Kisalföld logö

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 9°C | 24°C Még több cikk.

Éjszaka a múzeumban

A Természettudományi Múzeum nappal is nagyon érdekes. Ám éjszaka minden izgalmasabbá válik.

A Természettudományi Múzeum nappal is nagyon érdekes. Afrika vadvilága, a dinoszauruszok, Attila és serege, a Vadnyugat felfedezése és a régi amerikai elnökök mind megismerhetőek a termeiben. Ám éjszaka minden izgalmasabbá válik. És félelmetesebbé. Larry (Ben Stiller) az új éjjeliőr legalábbis megrémül kicsit, amikor először találkozik a folyosón bóklászó dinócsontvázzal.

Előle még sikerül megszöknie, de a hun hordák már kicsit gyorsabbak, az addig a kitömött állatok nyugalmával heverésző oroszlán vadabb, Roosevelt elnök (Robin Williams) viaszszobra pedig szemtelenebb. Reggel mindannyian visszabújnak a vitrinjükbe, éjszaka viszont harctérré változtatják a múzeumi folyosókat. A vaduló kiállítási tárgyak között próbálja menteni a bőrét a kétballábas éjjeliőr, aki csak azt szeretné megérteni, ki és miért szabadította rá a veszedelmet…

INFÓ

"Vad és őrült ötlet: olyasmi, aminek egy igazi filmes nehezen tud ellenállni" - jellemzi Shawn Levy rendező a film alapötletét. A forgatókönyv elkészítésére a Kicsi kocsi: Tele a tank, a Gorilla bácsi és az Amerikai taxi íróját, Robert Ben Garantot és Thoman Lennont kérték fel. "Mindketten tősgyökeres New York-iak vagyunk - meséli Lennon -, és kölyökkorunkban rengeteget lógtunk a Természetrajzi Múzeumban. Egy magunkfajta kissrác számára ez volt a legcsodálatosabb hely a világon."

"A könyv olvasásakor bevallottuk egymásnak, hogy mindketten arról ábrándoztunk, elbújunk, és meglessük, mi történik zárás után a múzeumban - veszi át a szót Garant. - Egyedül a sötétben, a sok furcsa figura és őskori szörnyeteg között: ennél izgalmasabb kalandot elképzelni se tudtunk."

A forgatókönyvíróknak először arra a kérdésre kellett választ találniuk, hogy honnan ered a varázs, amely életre kelti a múzeum kiállítási tárgyait. "Mindenki tudja, hogy az egyiptomiak hiedelemvilágában milyen fontos szerepet játszott a túlvilági élet. Úgyhogy végül azt találtuk ki, egy egyiptomi varázstábla legyen minden baj okozója" - emlékezik Lennon.
A forgatókönyvben árnyalt karaktert kapott a Trevic-féle könyv vázlatos éjjeliőr figurája. "Hősünk szeretnivaló fantaszta, aki egyetlen ötletét sem képes tető alá hozni - magyarázza Lennon.

- De nagyon komolyan veszi az apai hivatást, és imponálni szeretne kisfiának: azért vállalja el a nem igazán kedvére való éjjeliőri állást, hogy ne okozzon csalódást a fiúnak."
Ezután Lennon és Garant nekilátott, hogy összeválogassa azokat a figurákat, amelyekkel lidércnyomásos első éjszakai őrjáratán Larry találkozik. A New York-i Természetrajzi Múzeum kiállítási termei rengeteg ötletet és lehetőséget kínáltak. "Listát készítettünk a szívünknek legkedvesebb látnivalókról - meséli Lennon. - Abban egyetértettünk, hogy a néhai Teddy Roosevelt elnöknek mindenképp főszerepet kell kapnia a történetben."

"Szabadjára engedtük a fantáziánkat, és nem foglalkoztunk azzal, hogy gyerekeknek vagy felnőtteknek írunk. Egyszerűen csak vicces, látványos és mozgalmas forgatókönyvet akartunk összehozni, amelyen mindenki jól szórakozik" - összegez Lennon.

Shawn Levy rendező elégedett volt az eredménnyel. "Volt benne rengeteg fordulat, humor és főleg szív - magyarázza Levy. - Éreztem, hogy ezt az egészet realista stílusban kell megcsinálni. Pontosan azért, mert az alapötlet ilyen vadul szürreális, minden másnak valószerűnek kell lennie: a színészi játéktól a fényképezésen át a digitális hatásokig. Tudtam, hogy a film akkor lesz igazán hatásos, ha a néző szinte észre se veszi, hol van az a pont, mikor a történet elemelkedik a valóságtól."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vásárol szezon végi kiárusításokon?

Tovább olvasom