Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Egyszerűbb igénylőlap, több melléklet

Bonyolult adminisztráció helyett egyszerűbb támogatási igénylőlap – ez az, ami a Nemzeti vidékfejlesztési terv támogatásainak megszerzéséhez nélkülözhetetlen. Mellékletként olykor gazdasági naplót, olykor tápanyag-gazdálkodási tervet vagy mást várnak el a támogatást kérő gazdálkodótól.
A Nemzeti vidékfejlesztési terv (NVT) forrásainak igénylése nem követeli meg a pályázótól, hogy bonyolult és nehézkes pályaművet állítson össze. Egyszerű igénylőlap elegendő ahhoz, hogy a gazda jogosulttá váljon a közösségi kasszából származó támogatásra.

De hiába az egyszerűbb adminisztráció, gyakorta becsúszik egy-egy hiba, ami miatt könnyen előfordulhat, hogy le kell mondania az anyagi segítségről a gazdálkodónak. Ez a tapasztalatok szerint általában minden tizedik esetben fordul elő. Érdemes tehát szakemberhez fordulni. Az NVT programjait jól ismerő tanácsadók, valamint a falugazdászok ugyanis jártasak abban, mire van szükség a sikerhez.

Gazdálkodási napló

Majdnem mindegyik NVT-hez kapcsolódó támogatás esetében követelmény ilyen vagy olyan melléklet csatolása. Az agrár-környezetgazdálkodási támogatás és a kedvezőtlen adottságú területeken tevékenykedők megsegítését célzó források esetében például gazdálkodási naplót kell készíteni. Folyamatosan, öt éven keresztül regisztrálni kell minden fontos eseményt a birtokon annak érdekében, hogy a későbbiekben visszakereshető legyen, mikor mi történt. Rögzíteni kell azt, hogy milyen terményeket termel a gazda, ahogyan azt is, hogy mik a terméseredmények, mikor volt a betakarítás és lehetne sorolni még tovább. A naplónak tartalmaznia kell a területi adatokat: mekkora és milyen területeket művel a gazdálkodó, emellett tartalmaznia kell annak a meglévő állatállomány, továbbá a munkavégzéshez használt gépek, illetve a gazdasági épületek adatait, s nem utolsó sorban a talajvizsgálatok eredményeit is. Egy esztendő ebből a szempontból szeptember elején kezdődik és augusztus végén ér véget, a gazdálkodási naplót másolatát pedig minden évben december 31-éig kell eljuttatni az NVT illetékes hatóságának.

Talajvizsgálat

Némelyik vidékfejlesztési támogatást csak az kaphatja meg, aki talajvizsgálatot végeztetett – van olyan uniós forrás, amelyik esetében ez előzetes követelmény, másiknál elegendő utólag is. Például azok, akik hozzájutottak az agrár-környezetgazdálkodási pénzekhez, az ő esetükben ráér később is a vizsgálat. De a talajmintát előző év végéig el kellett juttatniuk a célállomásra a gazdáknak, azoknak az elemzése azonban csak most történik az akkreditált talajlaborokban. Amikor az eredmények megszületnek, akkor azokra alapozva következhet a tápanyag-gazdálkodási tervek elkészítése, amit visszamenőleg is össze kell állítani.

Erre azért van szükség, mert pótolni kell azokat az anyagokat, amiket a termesztett növények óhatatlanul is kivonnak a földből a termesztés során: nitrogén, foszfor és más anyagok utólagos bevitele nélkülözhetetlen – a műtrágyázás pedig a tápanyag-gazdálkodási terv alapján történik. A növényvédelmi megfigyelési adatlapon a kórokozókat és a kártevőket kell regisztrálni, s innen derül ki az is, hogy mikor, miért és milyen vegyszerrel kezelték a terményeket. Ezt parcellánként és művelési áganként kell regisztrálni.

Üzleti terv

A félig önellátó gazdálkodók támogatását kérőknek a formanyomtatvány kitöltésén kívül üzleti tervet is össze kell állítaniuk, méghozzá a következő öt esztendőre. A szabályok szerint ugyanis csak az a termelő részesülhet az erre szánt uniós támogatásban, aki annak révén képes javítani versenyképességén, ám elvárás az is, hogy tudja a gazda igazolni írásban is azt, hogy mire lesz majd képes a forrás felhasználása révén.

Erdőtelepítési terv

Speciális terület a mezőgazdasági területek erdősítése: ez esetben erdőtelepítési tervet kell mellékelniük az igénylőknek. Ez esetben nem kérdés, hogy rendelkezik-e a támogatást kérő elegendő ismerettel ahhoz, hogy elkészítse a dokumentumot, hiszen elvárás, hogy azt erdőmérnök dolgozza ki azt. A munkaanyagnak tartalmaznia kell, hogy milyen teendőkre van szükség az erdő létesítéséhez, s emellett rögzíteni kell a faállomány összetételét is. A talajvizsgálat ez esetben sem mellőzhető, ám a fatelepítés miatt itt mindenképpen előbb kell sort keríteni a földminta elemzésére, s csak azután lehet meghatározni, hogy milyen fafaj ültethető az adott területre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egymilliárdos állami támogatás Pécsnek

Egymilliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást kap Pécs az Európa Kulturális Fővárosa… Tovább olvasom