Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 22°C Még több cikk.

Egyre többen kérnek fizetési könnyítést

Régió - A gazdasági válság miatt egyre többen kerülnek fizetési nehézségbe, ez érződik az adóhivatalhoz érkező kérelmek növekvő számában is az adófizetés könnyítésére, mérséklésére – amelyre törvényi lehetőség van.
A gazdasági válság hatásait az adóhatóság is egyre inkább érzékeli a beérkezett kérelmek tartalmán keresztül – tudtuk meg az APEH Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatósága tájékoztatójából. A gazdálkodók az árbevétel csökkenése mellett a megnövekedett kintlévőségekben jelölik meg leginkább fizetési nehézségük okát.

A magánszemélyek – elsősorban az illetékkérelmek kapcsán – a korábban felvett hitelek törlesztőrészleteinek drasztikus emelkedésére, a munkahelyek bizonytalanná válására, esetenként már a megszűnésére, a keresetek csökkenésére, a megélhetési helyzet rosszabbodására hivatkoznak.

Tavaly megyénkben 9481 esetben több mint 10 millió forint megfizetésére kértek kedvezményt az adózók, többségben megalapozottan. Idén már eddig ez az arány néhány százalékkal emelkedett.


Részlet vagy halasztás

Részletfizetési, illetve halasztási kérelmet nyújthat be az adózó, amennyiben az adó megfizetésével gondja van, például a társaságoknál a vevői nem fizetnek, vagy a magánszemély munkaviszonya megszűnt. Le kell írnia az okokat, miből adódott a fizetési nehézség, s hogy adókötelezettségét milyen forrásból, milyen ütemezésben tudja teljesíteni. A gazdasági társaságok és egyéni vállalkozók esetében még fontos, hogy gazdálkodásának számszerűsített adatait is bemutassa.


Lehetőség mérséklésre

Az adómérséklés lehetőségét is kérhetik az adózók. Ilyenkor azt az élethelyzetet kell felvázolni, amely szerint a kötelezettség megfizetése saját maguk és a velük együtt élő közeli hozzátartozók megélhetését súlyosan veszélyezteti. Egyéni vállalkozó, gazdálkodó, illetve egyéb szervezet részére a méltányossági eljárásban a pótlék- és bírságtartozás mérséklésére csak akkor kerülhet sor, ha az adózó igazolja, hogy a megfizetés gazdálkodási, vállalkozási tevékenységét ellehetetlenítené. A kérelem beadható papíralapon, kötetlen formátumban, illetve egy adatlap kitöltésével, melyet az APEH honlapjáról lehet letölteni. Elektronikus formában, ügyfélkapun keresztül is van mód a fizetési könnyítési és méltányossági kérelmek benyújtására.


Pótlékmentesen is

Idéntől a törvény lehetőséget biztosít a magánszemélynek 4 havi pótlékmentes részlet kérésére, abban az esetben, ha vállalkozási tevékenységet nem végez, áfafizetésre nem kötelezett és a benyújtandó 0853-as bevalláson a 100.000 forintot nem haladja meg a személyi jövedelemadó-fizetési kötelezettsége. Ezt a bevallásban kell megjelölni, így a kedvezmény automatikusan érvénybe lép, s a megfizetést is ennek megfelelően kell teljesítenie. Ebben az esetben még az egyébként kötelező 2200 forint eljárási illetéket sem kell megfizetni.
Az APEH-nél is érzékelhető a bizonytalanság

Olvasóink írták

  • 1. thermoline 2009. április 09. 13:42
    „De rendesek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Földet ért Charles Simonyi

Szerencsésen Földet ért szerdán a Szojuz TMA-13 űrhajó leszálló kapszulája, benne Simonyi Károly, az… Tovább olvasom