Kisalföld logö

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 0°C | 13°C Még több cikk.

Egyre zsugorodik és öregszik Európa lakossága

Miközben a világ népessége rohamléptekben növekszik, Európa lakossága zsugorodik és öregszik - tűnt ki abból a tanulmányból, amelyet szerdán hoztak nyilvánosságra a németországi Hannoverben.
A világ lakosságának alakulását vizsgáló tekintélyes német alapítvány, a DSW idei jelentése szerint évente mintegy nyolcvanmillióval növekszik a földkerekség népessége. Jelenleg csaknem 6,6 milliárd nő, férfi és gyermek él a Földön, de ez a szám az előrejelzések szerint 2050-re meghaladja majd a 9 milliárdot.

A növekedés azonban szinte kizárólag a fejlődő országokra korlátozódik, mert a tanulmány szerint Európa lakossága gyors ütemben zsugorodik és öregszik.

A német kutatók szerint a legjelentősebb növekedés Afrikában, s elsősorban a Szaharától délre várható. Az itt élők száma - tűnik ki a jelentésből - kevesebb mint ötven év múlva a jelenlegi 767 millióról több mint a duplájára emelkedik majd. Némelyest lassabb, de mégis gyors ütemű lakosságnövekedést jósol az alapítvány Ázsiában is.

Európa ezzel szemben igencsak hátul kullog, aminek legfőbb oka a tanulmány szerint az alacsony termékenységi ráta. Elsősorban ez a magyarázata annak, hogy az öreg kontinens lakossága évente mintegy 900 ezerrel csökken.

A német kutatók ugyanakkor rendkívül sötét képet festenek az afrikai növekedés kapcsán. A kontinens ugyanis aligha képes kiszabadulni a szegénység spiráljából, ellenkezőleg a lakosság gyarapodása tovább gyorsítja a szegénységet, ami azzal is jár, hogy az alapvető élelmezés, az oktatás és a infrastruktúra biztosítása emberfeletti erőfeszítéseket követel majd.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mit olvasott utoljára?

Tovább olvasom