Kisalföld logö

2017. 06. 27. kedd - László 19°C | 30°C Még több cikk.

Együttműködik az LMP és a VMSZ között

A Lehet Más a Politika párt (LMP) és a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) jövőbeni együttműködéséről tárgyalt szombaton Szabadkán a két párt elnöke, Schiffer András és Pásztor István.
Pásztor István a találkozót követő sajtótájékoztatón kijelentette: a magyarországi választások kampányidőszakában a VMSZ nyitott minden olyan magyarországi pártra - "a Jobbikot leszámítva" -, amely érdeklődést mutat arra, hogy találkozzon velük, elmondja véleményét.

Elhangzott: a VMSZ álláspontja az, hogy azok a vajdaságiak, akik magyar állampolgárságot szereztek, regisztráljanak és vegyenek részt az április 6-i választásokon. "Nyitottak vagyunk, de nem kívánunk direkt pártpolitikai kampányt folytatni, vagy nem szeretnénk, ha direkt pártpolitikai kampány szervezésére és bonyolítására kerülne sor itt, a Vajdaságban" - nyomatékosította.

Schiffer András, az LMP társelnöke ezzel egyetértve elmondta, pártja sem kívánja azt, hogy a magyarországi kampány elárassza a külhoni magyarlakta területeket, ugyanakkor hozzátette: "dolgunk az is, hogy a választójogukkal élni kívánó magyar állampolgárokat tájékoztassuk arról, hogy milyen választási lehetőségük van".

Mind mondta: pártja számára kiemelten fontos, hogy valamennyi külhoni magyar szervezettel olyan intenzív kapcsolat alakuljon ki, amelyben az LMP-nek inkább a kérdező szerepe jut. Úgy fogalmazott: pártja nem szereti, ha "Budapestről próbálják megmondani azt, hogy mi jó a külhoni magyarságnak".

"Az LMP teljes mértékben a helyi közösségek önrendelkezési szabadsága mellett áll, de természetesen az, hogy az autonómia mit jelent, azt megint csak nem Budapestről kell megmondani" - szögezte le, hozzátéve, hogy ők azt az autonómiaigényt támogatják Magyarországon és az Európai Parlamentben is, amelyet a helyi magyar politikai szervezetek megfogalmaznak.

A VMSZ-szel folytatott tárgyalások kapcsán Schiffer András elmondta, hogy szóba került Szerbia európai uniós csatlakozása is. Ezzel kapcsolatban azon aggodalmának adott hangot a pártelnök, hogy vajon génmódosított szervezetektől (GMO) mentes tud-e maradni Szerbia, illetve a Vajdaság, valamint hogy a termőföldforgalom ügyében mit tud kiharcolni Belgrád. Szerinte ugyanis ez szorosan összefügg a magyar közösségek szülőföldön való boldogulásával. Arra hívta fel a figyelmet, hogy "ez nem pusztán kereskedelempolitikai, nem pusztán környezetvédelmi kérdés, hanem a magyarság szülőföldön maradásának kérdése is".

Fontos momentumnak nevezte Áder János magyar és Tomislav Nikolic szerb elnök tavaly júniusi csúrogi főhajtását, amikor a két elnök a második világháborúban és azt követően ártatlanul kivégzett magyar, illetve szerb áldozatok előtt tisztelgett. Schiffer szerint fontos, hogy ezek a kölcsönös szembenézések megtörténjenek, hogy a traumákat feldolgozzák a nemzetek, és hogy ezt a "különböző politikai csoportok ne egymás heccelésére használják fel".

Elhangzott, hogy a két párt közötti együttműködés a magyarországi és a szerbiai választások kampányidőszaka után is folytatódik, de inkább szakpolitikusi szinten.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghaladta a 110 ezret a névjegyzékbe felvett határon túliak száma

Január végéig több mint 132 ezren kérték már a regisztrációjukat, közülük 112 423 határon túli… Tovább olvasom