Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 8°C | 20°C Még több cikk.

Egységes sörgondozási kódex a cseh vendéglősöknek

Egységes sörgondozási kódexet fogadtak el a cseh sörfőzők, amely a "folyékony kenyérrel" való bánásmód legfontosabb szabályait fogalmazza meg a vendéglősök számára.
"A kódex megfogalmazásával az volt a célunk, hogy a cseh sör olyan minőségben kerüljön a fogyasztó asztalára, amilyenben mi előállítottuk, és hogy egységesítsük a sör vendéglői gondozásának és csapolásának a szabályait és ajánlásait" - mondta újságíróknak Frantisek Krakes, a cseh sörgyárak szövetségének elnöke. Leszögezte: máig is igaz az a régi mondás, hogy a sört ugyan a sörgyár főzi, de hogy milyen minőségben, állapotban kerül a fogyasztóhoz, azt végül is a vendéglős dönti el.

A hordós sör tárolásának optimális hőmérséklete a kódex szerint öt és tíz Celsius fok között van, mégpedig úgy a pasztőrözött, mint a nem pasztőrözött ital esetében is. Az üveges sörnél a megengedett legmagasabb hőmérséklet 15 fok. Hangsúlyozva van ugyanakkor, hogy az italt semmilyen esetben sem szabad a tűző napon vagy világos helyen tárolni.

A sörnek a hordóból a csaphoz való eljuttatásához kizárólag széndioxidot, vagy esetleg a CO2 és az NO2 gázok keveréket szabad használni. Nem ajánlatos a sűrített levegő használata. "A levegő veszélyes a sör számára, s egy idő után ronthatja a minőségét" - állítja Josef Krysl sörszakértő.

A csöveket, amelyeken a hordóból a sör a csapig eljut, legalább kéthetente egyszer alaposan, megfelelő tisztítószerekkel ki kell öblíteni. A vízzel való öblítés azonban mindennap kötelező. A nem pasztőrözött sörök esetében a szabályok még szigorúbbak.

Hasonló módon szabályozza a korsók és poharak tisztán tartását is a kódex. Felsorolja az ajánlott és megfelelő tisztítószereket is. Az előírás szerint a tisztítószeres mosás után egy-egy korsó folyó csapvízben minimálisan öt másodpercig kell öblíteni.

A kódex a sör csapolásának az esztétikáját is szabályozza. Egyebek között előírja, hogy a habnak hófehérnek és egy korsó sör esetében mintegy három centisnek kell hogy legyen. A csapolt sör optimális hőmérséklete hat-nyolc Celsius fok.

A sörgyári szövetség szerint a vendéglősök üdvözölték az egységesített szabályzatot, mert eddig minden sörgyár maga fogalmazta meg követelményeit, s ezek nem mindig voltak egyformák.

A csehek a világ legnagyobb sörfogyasztói. Egy lakosra - beleértve a csecsemőket is - évente mintegy 160-165 liter sör elfogyasztása esik. Nem kétséges persze, hogy ebbe a külföldi turisták is jócskán besegítenek, hiszen sokan éppen a kiváló és ma is aránylag olcsó cseh sörök miatt keresik fel ezt az országot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Izrael folytatja a háborút

Beleegyezett kedden Izrael, hogy engedélyezi humanitárius segélyek Libanonba szállítását, de… Tovább olvasom