Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Egyre többen gondolkoznak energiahatékonysági beruházáson

Már a lakosság több mint 80 százaléka foglalkozik energiahatékonysági beruházás gondolatával, igaz, még sokan egyáltalán nem vagy csak keveset költenének rá.

A Forsense Piackutató és Stratégiai Tanácsadó Intézet és az energiainfo.hu internetes szakportál közös felmérése megállapítja, hogy a megkérdezettek egyötöde legfeljebb tízezer forintot, ugyancsak egyötöde legfeljebb 100 ezer forintot szánna ilyen beruházásra. Legalább 500 ezer forintot 15 százalék, akár egymilliót pedig további öt százalék költene erre a célra. A többi megkérdezett kitérő választ adott. Egy év alatt csaknem a felére, 30-ról 16 százalékra csökkent azoknak az aránya, akik egyáltalán nem foglalkoznak ezzel a kérdéssel.

A megkérdezettek mintegy fele a fűtési rendszert korszerűsítené, és a gázkazánt cserélné ki. Új nyílászárókkal 31 százalék növelné az energiahatékonyságot. A világítás korszerűsítését 22 százalék tartja szükségesnek, míg a korszerűbb elektromos háztartási készülékek beszerzését 14 százalék. A melegvíz-ellátás javítását 13 százalék jelölte meg célként. A felmérésből kiderül az is, hogy a lakosság jelentős része támogatná a megújuló energiaforrások elterjedését, de csak egyharmaduk lenne hajlandó erre pénzt áldozni.

Ennek összege havonta legfeljebb ezer forint lenne. Az atomenergiát a többség nem, a bioüzemanyagot viszont a nagy többség környezetbarát energiaforrásnak tartja. Az elemzés készítői megjegyzik, hogy a felmérés még a japán földrengés és szökőár és a fukusimai atomerőműben történt robbanások előtt készült. A megújuló energiaforrások közül legtöbben a nap- és a szélenergiát jelölték meg. Ezeken és a vízi energián kívül a felnőtt lakosság nem is igen tudott említeni más megújuló energiaforrást. A módszertani ismertető jelzi, hogy a felmérés hibahatára plusz-mínusz 3,1 százalékpont, azaz a véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korú lakosság megkérdezésének eredménye ennyivel térhet el attól az eredménytől, mintha az ország minden felnőtt lakosát megkérdezték volna.

Olvasóink írták

  • 2. csompi1 2011. április 24. 11:05
    „1. thermál 2011.04.24. 07:48
    Most van készülőben vmi. támogatás a családi házasoknak, pontosabbat nem tudok, de én magam is arra játszom.”
  • 1. thermál 2011. április 24. 07:48
    „Sajnos, még ismerőseim között is a többség nem tud küllönbséget tenni a napelem és a napkollektor között. Az állam ismeretterjesztő feladatait , csak nagyon kis százalékban teljesíti. Az anyagi támogatás kimerül a panellakások becsomagolásában. A családi házban élők, akik eddig is önállóan oldották meg - anyagi erejüktől függően- az olcsóbb energia fellhasználást, jeenleg semmi támogatást nem kapnak, ők az állam mostohagyerekei, az ingatlan és egyéb sarcok mindig eszükbe jutnak, és aztán vége.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milliárdos lett? - Nézze meg a nyertes lottószámokat

1 milliárd a főnyeremény, Ön nyert? Nézze meg szelvényét! Tovább olvasom