Kisalföld logö

2018. 08. 14. kedd - Marcell 20°C | 29°C Még több cikk.

Egyre többen járnak a megyei könyvtárba

Csaknem kilencezer olvasó mintegy 170 ezer dokumentumot kölcsönzött tavaly a megyei könyvtárból. Az intézmény szolgáltatásainak egy része már a falvakból is elérhető.
– Napi munkánkat jól jellemzik az elmúlt év forgalmi statisztikájának egy napra vetített adatai – kezdte beszélgetésünket Horváth József, a Kisfaludy Károly Megyei Könyvtár igazgatója. – Egy átlagos tavalyi napon 256-an olvasójeggyel, 56-an napijeggyel tértek be olvasószolgálatunkhoz, míg 35 érdeklődő telefonon kért tőlünk segítséget. Olvasótermünkben 181 olvasó fordult meg, míg helyismereti gyűjteményünket – mely a megyével foglalkozó dokumentumok legteljesebb gyűjteménye – húsz kutató kereste fel egy-egy nap. Így összességében naponta mintegy 550 ember igényeit igyekeztünk kielégíteni, akik az év során együttesen 170 ezer dokumentumot kölcsönöztek ki tőlünk, és 113 ezret használtak helyben.

A 8850 beiratkozott olvasó felét a diákok – jelentős hányadában felsőoktatási intézmények hallgatói – teszik ki. A nyugdíjasok aránya 7,5 százalék, míg az aktív keresők mintegy négytizedét alkotják az olvasótábornak. Az év során kikölcsönzött 155 ezer kötet könyv mintegy kétharmada szakirodalom – ez azt bizonyítja, hogy az olvasók többsége praktikus szempontok szerint válogat. A Rákóczi F. u. 46. szám alatt található zenei könyvtárból mintegy 15 ezer – jelentős részben hangzó – dokumentumot kértek ki a látogatók.

A könyvtár tavaly csaknem kilencezer új könyvet vásárolt, az előfizetett időszaki kiadványok száma 430 volt.
Az olvasók és a kölcsönzések száma évről évre emelkedik néhány százalékkal, ami bizonyára összefügg a könyvek árának folyamatos emelkedésével, valamint a tanulásban részt vevők egyre nagyobb számával.

Horváth József végezetül arról szólt: a megyei könyvtárban európai uniós Információs Pont is működik, amely állandóan friss információkkal szolgál – részben ingyenesen elvihető kiadványokkal, szórólapokkal – az érdeklődőknek. A német nyelvi ismeretek terjesztését a Goethe Intézet anyaga, az angol nyelvterülettel való alaposabb ismerkedést a British Council részlege segíti.

A megyei könyvtár számos olyan szolgáltatást működtet, amely túlmutat a városon. Az Országos Dokumentumellátó Rendszer részeként bármelyik falusi könyvtárba eljuttatja az olvasók által ott kért könyvet könyvtárközi kölcsönzéssel – ez az olvasók számára ingyenes. Sokat segít ebben az is, hogy a megyei könyvtár katalógusai 2002 decembere óta interneten is elérhetők a www.kkmk.hu  címen, így az érdeklődő könyvtárosok és olvasók már előre tájékozódhatnak az itt meglévő könyvekről. 2002-ben még csak 616 könyvtárközi kérés érkezett be, tavaly már 1058; közülük 961-et tudott teljesíteni a könyvtár.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mackótestvér (Brother Bear)

Eszkimómese Kenairól, a kisfiúról, akinek túl gyorsan kellett felnőtté válnia, ezért medvévé… Tovább olvasom