a születésszámmal.

Azokban a megyékben jelentkezik legerősebben a játszóterek iránti igény, amelyekben a legmagasabb a születésszám. Érdekes összevetni a születésszámot régiós bontásban a „Főzzön játszóteret!" program játszótértérképével, amelyen az elmúlt három évben már fölépült játszóterek területi eloszlását látjuk.


Az összehasonlítás alapján látszik, hogy a „Főzzön játszóteret!" program azokban a régiókban segített a legtöbbet, ahol magas a születésszám, a régió gazdasági ereje azonban elmarad az országos átlagtól. A legtöbb játszótér ott épült, ahol a legnagyobb szükség volt rá.

Olvasóink írták

 • 5. Zsuzsó971 2010. március 23. 18:12
  „Győrszentiván Vajda J. utcából ( az iskolával szemben) már 1 éve leszerelték a régi játékokat. A gyerekek azóta nem tudják használni, mert még egy csúszdát sem hagytak. Kiváncsi lennék, még mennyit kell várni az új játszótérre! A tavaszi munkák már megkedődtek, mert már vágják a fákat, nehogy maradjon árnyékos rész!”
 • 4. o72 2010. március 23. 14:29
  „Ezeket a játszótereket gyerekeken tesztelék? Mert a három éves nem éri fel, nem tud felmászni. Egyébként meg veszélyesebb mint a régi. Max nincs alatta beton. Ettől EU-s? Ja meg 2 hinta / játszótér? Az is nyikorog, a csavarok kilazulva. Hát nem tudom, de én is felnőttem a régi tereken.”
 • 3. arrabonem 2010. március 23. 14:21
  „Érdeklődve figyeltem városunk játszótér-fejlesztési aktivitását.
  Értem én, hogy látnia kell a választóknak a fejlesztéseket, és még a cél is jó, de miért kellett szinte minden játszóteret a forgalmas utak, főutak mellé telepíteni? Szokják a kölykök a szmogot? Edződjenek?”
 • 2. Mankapunka 2010. március 23. 12:44
  „Mert ott nem tud leesni a gyerek a "hajó" tetejéről.

  Vicc az egész.”
 • 1. kivagyokén 2010. március 23. 11:54
  „Hogy én mekkora túlélő vagyok!!!!!! Sok más társammal együtt! Ja és reformkonyhának jó volt a napköziben a tepertőkérmes kenyér!

  Valaki árulja már el, miért jobb az EU-s játszótér, ami a kialakítás után, kb NEGYEDÉRE csökken a pályáztatásoknak köszönhetően kialakult árak miatt, ráadásul a bunkó parasztjai a fa játékokat könnyebben szét tudják rugdalni, tehát használhatatlanná válik.
  Kellő odafigyelés hiányában, mindegyik balesetveszélyes, csak az "EU szabvány" kb10X drágább!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nőtt a felszámolások száma Fejér megyében

A gazdasági válság kezdete óta Fejér megyében mintegy másfélszeresére nőtt a felszámolások száma,… Tovább olvasom