Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Együtt-PM: a kormány gyámság alá helyezte a szakszervezeteket

Kónya Péter, az Együtt-PM szövetség társelnöke, a Szolidaritás elnöke csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a Fidesz kormány gyámság alá helyezte a megfogalmazása szerint "független" szakszervezeteket azzal, hogy a nem preferált szakszervezetek működését és létét ellehetetlenítették.
Mint elmondta, a Munkástanácsok és a Liga Szakszervezetek  váltak Orbán Viktor miniszterelnök kedvenceivé, hiszen a Magyar  Szakszervezetek Országos Szövetségével (MSZOSZ) közösen ez a három  konföderáció állapodott meg a kormánnyal az új munka  törvénykönyvéről.  

Kónya Péter az ellehetetlenítésre példaként említette, hogy  megszűnt a szakszervezeti tagok után járó munkaidő-kedvezmény  pénzbeli kiváltása, amely jelentős bevételkieséssel jár. Ezzel  szemben olyan kormányzati, illetve irányított pályázati támogatások  jutnak elsősorban az Ligának, amellyel horribilis vagyonhoz  juttatták a konföderációt, annak érdekében, hogy tönkretegyék a  többi szakszervezetet - vélekedett.  

A Szolidaritás elnöke emlékeztetett rá, hogy korábban az MSZOSZ  működtetett egy országos jogsegélyiroda-hálózatot, ám 2010 után a  Liga több százmillió forintot kapott azért, hogy Jogpont plusz néven  felépítse saját hálózatát.  

További példaként említette, hogy az év közepén a Nemzeti  Fejlesztési Ügynökség Munkáért elnevezéssel olyan, 1,6 milliárd  forint összértékű pályázatot írt ki, amelyhez munkáltatói és  munkavállalói érdekképviseleti szervezeteknek kellett konzorciumba  szerveződni, ám csak a Liga tudott a Vállalkozók Országos  Szövetségével és az Munkáltatók és Gyáriparosok Országos  Szövetségével összeállva ilyen partnereket találnia. Álláspontja  szerint ez irányított pályáztatás volt.  

Kónya Péter hozzátette: uniós pályázatok segítségével működésre  és fejlesztésre egymilliárd forint értékű pályázatot írtak ki,  amelyből 400 milliót kaptak a munkáltatói szervezetek, 600 milliót  pedig a munkavállalói érdekképviseletek. A 600 millióból 450 milliót  kapott a Gaskó István által vezetett Liga és annak tagszervezetei,  míg a további 150 milliót azok az MSZOSZ-hez tartozó  szakszervezetek, amelyek stratégiai megállapodást kötöttek a  Ligával, vagyis a Vasutasok Szakszervezete, a Vízügyi és  Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete, valamint a Mezőgazdasági,  Erdészeti, Élelmiszeripari és Vízügyi Dolgozók Szakszervezete. A  többi konföderációhoz tartozó szakszervezet pályázatait  elutasították.  

Mint elmondta, hat regionális szakszervezeti iroda összesen 300  millió forintot kapott, és noha ezek ma még nem létező  szakszervezetek a működő érdekképviseletek nem kaptak támogatást.  

A vesztes szakszervezetek fellebbeztek a pályázati döntések  ellen és az EU illetékes bizottságához fordultak - tette hozzá.  

Értékelése szerint a kormány célja az, hogy olyan korporatív  szakszervezeti rendszert építsen ki Magyarországon, amely nem a  munkavállalókat védi, hanem a hatalom érdekeit szolgálja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: Bajnai Gordon a zsebüket tömő bankárok oldalán ál

A Fidesz szerint Bajnai Gordon azoknak a bankároknak az oldalán áll, akik kizárólag saját… Tovább olvasom