Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Éjszakába nyúlt a korkedvezményes nyugdíjak megszüntethetőségének parlamenti vitája

A kormánypárti politikusok az ország gazdasági helyzetére hivatkozva álltak ki a korhatár előtti nyugdíjak megszüntethetősége mellett, az ellenzék a szerzett jogok védelmére és a kormány felhatalmazásának hiányára hivatkozva kérte a javaslat visszavonását.
A parlament kedden este folytatta a korhatár előtti nyugdíjak felülvizsgálatára lehetőséget adó, Lázár János és Balsai István fideszes képviselők által benyújtott alkotmánymódosítás délutánról elnapolt általános vitáját, amelyben a képviselőknek összesen tíz órájuk van véleményük kifejtésére. A vita során kormánypárti politikusok elsősorban az ország nehéz gazdasági helyzetére, a magas államadósságra hivatkozva álltak ki a korhatár előtti nyugdíjak megszüntethetősége mellett, míg az ellenzéki képviselők egyebek mellett a szerzett jogok védelmére, valamint a munkahelyek, illetve a kormány felhatalmazásának hiányára hivatkozva kérték a javaslat visszavonását.

Fidesz: az ország nem engedheti meg "életerős emberek" nyugdíjazását
A Fidesz frakcióból elsőként felszólaló Iván László arra emlékeztetett, hogy az ország jelenleg nem engedheti meg magának, hogy 30 ezer "életerős, munkaképes" ember nyugdíjára több mint 50 milliárd forintot fordítson évente.
Pogácsás Tibor felszólalásában arra emlékeztetett, hogy a rokkanttá nyilvánított emberek száma Magyarországon kétszer annyi, mint a környező országokban, ezért szükséges a felülvizsgálat és az egészségügyi ártalmak tisztázása.
Párttársa, Kulcsár József Ferenc szintén arra világított rá, hogy az emberek nem értik, hogyan teheti meg ebben a helyzetben az ország, hogy ennyi embert nyugdíjba küld. A Fidesz ezért azt szeretné, hogy aki tud, és képes rá, az a nyugdíjkorhatár betöltéséig dolgozzon - fűzte hozzá.
Rónaszékiné Keresztes Mónika aggasztónak nevezte az 55 százalékos foglalkoztatási szintet, ami mögött például a nyugdíjkorhatár előtt visszavonulók magas száma áll. Mint mondta, Magyarország felemelkedésének három pilléren kell állnia: a népesedéspolitikán, a gazdasági növekedés beindításán és az adósságcsökkentésen.
Tapolczai Gergely, jeltolmácsolással tett felszólalásában azt kezdeményezte, hogy az elhelyezkedni nem tudó fogyatékos személyek a jövőben ne nyugdíj címen kapják járandóságukat. A kormánypárti politikus kiemelte továbbá, hogy a fogyatékos személyek foglalkoztatásának bővítésére azért is szükség van, mert az hosszú távon az állam számára is megtérülő beruházást jelent.

Jogbiztonság elleni támadásként értékeli a javaslatot az MSZP
Lamperth Mónika (MSZP) a jogbiztonság elleni támadásként értékelte a korengedményes nyugdíjak utólagos megszüntethetőségét, ami szerinte vállalhatatlan módon sérti több százezer ember szerzett jogait. A szocialista képviselő cinikusnak nevezte, hogy a kormány munkaképes, de nem dolgozó emberekről beszél, hiszen szerinte az érintettek többsége szívesen dolgozna, de erre munkahelyek hiányában nincs lehetősége.
Steiner Pál ezzel összefüggésben arra emlékeztetett, hogy az alkotmánymódosítás által érintett munkakörökhöz mindig is jártak korkedvezmények, amelyek alapvetően a különböző egészségügyi kockázatokhoz kapcsolódtak. Az MSZP-s képviselő felszólalásában kitért az Alkotmánybíróságról szóló törvény, alkotmánymódosítással párhuzamosan tárgyalt változtatására is, és a testület gyámság alá helyezésének nevezte, hogy a jövőben nem az alkotmánybírák, hanem az Országgyűlés választhatja az Ab elnökét.
Frakciótársuk, Ipkovich György az elmúlt egy év legveszélyesebb javaslatának nevezte Lázár János és Balsai István kezdeményezését, továbbá fenntartotta pártja azon korábban megfogalmazott véleményét, hogy a javaslat 613 ezer embernek okoz tragikus következményeket.

Jobbik: a kormánynak nincs felhatalmazása a korkedvezményes nyugdíjak elvételére

A jobbikos Volner János arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormánytöbbség ezzel a javaslatával saját választási programjával megy szembe, hiszen szerinte a kabinet most úgy tart "százezreket egzisztenciális rettegésben", hogy erre nem kapott felhatalmazást a tavalyi országgyűlési voksoláson. Hozzátette: a kabinet "totális támadást" intézett a nyugdíjrendszer ellen, a probléma pedig csak egyre mélyül, hiszen immáron ötödik hónapja csökken a foglalkoztatottak száma.
Gaudi-Nagy Tamás arra hívta fel a figyelmet, hogy a javaslat átlép a pártja által tisztelt valamennyi normán. Azt hangoztatta, hogy az alkotmányozáskor újragondolhattak minden olyan kérdést, amely kétharmados többséget igényelt, de a "húsvéti alkotmány" semmit nem tartalmaz arról, amiről az előterjesztés szól.

A munkanélküliek számának emelkedésétől tart az LMP
Schiffer András, az LMP frakcióvezetője azt hangsúlyozta, hogy a kormány a mostani gazdaságpolitikájával nem munkahelyeket teremt, hanem felszámol. Hova fognak menni azok az emberek dolgozni, akik tartósan a munkaerőpiacon kívül rekedtek, vagy korkedvezményes nyugdíjból élnek? - tette fel a kérdést.
Kiemelte: ha csak a rendvédelmi dolgozók ellátásáról lenne szó, akkor nem ilyen módosító javaslatot nyújtottak volna be, most a lehetőségét teremtik meg annak, hogy a rokkantak ellátását is megkurtítsák. A kampányban azonban sem erről, sem az alkotmányozásról nem volt szó - fűzte hozzá.

Talabér Márta, előterjesztőként elmondott zárszavával ért véget szerdán hajnali egy óra után a korhatár előtti nyugdíjak felülvizsgálatára lehetőséget adó, Lázár János és Balsai István fideszes képviselők által benyújtott alkotmánymódosítás általános vitája. Az Országgyűlés kedden reggel kezdődött ülésnapja jobbikos képviselők napirend utáni felszólalásaival ért véget.

Talabér: egy igazságtalan helyzetet próbál feloldani a javaslat
Talabér Márta (Fidesz) zárszavában arra hívta fel a figyelmet, hogy a korkedvezményes nyugdíjak megszüntethetőségével egy a társadalom által igazságtalannak tartott helyzetet próbálnak feloldani. A kormánypárti képviselő úgy fogalmazott, nem kívánja kétségbe vonni a rendvédelmi dolgozók munkájának nehézségét, de szerinte sok más szakmában is hasonlóan hatalmas fizikai és szellemi terhelést kell elszenvedni, hasonló nyugdíjkedvezmények nélkül.
Ezt megelőzően frakciótársa, Csampa Zsolt arra tett ígéretet, hogy a kabinet legkésőbb a jövő év elejére kidolgoz egy új életpályamodellt, amely képes lesz munkát biztosítani a korengedményes nyugdíjból visszatérőknek is.
A jobbikos Z. Kárpát Dániel és a szocialista Harangozó Tamás egyaránt úgy foglalt állást, hogy a javaslatot csak akkor tekintenék megfelelő vitaindítónak, ha az csak a jövőben munkába állókra vonatkozna.
Lamperth Mónika (MSZP) megjegyezte: a szocialista párt várhatóan név szerinti szavazást kér az alkotmánymódosításról szóló határozathozatalkor.
Rétvári Bence közigazgatási és igazságügyi államtitkár a vita végén az MSZP-t és a Jobbikot is arra emlékeztette, hogy mindkét párt választási programjában szerepelt a korengedményes nyugdíjazás felülvizsgálta.
Jakab István, az ülést levezető elnök lezárta az általános vitát.

A magyarság történelmére emlékezett a Jobbik napirend után
Korondi Miklós (Jobbik) a napirend után "Merjünk nagyok lenni" címen indított felszólalás-sorozatot, amelyben elmondása alapján olyan ritkán említett magyarokat kíván bemutatni, akik sokat tettek a hazáért. Az ellenzéki képviselő első alkalommal a hun Attiláról emlékezett meg.
A szintén jobbikos Ferenczi Gábor "Magyarnak lenni szép büszkeség" című sorozatát folytatta, ezúttal a pozsonyi csata főbb történéseit vette sorra.
Jakab István ezt követően lezárta a Ház ülését, és jövő hét hétfőre összehívta az Országgyűlés következő ülését.

Olvasóink írták

69 hozzászólás
 • 69. Losba 2011. május 21. 11:52
  „..41..
  Az összes tüntetésen esett szó a mentősökről, egészségügyisekről...
  ...csak máshonnan is kellene tájékozódnod, nem csak fityisz oszd meg és uralkodj médiáktól.”
 • 68. 41 2011. május 21. 08:50
  „Ahol élek ott többen is a határőrségnél dolgoztak.40-45 évesen nyugdíjba vonultak.Jelenleg Ausztriába járnak nap mint nap gályázni,mellette itthon megkapják a nyugdíjukat.Tehát aktívak,egészségesek,munkaképesek.Több munka terület is stresszes,nehéz,mégsem mehetünk el nyugdíjba.A véleményem az,hogy vagy mindenki,vagy senki.A tűzoltók mellett nem esik szó a mentősökről(akik naponta halálesetekkel találkoznak,életüket kockáztatják).Nem esik szó nővérekről (akik ugyanúgy helytállnak,hiszen mind testi mind lelki nehézségeken mennek át nap mint nap.)Már 42 évesen is derékfájással küzdünk,a lábaink visszeresek,agyilag pedig néha kiégünk.El nem tudom képzelni,hogy fogunk 60 évesen dolgozni,betegeket emelni,szaladni ha sürgősségi eset áll fenn.Nos a lényege a dolognak,hogy igazságtalan a többi dolgozóval szembe az idő előtti nyugdíjazás.”
 • 67. benidor 2011. május 21. 05:33
  „Mokkuska!
  A tűzoltó többnyire nem azért megy fel a létrán, hogy pár cserepet felvigyen, vagy szegelje a tetőgerendát!”
 • 66. mokkus 2011. május 21. 05:25
  „Most olvastam,hogy egy tüzoltó azt kérdi,55 évesen hogy megy fel a létrán?A válaszom itt az,ahogy egy ács megy fel 62 évesen a tetőre.”
 • 65. mokkus 2011. május 20. 16:22
  „Én nem a nyugdiját sajnálom,de 55 alatt ne mehessen nyugdijba senki.”
 • 64. SENKI 2011. május 20. 14:37
  „Forrás: http://www.brdsz.hu (2011.05.20.14:29:42)
  Miért sajnálod a tűzoltótól, börtönőrtől, rendőrtől, katonától a szolgálati nyugdíját?

  TEDD FEL MAGADNAK A KÉRDÉST!

  kép

  Kihúznád a tűzből a sérültet, összeszednéd a balesetes ember Maradványait, kihoznád az égő gázpalackot? Lemennél a műegyetem lángoló pincéjébe és meghalnál?

  *Emlékezz hőseidre!*

  Bemennél egyedül tucatnyi elitélt közé, nap mint nap, akár egy élethossznyi büntetésnek megfelelő ideig? Először az elítélteket mentenéd a szegedi börtönben, amikor Richter kaszabol, vagy mikor leég a bútorgyár és meghalnál?

  *Emlékezz hőseidre!*

  Helyszínelnél rendőrként húscafatok közt egy gyilkosságnál, állnál

  szemben egy szem társaddal 15-20 feldühödött családtaggal,

  eltűrnéd, hogy bárki leköphessen? Néznél szembe pl. B. Miklós

  (2008.02.11), vagy Engel Zoltán fegyverével -- és meghalnál?

  *Emlékezz hőseidre!*

  Állnál készenlétben töltött fegyverrel valamelyik szerb háború idején a határnál, gázolnál jeges vízben árvíz idején? Próbálnád hiába földre tenni a MIG-et, vagy L-39-est, rátöltenél az aknavetőre, hatástalanítanád a bombát itthon vagy Afganisztánban -- és meghalnál?

  *Emlékezz hőseidre!*

  Miért megy el ötvenegynéhány, kivételesen negyvenvalahány évesen nyugdíjba a tűzoltó, börtönőr, rendőr? Mert a szolgálati nyugdíj nem kegy vagy kiváltság, hanem megoldás a Te védelmedre is. A célja, hogy a tűzoltó, rendőr... ne titkolja -- legyen az bármely csekély fokú is -- a testi, lelki károsodásait, pusztán azért, hogy ne veszítse el a munkáját!

  Gondold át, begörcsöl a tűzoltó "kicsit " fájós dereka, miközben cipel le a füstös lépcsőházban -- akkor bizony -- meghalnál! A kritikus pillanatban "bekattan " a közeg, vagy "csak " gyomorfekély miatt beléd száll egy szirénázó rendőrautó, akkor bizony -- meghalnál!

  Ezekhez a hivatásokhoz közel 100%-os fizikai, és mentális állapot kell, mert a legkisebb hiba is emberéletekbe kerülhet. Erre találták ki a szolgálati nyugdíjat, és nem arra, hogy a közfigyelmet eltereljék a valós problémákról -- mert most ez folyik -- Te nem látod?!

  Mert ha nem teszi, később csak 6X évesen tehetné meg, hála a korábbi, és a mostani kormányok meggondolatlan intézkedéseinek!

  Mert bármily fiatal is, mentálisan, egészségileg, fizikailag károsodott, és ilyen állapotban nem lehet még hosszú évekig tűzbe rohanni, hullákat rángatni, fegyveres szolgálatot ellátni, *legfőképp emberi életekről dönteni -- igen a tiédről is!*

  *

  Mert a törvény ezt szavatolta amikor szolgálatba lépett!*

  _Mik a Kormány szolgálati életpálya tervei?_

  Az eddig nem sokkal minimálbér felett kereső alkalmatlanná vált tűzoltó, katona, rendvédelmi dolgozó menjen el minimálbérért közmunka-felügyelőnek, parkőrnek, udvarosnak, hivatalsegédnek, miután a társadalom jól kihasználta őket --*tényleg* *igazságosnak tartod?!*

  *

  Lesz ennyi alkalmas állás, s ha igen kik elől "veszik " el -- *lehet, hogy előled?!*

  Téged nem zavarna, ha az az tűzoltó, ki eloltotta a házad, az a rendőr, aki este hazavitte a részeg lányodat, vagy esetleg megtalálta a lopott telefonod, ne adj isten a bőrödet is megmentette egykor, most éhbérért szurkálná a parkban a szemetet?

  *

  *Majd a hivatásosok titkolják betegségeiket, állapotukat, hogy ne

  szuperálják ki őket.*

  De ez megbosszulja magát, ha tűzbe kell menni érted, ha el kell kapni a betörőd, vagy jó magyar szokás szerint "beszólsz " az ezek után joggal idegbeteg rendőrnek...

  *Miért lázad a tűzoltó, börtönőr, rendőr amikor kevés a fizetése, és a munkája veszélyes, hiszen ennek tudatában vállalta hivatását?*

  Valóban, de azt is tudta, hogy *TÖRVÉNY GARANTÁLJA* ha megsérül, lelkileg, fizikailag károsodik, akkor 25 év szolgálat után nem lapátra kerül, nem utcaseprő lesz, hanem méltányos nyugdíjat kap.

  Ezért van az elkeseredés, eddig csak kihasználták őket, *MOST az életüket is elveszik*!

  *Miért lesznek egyre elkeseredettebbek, erőszakosabbak a rendvédelmi demonstrációk?*

  *

  Mert a Kormány év eleje óta nem hajlandó érdemi tárgyalásokra!

  *

  Mert az alkotmány (az új is) ellentételezés nélkül megfosztja őket

  az érdekérvényesítés egyedüli hatékony eszközétől a sztrájktól!

  *

  Mert a társadalom -- részben a hatékony ellenpropaganda, és tudatos félretájékoztatás hatására -- beveszi, hogy jogtalanul háborognak, és az emberek nem állnak azok mellett, akik életüket, családjuk nyugalmát, egységét áldozva szolgálják őket!

  *

  Mert szó szerint életekről van szó!

  *A közhiedelemmel ellentétben a rendőrök eddig miért vettek részt

  kisebb számban a demonstrációkon, és miért nem csatlakoztak a

  rendbontókhoz!*

  *

  Mert bíztak belügyminiszterükben -- hiába!

  *

  Mert bíztak az állampolgárokban -- hiába?

  *

  Mert legfőképp bíztak a törvényességben -- úgy néz ki hiába!

  *

  Mert felesküdtek, hogy életük árán is megvédik a közrendet, közbiztonságot -- de most elveszik tőlük a jövőt, az életüket! *De vajon mit tesznek ezután?*

  *Miért fontolgatják mégis a rendőrök, hogy az ügyintézés lassításával, és a fokozott bírságolási, feljelentési tevékenységükkel megkeserítik az állampolgárok életét -- egyébként jogsértést nem elkövetve?*

  *

  Mert nem akarnak erőszakos, törvénytelen eszközökhöz nyúlni, akkor sem, ha a *Kormány erre provokálja őket!*

  *

  Mert az eddigi demonstrációk teljesen eredménytelenek voltak!

  *

  Mert kezdenek ráébredni, ők hiába bíznak -- szakmájukhoz méltóan -- a jogban és a törvényességben, az országgyűlés sorra felrúgja az általános jogelveket, köztük saját, 2010-ben meghozott törvényüket, mely a visszamenőleges joghatályt tiltja!

  *

  Mert a rendőrség válságban van, egyre inkább aktuálpolitikai kívánalmaknak szükséges megfelelniük, s nem szakmai szempontok alapján kell dolgozniuk.

  *És az utolsó kérdés, jelent számodra valamit a törvényesség, az önfeláldozó szolgálat, érted való tenni vágyás, valamint a jog és igazság? *

  *

  *TÁMOGASD MINDEN MÓDON AZ ÜGYET, MELY A TIÉD IS, RÓLAD SZÓL, HISZ A RENDVÉDELEM ÉRTED VAN!*

  HA MÉG KÉTSÉGEID VANNAK KÉRDEZD MEG BÁRMELYIK TŰZOLTÓT, RENDŐRT, EGYENRUHÁST, ÉREZNI FOGOD RAJTUK AZ IGAZSÁGOT, ÉS AZ ÜGY JELENTŐSÉGÉT!

  *

  *A KORMÁNYZAT KÉPVISELŐI FÉLIGAZSÁGOKKAL KÁBÍTANAK, NÉZZ A DOLGOK MÖGÉ, NE AUTOMATIKUSAN AZ IRIGYSÉG ÉS AZ ESETLEGES RENDŐRGYŰLÖLET HATÁROZZA MEG ÁLLÁSPONTOD!*

  *  EMLÉKEZZ HŐSEIDRE!

  Vissza”
 • 63. zeta62 2011. május 20. 10:58
  „Nocsak, úgy látszik tudnak olvasni: a törvény tervezet NEM CSAK a rendvédelmi nyugdíjat említi.
  A végén tanulunk a görögöktől, franciáktól, nem működik az oszd meg, és uralkodj?
  Rájöttek, hogy egyenként fogják levadászni őket? :)
  Csak így tovább!”
 • 62. gold12 2011. május 19. 23:56
  „A BKV-s szakszervezetek a rendvédelmisek mellé álltak!

  http://hvg.hu/itthon/20110519_osszefoga ... _2011_5_19

  BKV legnagyobb érdekvédelmi tömörülése kiemelte: szolidaritást vállal a rendvédelmi dolgozókkal, és tevőlegesen is kész fellépni jogaik megvédéséért, de minden további lépést csak az érdekképviseletek szoros összefogásával tud elképzelni.

  Csak így tovább! Nem csak birkák vannak ebben az országban.”
 • 61. SPS 2011. május 19. 23:30
  „Tüntethetnek helyett sztrájkolhatnakot akartam írni.”
 • 60. SPS 2011. május 19. 22:40
  „42. pancser 2011.05.18. 21:46
  Gondolj bele.
  Tekintettel, hogy az egyenruhások nem tüntethetnek( bár a leendő törvény nem csak róluk szól), de mondjuk a rendőrök azt mondják, mint a lengyel rendőrök, hogy nem büntetünk senkit, azaz nem szabnak ki bírságot és nem tesznek feljelentést sem. Mondjuk naponta 1000 rendőr nem szab ki naponta fejenként 20.000 forint bírságot (ez amúgy csak egy bírság összege, és nem az, hogy abszolút egy feljelentés és bírság sincs...) na ezt szorozd meg még harminccal, és még amennyivel akarod... az államcsőd majd akkor jön.”
 • 59. SPS 2011. május 19. 22:21
  „52. zeta62 2011.05.19. 17:20

  Üdv´ zeta62!

  Nálad a pont!
  Csak ismételni tudom, és ezen gondolkozzon el mindenki...

  "A jelenlegi, társadalmi össze nem fogáshoz csak ennyit, ami e híres idézetben áll:

  ,,Amikor jöttek a zsidókért, én nem voltam zsidó, így hát nem tehettem semmit, amikor jöttek a homoszexuálisokért, én nem voltam homoszexuális, így hát nem tehettem semmit, mikor jöttek a cigányokért, én nem voltam cigány, nem tehettem semmit, amikor értem jöttek, már nem maradt senki, aki tehetett volna valamit."

  Aztán mindenki gondolja végig, mikor, milyen módon következik sorra."

  ÉRTI EZT MÉG VALAKI?”
 • 58. Losba 2011. május 19. 20:03
  „... 57 évesen nettó kereseted 69 ezer....miért nem tanultál ?...vagy miért nem beszélsz nyelveket akkor külföldön dolgozhatnál 10 szer ennyiért...”
 • 57. zeta62 2011. május 19. 19:56
  „56. mokkus 2011.05.19. 19:41

  Dögöljön meg a szomszéd tehene is, igaz? Te vajon miért nem mentél ezen a munkakörök valamelyikébe? Csak nem alkalmatlan voltál? Vagy büdös volt a tanulás, esetleg a kötöttségek? Egyszerű vagy, de nem is kicsit!
  Arra kíváncsi lennék, hogy a te befizetéseid után mekkora nyugdíjra számolsz? Csak nem ezeknek az ingyenélőknek a magasabb befizetésére apellálsz? :)”
 • 56. mokkus 2011. május 19. 19:41
  „A szomszédom 51 éves és tüzoltó volt.Március 1-évbel nyugdijas.A nyugdija 145 ezer forint.Én 57 éves vagyok és a nettó keresetem 69 ezer.Hol jogos ez.A másik ismerősöm busz sofőr,ő is megy 57 évesen nyugdijba.Mire fel?Jogos.Hajrá fidesz,én is azt mondom éljenek,de sokáig.Ez a sok ingyenéló dolgozzon még sokáig.”
 • 55. Losba 2011. május 19. 18:01
  „ez a kedvencem :
  "Minden visszahívottat foglalkoztatni kívánnak, a visszahívott vámosok, rendőrök, katonák, börtönőrök elsősorban az eredeti szolgálati helyükön kerülnének visszafoglalkoztatásra, amennyiben erre nincs lehetőség, úgy az új készenléti szervnél kerülnének szolgálatba helyezésre."”
 • 54. gjozsi88 2011. május 19. 17:58
  „Amellett mindeniki elmegy, hogy a törvény szövege mindenkire vonatkozik......persze megy a szájkarate, hogy csak a rendvédelmisek!
  Akkor miért nem ezt írták a törvénybe??????
  Arról nem beszélve, hogy közel 800 szakma kap több-kevesebb kedvezményt.....de mindenki azokat bántja, akivel nem cserélne, pedig lehetőség van rá, állandó felvétel van....persze alkalmasnak is kell lenni......no nem ablak tisztításra!”
 • 53. Losba 2011. május 19. 17:58
  „..itt az életpálya fiatalok!..menjetek tüzoltórendőrkatonának..85-100 ezer forintért megéri...jövőre már 86-105 is lehet a béretek...

  http://vastagbor.blog.hu/2011/05/19/kenyszerleti_rendorseg#c13529477

  Közmunkások országa...szép új világ.. fityesz én így szeretlek!”
 • 52. zeta62 2011. május 19. 17:20
  „A jelenlegi, társadalmi össze nem fogáshoz csak ennyit, ami e híres idézetben áll:

  ,,Amikor jöttek a zsidókért, én nem voltam zsidó, így hát nem tehettem semmit, amikor jöttek a homoszexuálisokért, én nem voltam homoszexuális, így hát nem tehettem semmit, mikor jöttek a cigányokért, én nem voltam cigány, nem tehettem semmit, amikor értem jöttek, már nem maradt senki, aki tehetett volna valamit."

  Aztán mindenki gondolja végig, mikor, milyen módon következik sorra.”
 • 51. zeta62 2011. május 19. 17:17
  „EGY TŰZOLTÓ LEVELE

  webmester, 2011. május 18. - 10:49 Hírek - Események

  Eddigi rövid életem során nem gondoltam volna, hogy valamilyen módon papírra vetem a gondolataim, esetleg gondjaim. Kissé még most az írás közben szentimentális ötletnek tűnik hogy valaki elolvasván ezt a néhány személyes gondolatot, közösséget érez majd velem. Mégis odáig jutottam hogy leírok néhány egyszerű tapasztalatot. Józan paraszti ésszel.


  2007-ben lettem tűzoltó. Az érettségi után. Tudtam, hogy ha szorgalmasan edzem, akkor jó pontszámmal tudom majd megcsinálni a fizikai felvételit. Nem okozott gondot mivel gyermekkorom óta sportolok. De tény hogy a testület megkövetelte a kiváló fizikai, egészségi, és szellemi állapotot. Büszke voltam, mert többnek éreztem,egy szokványos munkahelynél. Az is. Felvettek. Ráadásul vállvetve a legjobb gyerekkori barátommal. Az volt a tervem hogy minden igyekezetemmel azon leszek, hogy jó tűzoltó legyek de mivel mindig is jó tanuló voltam már ekkor célom volt a továbbtanulás. Ekkor kerestem havonta 100 ezer forintot és tudtam, hogy 25 év tisztességes szolgálat után nyugdíjas lehetek. Tudtam, hogy ez a 25 év nem lesz egyszerű. Tudtam, hogy sok emberen kell segítenem. Hogy sok halottat kell látnom, megérintenem és tekintettel a kegyeleti normákra adott esetben letakarnom egy fekete zsákkal. Tudtam, hogy rám robbanhat a gázpalack, és hogy rám omolhat a kémény. Tudtam, hogy minden évben bizonyítanom kell hogy le tudom futni időre a 2000 métert és ki tudom nyomni legalább 20-szor a 60 kilót. Tudtam, hogy elvárják tőlem, hogy sosem késsek a munkahelyemről és akármilyen katasztrófa, vagy veszélyhelyzet estén fogjam a kis táskám benne egy rossz pokróccal és vonuljak le az árvízhez vagy a vörös iszaphoz. Meg is tettem. Elvállaltam a jogaim korlátozását, és tudomásul vettem hogy a parancs az parancs. Jó emberektől tanulhattam a szakmát és jó emberek vettek körül. Rövid időn belül soron kívül előléptettek, mint sok más kollégámat, aki szintén jól dolgozott. Elkezdtem főiskolára járni. Részben a tanulás iránti vágy miatt részben, azért mert szerettem volna jobb fizetést és úgy éreztem el tudom vállalni a nagyobb felelősséget. Egyszerű számolás volt ez. A főiskola és az átképző után 6 év tűzoltói tapasztalattal rendelkezve tisztességes módon azt gondoltam, hogy egy jó emberekkel teli csapatban előrébb juthatok sok áldozat árán. Úgy gondoltam, hogyha tűzoltó tiszt leszek, büszkén vehetek majd el egy lányt, aki értékeli a munkám és elfogadja, hogy meggazdagodni nem fogunk de meg tudunk élni. Ez volt az elképzelés. Szerény, munkával teli, de szép elképzelés.  A valóság azonban mást tartogatott. A biztosnak látszó munkahelyen ahol minden elvárás évről évre több lett vagy kiegészült valamivel érdekes módosítások kerültek bevezetésre. Nem a kollégák változtak... Nem a vezetők... Mi tűzoltók ugyan olyan őszinte kézfogással köszöntöttük egymást minden szolgálat reggelén. De mégis úgy tűnt valamit nem csinálunk jól. Kevesebb lett a fizetés... Az élelmiszerjegy... Eltűnt a 13. havi illetmény. Minden hónapban jöttek a hírek a megszorításokról, amik be is igazolódtak. Mi mégis itt vagyunk. Mégis 2 percen belül ott hagyunk mindent akár gyakorlatozunk akár tanulunk reggel az új tűzoltótechnikákról, akár a laktanyarend érdekében takarítjuk tisztára a körlet minden szegletét. Mindezt tesszük annak biztos tudatában, hogy már nem lesz nyugdíj...Ugyan már...Mutassanak nekem 65 éves kort megélt jelenlegi nyugdíjas tűzoltót....Mert bizony ez a munka nem arról híres, hogy nem megterhelő...Hogy nem rokkanunk bele testileg szellemileg...A korkedvezményről is már csak álmodozhatunk. Mi, akik tisztességesen dolgozunk. Különösen veszélyes munkát végzünk... Az életünket kockáztatjuk, higgyék el rendszeresen. A jelenlegi állami vezetők azt mondják mindenki, dolgozzon. Hogy bajban a haza...Igen ez így van . De a jelenlegi vezetők 10 milliárd forintból indították be a terrorelhárító központot, úgy hogy azelőtt is volt itt terror-elhárítási szolgálat .

  Higgyenek nekem kedves olvasók, mert dolgozott ott közeli rokonom. Persze a kormányőrség nem volt elég a jelenlegi állami vezetők védelmére... Még ezt is elfogadom. Legyen. Az unió soros elnöksége miatt kellenek a kemény legények géppisztollyal. Így van rendjén. De ha erre van pénz... Akkor nekem senki ne mondja, hogy a tűzoltókra nincs. Én csupán a saját nevemben de tűzoltói szemmel írom ezt de nézzük meg a rendőröket , tanárokat,mentősöket, és minden közszolgálati dolgozót... A magyar adózó közszolgálati dolgozókat. Akik nem tudnak megélni... Én jelenleg 90 ezer forintot keresek havi 240 óra munkával (24/48-as munkarendben értelemszerűen 10 szolgálat egy hónapban csak szorozni kell...) Azt gondolom ez elkeserítő. Azt gondolom, hogy állami vezetőink rossz döntéseikkel megalapozzák a mi reménytelenségünk. Új adótörvényükkel a szegényektől elvettek és a nagy keresetűeknek még több lett...Pedig nem kell messzire menni...Még én is egy egyszerű ember is tudom hogy Svédországban az adórendszer a nagy keresetűektől nagy mértékben von el és a kis keresetűektől kevésbé. Így az államnak is van pénze és csökken a szegénység mértéke. Már ötletet lopni sem tudunk? Egy tűzoltónak nem 90 ezer forint lenne a jussa. Beszélhetünk itt pótlékokról, szorzókról de addig itt nem lesz rend és megbecsülés, amíg egy vonulós tűzoltó Minimum 200 ezer forintot nem tud hazavinni havonta. Szolgálati nyugdíjjal 25 év után garantálva, hogy hazatérhet a családjához, ha már túlélte a több ezer káresetet, ha a kormány cigánykereket hajt skót szoknyában az uniós vezetőség előtt, akkor is. Miért? Azért amit a levelem elején leírtam. Mert ezek az emberek egyrészt válogatott emberek, akik veszélyes munkát végeznek másrészt olyan követelményeknek, kell megfelelniük amilyeneknek a civil szférában dolgozóknak nem... Sírhatnak itt az emberek, hogy a korai nyugdíjazás nem korrekt. Nincs igazuk.  MERT MEGSZOLGÁLJUK AZT NAP MINT NAP!  Elragadott az indulat. Jogosan. Pedig én még válthatok. 24 éves vagyok. Emellett van kollégám, aki több mint két évtizedes szolgálat után jelenleg nem tud elmenni nyugdíjba úgy hogy az egészsége a szolgálat okán romlott meg igen nagy mértékben...Már a családja is elhagyta mert bizony egy tűzoltófeleségnek sem könnyű ha belegondolunk 24 órát várni hogy reggel megjelenik e a kedvese. Közben az jutott eszembe hogy bárhová is jut el ez a levél ha elolvasná egy kormánytisztviselő, valószínűleg azt mondaná hogy mindegy nekünk gyerekek ha nem tetszik valami akkor el lehet menni...Úgyis munkanélküliség van és többszörös túljelentkezés a szakmátokban...Milyen szép is ez nem ?Megalapozza hivatástudatot...Nem remélek jót. Lassan azt kell fontolgatnom, hogy szeretett hivatásom otthagyom szeretett hazámmal egyetemben, ha otthont akarok teremteni. Nem remélem, hogy e levél nyomán az illetékesek megvilágosodnak és Széchenyi buzgalmával felvértezve, kiállnak mellettünk, mint ahogy mi kiállunk minden állampolgár mellett.  Csak annyit remélek, hogy elolvasván ezt az emberek egy percre elgondolkodnak, és azt mondják igaza van...Tudják kézfogással tele a padlás...Köszönőlevelekkel is...Rajzokkal is a szép tűzoltóautóról...  Az életünket kockáztatjuk.

  Szeretnénk méltó módon élni.

  Szeretnénk méltó öregkort.

  MIÉRT? MERT MEGSZOLGÁLJUK!  Köszönöm a türelmet... Egy tűzoltó.”
 • 50. zeta62 2011. május 19. 17:14
  „48. antistar 2011.05.19. 07:04

  Elgurult a gyógyszered, vagy szövegértelmezési gondjaid vannak?

  Olvasd el, mit, és kinek írtam! Lassan, akkor talán megérted!

  Ha a véleményemre is kíváncsi lennél, akkor kérdezz, ne vagdalkozz a szegényes fantáziád alapján!”
69 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Széleskörű egyeztetést szeretne az LMP

Az LMP, egy kedden benyújtott országgyűlési határozati javaslatában azt kezdeményezi: a parlament… Tovább olvasom