Kisalföld logö

2018. 08. 16. csütörtök - Ábrahám 17°C | 28°C Még több cikk.

Egységesül és egyszerűsödik az eredetiségvizsgálat

Egyenértékű és egymásnak megfeleltethető lesz a különböző vizsgálóállomásokon végzett eredetiségvizsgálatok eredménye, miután a vizsgálóállomásoknak a jövő évtől egységes feltételeket kell alkalmazniuk a jelenleg alkalmazott ötféle vizsgálati technológia helyett.

A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala és a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) véleménye szerint a hatósági ügyintézés egyszerűsítését és gyorsítását célozza továbbá az úgynevezett "egyablakos", illetve elektronikus ügyintézés lehetőségének bevezetése.

A műszaki vizsgálat és az eredetiségvizsgálat egyaránt elvégezhető lesz a megfelelő technikai feltételekkel ellátott tanúsító szervezetek vizsgálóállomásain, az előzetes eredetiségvizsgálatért fizetendő díj összege változatlan marad. A közreműködő szervezetek eredetiségvizsgálatban történő részvételének elengedhetetlen feltétele az NKH-val kötött érvényes hatósági szerződés.

A vizsgálóállomások közvetlen informatikai kapcsolatban lesznek a központi rendszerrel, az egységes informatikai alkalmazás segítségével pedig egyszerűbbé válik a vizsgálathoz kapcsolódó adminisztráció.

Az előzetes eredetiségvizsgálatot elsősorban bűnmegelőzési szempontok miatt vezették be 1998-ban, a vizsgálat 2004-től működik hatósági eljárás keretében. A bevezetést követően jelentősen csökkent a gépjármű-lopások száma.

A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala mintegy 4.500 hatósági feljelentést tett az elmúlt öt évben az eredetiségvizsgálati eljárás során felfedezett hiányosságok miatt, bűncselekmény gyanújával.

Olvasóink írták

  • 2. kamikaze 2009. december 27. 08:30
    „tehát mégiscsak marad az eredetvizsga????”
  • 1. solyomszem 2009. december 26. 10:15
    „és mennyit szedtek be a magyar emberektől forintban kifejezve? az autókat mostanság zömében alkatrésznek lopják,vagy viszik külföldre,de a mai napig nincs egy olyan nyilvántarás amelyet dijazás ellenében nonstop 24-órában igénybe lehetne venni,pld emeltdijas sms,mert nem kell ahhoz lopottnak lenni,hogy a jóhiszemű vevő ..... egy nagyot,pld banki opció,vagy apeh,vagy birósági lefoglalás,mert a forgalmiba nincs bejegyezve,a törzskönyv az pedig egy dolog.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sok, az erős szél miatt kidőlt fához riasztották a tűzoltókat

Elsősorban kidőlt fákhoz, leszakadt ágakhoz és vízszivattyúzáshoz riasztották a tűzoltókat az elmúlt… Tovább olvasom