Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Együtt élni az emlékhellyel

Lakossági fórumot tartottak hétfőn az Ipartelepen, ahol

az ott élőknek bemutatták a laktanyamúzeum terveit.

A lakók szerint „ütősek” az elképzelések. Lenzsér Péter építész elmondta: a Határőr utca forgalmát valószínűleg korlátozni kell, s a régi helyett új játszótér épülhet.
A Mosonmagyaróvár-Ipartelepen élők aggodalmának eloszlatására tartott fórumon először Szentkuti Károly alpolgármester a tervezett laktanyamúzeum tanulmánytervéről beszélt. Kiemelte: döntően (80 százalékban) központi vagy uniós forrást remélnek a kialakításra, míg 20 százalékban az önkormányzat finanszírozná a költségeket. „Legkorábban 2008. október 26-án avathatjuk fel a laktanyamúzeumot” – mondta.

Fejlődést hozhat az Ipartelepen

Szentkuti kiemelte: az épület egyik részét kapta meg az önkormányzat, a másik felén a határőrség logisztikai központot tervez: a két funkciót leválasztják egymástól. Egyedülálló, látogatott múzeumot képzeltek el, ahol egy dokumentációs központot, helytörténeti raktárt, többfunkciós foglalkoztatótermet, s egy időszaki kiállítótermet képzeltek el. „Az Ipartelep számára a múzeum fejlődést hozhat, egy idegenforgalmi centrum is lehetne” – tette hozzá. Ezután Lenzsér Péter építész elkészült terveit mutatta be az érdeklődőknek. „Több pletykát is hallottam már egy betonfalról, s arról, hogy szétszedjük itt a játszóteret” – kezdte, majd látványterveken bemutatta az elképzeléseket. Az alpolgármester elmondta: az ottani háziorvostól például olyan kritikát is kapott, miszerint „a halál árnyékában kell majd rendelnie”.

Korlátoznák az utca forgalmát

Az ipartelepiek az előadás után úgy vélekedtek: nem számítottak ilyen „sokkhatásra”, nagyon „ütősek” a tervek. Egy hozzászóló azt kérdezte: az önkormányzat tesz-e lépéseket a teljes épület megszerzésére? Szentkuti úgy válaszolt: a határőrség hosszú távú elképzelései között szerepel a logisztikai központ kialakítása, ráadásul „teljes egészében” ez egy óriási épület. A költségek a leválasztott részre így is 150 millióra rúgnak, melyből az épületfelújítás 100, a berendezés 50 millióba kerülne. Most ezt kell megcéloznunk” – mondta. Sólyom Tibor helyi MDF-elnök azt kérdezte: a laktanyamúzeum hogyan érinti a Határőr utca forgalmát? Lenzsér Péter úgy válaszolt: valószínűleg korlátozza azt. Az átvezető híd alatt magasságkorlátozás lehetséges, s a teherforgalmát is megszüntetnék vagy korlátoznák. „Ez még részletes vizsgálatot igényel” – tette hozzá. A idős asszony, aki a sortűz szemtanúja is volt, attól tart, hogy a dombon a gyerekek fognak szánkózni, s a rongálásoktól is félti az emlékhelyet. „Most is dobálják a szobrot és az ablakokat, s később rendben is kell tartani ezt a területet” – mondta.

Akár szánkózhatnának is

Lenzsér szerint: ettől még emlékmű kell. Az építész szerint együtt kell élni az emlékhellyel: legyen új játszótér is az épület mellett, s az sem baj, ha a dombon szánkóznak a gyerekek. „Emlékmű is kell, de élni is akarnak itt a helyiek” – mondta. Az alpolgármester hozzátette: a múzeum apparátusa ügyelhet a biztonságra is. „Ez egyébként egy kulturális-üzleti befektetés lenne” – állítja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kábítószert találtak

Sopronban, a Faraktár utcában félreállítottak a rendőrök egy gépkocsit. Az intézkedés során az Tovább olvasom