Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 11°C | 24°C Még több cikk.

Elárvereznék a partitúrát

A gazdag hagyományokkal rendelkező Wiener Männergesang-Verein (bécsi férfikórus) 140 esztendő eltelte után el akarja árverezni a Johann Strauss komponálta világhírű Kék Duna-keringő (An der schönen blauen Donau) eredeti partitúráját, mert az együttes krónikus pénzhiánnyal küzd.
Az együttes énekesei remélik, hogy akár több mint egymillió euró bevételre is szert tesznek ennek az osztrák „nemzeti vagyonnak” az elárverezéséből, amivel egyszer s mindenkorra megszűnhetnek anyagi gondjaik.
A Kék Duna-keringő egyike Ausztria legnépszerűbb zeneszámainak, amelyet az alpesi köztársaság számos polgára titokban nemzeti himnuszként tisztel. A világszerte hallgatott bécsi újévi koncertek állandó műsorszáma, amely a Bécsi Filharmonikusok előadásában szilveszterkor, éjfélkor is elhangzik. Johann Strauss (1825–1899) eredetileg kóruskeringőnek komponálta 1867-ben egy Dianabadban megrendezett dalestre, s a kottát az 1843-ban alapított kórusnak ajándékozta.
Kezdetben a keringő távolról sem volt sikeres. Az áttörés csak azután következett be, hogy előadták az 1867. évi párizsi világkiállításon.
Tragikus hírnévre tett szert a keringő a Lusitania luxus-óceánjáró katasztrófája révén. Az első osztály éttermében a hajó zenekara a Kék Duna-keringőt játszotta az utolsó ebéd alatt. A Lusitaniát 1915. május 7-én az ír partok előtt megtorpedózta és elsüllyesztette egy német tengeralattjáró. Az árverésen befolyó összegből alapítványt szándékozik létrehozni a férfikórus egyesülete, hogy annak kamataiból fedezhesse a folyó kiadásokat. Mivel azonban fennáll a veszély, hogy az eredeti partitúra elvész Ausztria számára, Andreas Mailath-Pokorny bécsi kulturális tanácsos közölte: megvizsgálják az együttes anyagi helyzetét. Eddig nem dotálták az egyesületet. (MTI-Panoráma)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Börtönrács mögé zárt remények

A fény, a Megváltó születésének ünnepén jobbik énje mutatkozik meg a karácsonyozóknak. De a hatalom… Tovább olvasom