Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Együtt 2014: álruhás tandíj, tündérmesének nevezett recesszió

Az Együtt 2014 szerint az, hogy jövőre csupán a tanulmányaikat megkezdő felsőoktatási hallgatók ötöde tanulhat ingyen, tovább súlyosbítja az ország megosztottságát.
Az Együtt 2014 szerint az, hogy jövőre csupán a tanulmányaikat megkezdő felsőoktatási hallgatók ötöde tanulhat ingyen, tovább súlyosbítja az ország megosztottságát.

"Ma Magyarországon semmi sem az, aminek látszik: a pártkatonákat civilnek álcázzák, a recessziót tündérmesének becézik, a tandíjat pedig részösztöndíjas képzésnek" - írta a választói mozgalom az MTI-nek csütörtökön küldött közleményében.

Eszerint "a Hoffmann Rózsa-féle álruhás tandíj" ésszerűtlenül sokba kerül a hallgatóknak, és szembefordítja a tehetőseket azokkal, akik szegényebb sorba születtek.

Az Orbán-kormány felsőoktatási rendszere olyan Magyarország képét vázolja fel, ahol a szegény, de tehetséges fiatalnak alig lesz esélye arra, hogy tanulással törjön ki öröklött helyzetéből, hiszen az egyetemek versenyképes szakjait csak a felső százezer engedheti majd meg magának - olvasható.

A Haza és Haladás Egyesület, a Milla Egyesület és a Magyar Szolidaritás Mozgalom által létrehozott választói mozgalom szerint az újabb forráskivonás a felsőoktatásból nem szolgálja a méltányos és fejlődő Magyarország jövőjét, ugyanakkor "leleplezi a rezsim kormányzóképtelenségét".

A hallgatói szerződésekről úgy foglalnak állást: a fiatalokat nem röghöz kötéssel, fenyegetéssel, lehetőségeik korlátozásával kell itthon tartani, hanem tervezhető és kiszámítható jövőképet kell nyújtani nekik.

A kormány szerdán tárgyalt a jövő évi felsőoktatási keretszámokról. A döntést csütörtök délelőtt ismertetik a kormányszóvivői sajtótájékoztatón. Az MTI szerda esti információja szerint a kabinet elfogadta azt az előterjesztést, amely jelentősen csökkenti a száz százalékban államilag finanszírozott képzési helyeket.

Olvasóink írták

 • 6. load 2012. december 08. 20:16
  „5.machers
  Az semmi, hogy sok a pont.
  Annál zavaróbb, hogy az infantilis beidegződéseit is itt reklámozza.”
 • 5. machers 2012. december 07. 22:54
  „4.rommel2 2012.12.06. 20:38
  Bizony, bizony.
  Ezért volt már az óvodában is "lyukas zseb" a jeled.

  Tényleg, most komolyan! Mi a francnak van ott az a qr.va sok pont a hozzászólásodban? A központozás az nem pont ilyen.
  Vagy tán beszorult az ujjad a klaviatúrába? Tudod, amin azok a szép, nagy betűk vannak?!”
 • 4. rommel2 2012. december 06. 20:38
  „LOSBA
  FEJEZZÜK BE A MONDÓKÁDAT :
  ............A ZSEBHOKIZÓKAT PEDIG MSZP-SNEK BECÉZIK ...................................

  ....ÁMEN”
 • 3. Földönjáró 2012. december 06. 16:47
  „Hát így járt közép és szegényebb réteg. Akkor a 3500-as tandíj meg 300-as vizitdíj miatt kidobtunk legalább 6 milliárdot a szavazásokra. Most itt van. Puff neki. Akkor a kedves diákok-tisztelet a kivételnek- kb két havi két délutáni munkával bőven meg tudta volna keresni a tandíjat. De agyon vannak kímélve -tiszt. kiv. - szegény diákok. Ne hogy belehaljanak egy kis diákmunkába. Hát ha most akar tanulni, vagy belehal a munka és tanulásba, vagy agyoncsapja magát több évre a diákhitel visszafizetéssel. Mert azt vissza kell fizetni, ha tetszik, ha nem Az is kölcsön, és nem is olyan kicsi a kamatja. És nem úgy van, mint induláskor, hogy akkor kell törleszteni, mikor már dolgozik a delikvens. Nem ám. Államvizsga utáni hónapban kezdeni kell, ha van munka, ha nincs.”
 • 2. Losba 2012. december 06. 10:47
  „Ma Magyarországon semmi sem az, aminek látszik: a pártkatonákat civilnek álcázzák, a recessziót tündérmesének becézik, a tandíjat pedig részösztöndíjas képzésnek"

  ...így van”
 • 1. mindigatutit 2012. december 06. 10:04
  „orbán 2008
  "Álmunkban sem jutott volna eszünkbe, hogy 18 év után odajutunk, hogy arról kell győzködnöm a fiatalokat, hogy ne nyugodjanak bele abba az üzenetbe, ami úgy hangzik: ha nincs pénzed, nem tanulhat a gyereked. Ez a tandíj üzenete.

  Csak a hírre, hogy tandíj lesz, több mint 26 ezerrel csökkent az egyetemre és főiskolára jelentkezők száma. Csak a hírre, kedves Barátaim! Több mint 20 ezer családnak azt üzente meg a magyar kormány, hogy hátat fordít nekik, menjenek Isten hírével. Nem törődik velük, nem adjusztálja őket, nem pallérozza a gondolkodásukat, nem fektet be a jövőjükbe."
  Fidesz - Tandíj elleni kampány, népszavazás, 2007: "Mindenkit felhívunk arra, minden fiatalt, minden családot, minden gyermeket vállaló fiatal felnőttet, hogy a közelgő népszavazáson mondjon nemet a tandíjra" - fogalmazott Koszorús László, aki a Fidesz országgyűlési képviselője is.
  Hozzátette: nemet kell mondani minden olyan intézkedésre, amellyel a versenyképes tudást veszi el a kormány azoktól a fiataloktól, akik ma Magyarországon boldogulni szeretnének."

  tudjuk,gyurcsányahibás,merazelmúttnyóóccév :)))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétórás sztrájkra készülnek a mozdonyvezetők január 24-én

A Mozdonyvezetők Szakszervezetének (MOSZ) szerdai küldöttközgyűlése munkabeszüntetésről döntött: a… Tovább olvasom