Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Eladja az állam a TakarékBankban meglévő részesedését

A Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.-ben (TakarékBank) meglévő többségi állami részesedést nyilvános nemzetközi pályázaton értékesítik, a legmagasabb vételárat ajánló befektető részére, a kormány erről szóló határozata a Magyar Közlöny keddi számában jelent meg.
A pályázat kiírásának határideje 2014. január 15. A pályázatot március 15-ig kell elbírálni, és március 30-ig megkötni az adásvételi szerződéseket.

A határozat szerint 2013. december 20-ig értékesítést előkészítő közös bizottságot kell létrehozni az állami tulajdonosok - az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt., valamint a Magyar Posta Zrt. tekintetében a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. bevonásával.

Az értékesítés előkészítésének, koordinálásának és lebonyolításának felelőse a nemzeti fejlesztési miniszter.

A határozat arra is kitér, a kormány egyetért azzal, hogy az MFB Zrt.-nek a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezetében fennálló tulajdoni részesedése ne kerüljön értékesítésre.

A TakarékBank a 2013. augusztus 27-én tartott közgyűlésén hagyta jóvá a Magyar Posta mintegy 655 millió forintos tőkeemelését, amelynek révén a magyar állam a Magyar Fejlesztési Bankon és a Magyar Postán keresztül ideiglenesen többségi tulajdont szerzett a bankban. Az MFB jelenlegi tulajdona 35,54 százalék, a Magyar Postáé 19,31 százalék.

Az Országgyűlés 2013. június 27-én fogadta el a szövetkezeti hitelintézetek integrációjáról szóló törvényjavaslatot. A jogszabály rögzíti, hogy az állam fontos tulajdonosi pozíciót szerez a szektorban, de azt a rendszer átalakítására, professzionalizálására és átszervezésére használja. Az így feljavított és megerősített szektorban pozícióit megfelelő időn belül értékesíteni kívánja, ha az általa elindított pozitív folyamatokat visszafordíthatatlannak látja.

A törvény értelmében létrejött takarékszövetkezeti integráció két központi szerve a központi banki funkciókat ellátó TakarékBank, a másik az újonnan létrejött integrációs szervezet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

3 százalékon az alapkamat

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa az elemzői várakozásoknak megfelelően 20 bázisponttal csökkentette a jegybanki alapkamatot. Tovább olvasom