Kisalföld logö

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 16°C | 26°C Még több cikk.

Egyszerűbb lesz válni márciustól

A Polgári Törvénykönyv módosítása mediátorok beiktatásával teheti egyszerűbbé a válást.
Véget vethet a végtelenségig húzódó bontópereknek a Polgári Törvénykönyv március közepétől hatályos módosítása, amely alapján a bíró mediátorhoz küldheti a váló feleket - írja a hvg.hu.

A közvetítők beiktatása egy válási procedúrába lehetővé teszi, hogy a felek közösen, önkéntesen hozzanak döntéseket. Ezek a döntések lehetnek akár vagyoni, akár a gyermekeket érintő döntések.

Az önként tető alá hozott megállapodásokat a felek nagyobb valószínűséggel tartják be, mint az olyan ítéleteket, melyeket fejük felett meghozott döntésnek élnek meg - véli egy, a portál által megkérdezett szakértő.

Az ilyen módon létrehozott megállapodást a bíróságnak már csak jóvá kell hagynia, így alaposan lerövidülhet a tárgyalási szakasz.

A szülői felügyelet rendezésének kérdésében a felek kötelesek lesznek megjelenni a mediátornál. Egy megbeszélés után dönthetnek úgy is, hogy visszatérnek a peres útra. A hivatalból kirendelt mediátor igénybevétele illetékmentes lesz, s a feladatot, a szükséges képzést elvégző bírósági titkárok, nyugalmazott, illetve gyakorló bírók látják el. Ha a keresetet benyújtók nem a kirendelt mediátort akarják választani, azt is megtehetik, de akkor piaci árat kell fizetniük.

Az ügyvédek szerint a mediátori rendszer miatt nem csökkennek sokkal bevételeik, kétség azért mégis van bennük.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szén-monoxid-mérgezés egy csepeli cukrászdában, hatan rosszul lettek

Az első információk szerint hatan lettek rosszul szén-monoxid-mérgezés miatt hétfőn délelőtt egy csepeli cukrászdában. Tovább olvasom