Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Egységes klinikai diagnosztikai ellátás Szegeden

Megbízható és gyors klinikai diagnosztikai ellátást kaphatnak a dél-alföldi régió betegei a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Laboratóriumi Medicina Intézetében, melyet a szegedi egészségügyi integráció újabb lépéseként hoztak létre.

Az új intézet az ország egyik legtöbb szolgáltatását nyújtó laboratóriuma, éves betegforgalma 477 ezer fő, az elvégzett vizsgálatok száma pedig meghaladja a 4 milliót - mondta a professzor az egység átadásakor. A korábban használt diagnosztikai berendezések mellé az egyetem a Roche Magyarország Kft.-től eszközbérleti szerződés keretében 150 millió forint értékben kapott új műszereket, az intézet infrastruktúrájának fejlesztését pedig a Rotary Club Szeged támogatása tette lehetővé - tudatta a professzor.

Horváth Andrea Rita intézetvezető professzor elmondta, a szegedi egészségügyi integráció előtt - amikor a városi kórház, illetve a rendelőintézet az egyetemtől függetlenül, önkormányzati fenntartásban működött - a városban négy laboratóriumban és öt mintavételi helyen végezték az ellátást.

Ez eltérő műszerparkot, reagenseket és három különböző laboratóriumi informatikai rendszert jelentett. A Laboratóriumi Medicina Intézet létrehozásával a diagnosztikai vizsgálatokat ugyan két telephelyen, de egységes, Közép- és Kelet-Európában egyedülálló, automatizált eszközparkkal végzik. A klinikai központ kezelőorvosai vizsgálatkéréseiket online adhatják le, a laboratórium az eredményeket pedig elektronikus formában küldi vissza nekik - közölte a szakember.

Horváth Andrea Rita komoly eredménynek tartja, hogy bár a finanszírozási nehézségek miatt a laboratóriumi diagnosztikai tevékenység veszteséges - a társadalombiztosítás nem fedezi a valós költségeket -, a fejlesztéseknek köszönhetően az egy vizsgálatra jutó fajlagos költségeket sikerült csökkenteni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az államfőhöz fordul a termékdíj törvény miatt a HuMuSZ

A Hulladék Munkaszövetség (HuMuSZ) levélben kérte Sólyom László köztársasági elnököt, hogy ne írja… Tovább olvasom