Kisalföld logö

2017. 05. 27. szombat - Hella 13°C | 24°C Még több cikk.

Egységesítik a ˝bonyolult és érthetetlen˝ rezsiszámlákat

A Fidesz szerint a számlák egyszerűvé és megérthetővé válnak - és göngyölítve mutatják a megtakarítást a rezsicsökkentés kezdete óta.
Egyszerűvé, egységessé, átláthatóvá és megérthetővé válnak a rezsiszámlák a jövő évtől – mondta Németh Szilárd fideszes országgyűlési képviselő az egységes számlakép kialakításáról szóló, általa kezdeményezett és kedden elfogadott törvényről.

A jelenleg bonyolult, érthetetlen és „ahány ház, annyi szokás" alapon kiállított számlák képének egységesítése összhangban van az alaptörvénnyel is – hangsúlyozta Németh Szilárd szerdai sajtótájékoztatóján -, az ugyanis a fogyasztók érdekeinek védelmét is előírja. Ugyanakkor tudatos fogyasztói magatartásra is ösztönzik az embereket általa – tette hozzá.

A számlák első oldalán januártól csak a legfontosabb adatok szerepelnek, és az egyes közműszolgáltatási területeknek más-más színt kell használniuk a kiemelésekhez. A villamosenergia-számlák korall színűek, a földgázszámlák narancssárgák, a távhődíjat közlők lilák, a vízi közműveké kékek, a hulladékszállítási számlák zöldek, míg a kéményseprési számlák sárgák lesznek.

A dokumentumon a fizetendő összeg, az elszámolási időszak és a befizetési határidő mellett azt is szerepeltetni kell: mekkora megtakarítást eredményezett a rezsicsökkentés az adott hónapban, és göngyölítve a díjmérséklés bevezetése óta – hangsúlyozta a képviselő, kifogásolva, hogy bár eddig rendelet szabályozta mindezt, a szolgáltatók azt kifogásolható módon teljesítették, például a megtakarítást mindössze 2-es betűméretben tüntették fel.

A szolgáltatóknak évente egyszer definíciókat is adniuk kell a számlákon szereplő kifejezésekről.

A politikus beszámolt arról is: még az őszi törvényhozási időszakban beterjeszt egy másik javaslatot a társasházi és a lakásszövetkezeti törvény módosítása céljából, hogy számukra is előírják a rezsicsökkentésből adódó tájékoztatási kötelezettséget.

Ebben a többi közt az szerepel majd, hogy a társasház-kezelőknek a közös kiadásokkal és számlákkal kapcsolatos tájékoztatást havonta kell kifüggeszteniük az épület faliújságjára, az éves beszámolókon pedig elkülönítetten, külön beszámolói soron kell feltüntetniük.

Nem lenne erre szükség, ha a társasházak kezelői ezt maguktól megteszik – fogalmazott Németh Szilárd, jelezve: munkacsoportjához a legtöbb panasz a társasházak számlakiállításával kapcsolatosan érkezett.

Olvasóink írták

 • 14. Pikulics 2013. november 14. 18:58
  „"5. miracle 2013.11.13. 14:59

  Pikulics
  Az általad felsoroltak minden számlán megtalálhatók, persze vannak, akik 178 számla után is képtelenek azt megtalálni."

  Miért lehet pl. egy svájci gázszámlán a következö:
  Ön fogyasztása X köbméter földgáz.
  Fizetnivalója 30 napon belül Y svájci frank.

  Hogy minden aprószent benne van és benne lesz az árban, az OK. Ha nem csalnak, ki fogom fizetni igy is, ugy is.
  De részletezve? Vakitva? Egyszerüen nem érdekel.”
 • 13. kekec 2013. november 14. 18:29
  „Mindenki magából indul ki, pedig ez ritkán jó taktika.”
 • 12. Santos 2013. november 14. 11:32
  „11-es.Ha néked egy lepedöt teleírnának,gondolod megértenéd?Kérelmezd,hogy néked és a hozzád hasonlóknak,inkább rajzban küdjék a rezsiszámlát.Igy talán sejthetnél valamit.Vagy talán szagositják a papírt?Az órod reméllem rendben van?”
 • 11. zakarias3 2013. november 13. 21:40
  „Azt lehet ezen röhögni,hogy Viktor azt ígérte,hogy egy söralátét nagyságú lesz az adóbevallási nyomtatvány!Így remélem,már érted!”
 • 10. Goldmund 2013. november 13. 21:28
  „"....a szolgáltatók azt kifogásolható módon teljesítették, például a megtakarítást mindössze 2-es betűméretben tüntették fel"
  "A szolgáltatók" - ez így konkrétan hazugság és hitelrontás, perelni lehetne érte Németh Szilárdot, HA NEM LENNE MENTELMI JOGA.
  Pl. az én villanyszámlámon nagyobb betűvel van, mint a többi információ; a gázszámlámon ugyanakkorával. Tehát nem "a szolgáltatók", legföljebb "egyes szolgáltatók". Akár példaként mondhatott volna néhányat. Így, általánosítva, viszont hazugság.”
 • 9. Santos 2013. november 13. 18:54
  „Nemértem,mit lehet ezen röhögni?”
 • 8. kekec 2013. november 13. 17:37
  „3. Tapmancs
  "Örök élet, ingyen sör!"
  Jó-jó, de ki fizeti a virslit? ):O”
 • 7. astra1 2013. november 13. 16:42
  „3. Tapmancs 2013.11.13. 14:26

  Ja meg ingyen BKV ....”
 • 6. oxana 2013. november 13. 15:08
  „Mindent a választókért? Röhej.”
 • 5. miracle 2013. november 13. 14:59
  „Pikulics
  Az általad felsoroltak minden számlán megtalálhatók, persze vannak, akik 178 számla után is képtelenek azt megtalálni.
  És nehogy azt hidd, hogyha a sallangot máshova írják a számlára, vagy sehova, akkor az nincs is. Lehet persze egységesíttetni, de nem hiszem, hogy ez a legfontosabb probléma most az országban.”
 • 4. Pikulics 2013. november 13. 14:44
  „A jelenlegi számlál egy kalap kakit nem érnek: pont a lényeg hiányzik belölük, mindenféle érdektelen sallang nélkül.

  Fogyasztás(m3, kWh stb.)
  Egységár
  A fogyasztás ára

  Ezt mindenki megértené, de nem. Magyarosan ködösitenek, készenléti dijjal, szénfillérrel, kutyaszaradóval szurják ki a szemünket.
  Magyarország, igy utállak!”
 • 3. Tapmancs 2013. november 13. 14:26
  „Ja. Örök élet, ingyen sör! Merjünk nagyok lenni!”
 • 2. Lendvai_Ildi_néni 2013. november 13. 13:06
  „sokkal egyszerűbb lenne, ha egyáltalán nem is lenne rezsi, minden ingyér´ lenne, és akkor nem kellene számlákat egységesíteni, hanem minden szolgáltató hónap elején kipostázna egy orbán viktor képet. karácsonykor semjénzsoltot is.
  amúgy is errefelé tartunk, minek 10 százalékonként csökkentgetni?
  legyen egyszeri nagyarányú rezsieltörlés és kész!”
 • 1. artie75 2013. november 13. 12:57
  „Szuper! Tessék mondani, azt komolyan teccik hinni, hogy a piros meg zöld meg hupilila számla miatt tudatosabb lesz a fogyasztó, mindez megspékelve a rezsicsökkentéssel, aminek az az üzenete, hogy tök mindegy, mennyit fogyasztasz, majd I. Viktor jól leháborúzza a rezsit?

  Ha igen, akkor ez a faszi is betegebb, mint gondoltam.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gazsó L. Ferenc az MTI új vezérigazgatójának

A kuratóriumnak azért kellett új vezérigazgatót választania, mert Galambos István MTVA nemzetközi és társadalmi kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyetteseként folytatja pályafutását. Tovább olvasom