Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Egyszerűsítené az új európai alkotmányt Sarkozy

Új európai uniós alkotmányt javasolt szerdán Nicolas Sarkozy francia belügyminiszter, a kormányzó Népi Mozgalom Uniójának (UMP) elnökjelöltje.
Sarkozy Strasbourgban tartott választási gyűlésén hangsúlyozta: amennyiben megválasztják, új, egyszerűsített uniós alkotmányt fog javasolni, amely szakít a konszenzusos döntéshozatallal, és létrehozza az EU elnöki tisztét, amelyet két és félévenkénti rotációs alapon töltenének be.

Az EU alkotmányos szerződését mint a 27 tagállamnak el kell fogadnia ahhoz, hogy életbe lépjen. Franciaország és Hollandia 2005-ben népszavazáson elutasította az uniós alkotmányt. A francia belügyminiszter sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy az alkotmányt ratifikáló 18 ország részvételével a minap Madridban tartott tanácskozásra Franciaországot (és Hollandiát) nem hívták meg.

Sarkozy szerint Európa válsága "súlyos és mély", amelyet késlekedés nélkül meg kell oldani. "Ha nem vagyunk képesek nagyon gyorsan reagálni, Európát az elmúlás veszélye fenyegeti, s vele együtt bizonyos értelemben Franciaország eszméjét is" - mondta a francia politikus.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

újabb siker

teremfutball

A magyar futsalválogatott nyert Litvánia ellen a Dabason zajló… Tovább olvasom