Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

Egyre többem vesznek részt közmunkaprogramban

Egyre többen vesznek részt ebben a tavaly indított "Út a munkához" programban, amelynek az a célja, hogy a tartósan munkanélküli, aktív korúak szociális segély helyett inkább munkabért kapjanak - mondta a szociális és munkaügyi miniszter a keddi kormányszóvivői tájékoztatón.

Herczog László hozzátette: miniszterként folytatni kívánja ezt a programot. Elmondta azt is, hogy júliusban összesen 86 ezer 236 fő vett részt közmunkában itthon.

Júliusban a 86 ezer közfoglalkoztatott mellett 159 ezer 632 fő kapott rendelkezésre állási támogatást, amelynek összege ebben a hónapban 3,58 milliárd forint volt. Eddig ebben az évben egyébként 17,8 milliárd forintot fizettek ki összesen erre a célra. Szociális segélyt júliusban 33 ezer 123 fő vett fel, amelynek összege 419 millió forint volt, egész évben eddig összesen pedig 24 milliárd 65 millió forint.

A tárca vezetője azt is elmondta: az önkormányzatok jelentése szerint folyamatosan nő a közfoglalkoztatottak száma, akik átlagosan 5,4 hónapot dolgoznak, és naponta átlagosan 7 órát. Hangsúlyozta: továbbra is megkaphatják a segélyt azok az aktív korú tartósan munkanélküliek, akiknek meghatározott okok miatt nem tudnak résztvenni a közmunka programban. Azok viszont, akik képesek lennének rá, de visszautasítják a felkínált munkát, kiesnek a segélyre jogosultak köréből. Herczog László hozzátette: a jogosultsági körből kiesők száma is folyamatosan nő. Észak-Magyarországon és Észak-Alföldön a legmagasabb a szociális segélyben és rendelkezésre állási támogatásban részesülők száma, és ebben a két régióban vesznek részt legtöbben a közfoglalkoztatásban is - mondta a miniszter.

Legkevesebben Nyugat-Dunántúlon és a közép-magyarországi régióban dolgoznak közfoglalkoztatásban, itt a legkisebb a segélyezettek köre is - tette hozzá. A program része az a képzési lehetőség, amelynek során azok a 35 év alattiak, akik nem fejezték be az általános iskolát, most megtehetik ezt. Herczog László elmondta: májusban 2 ezren megkezdték a felkészülést erre a képzésre, közülük 200-an lemorzsolódtak, és eddig 432-en fejezték ezt be. Szűcs Erika miniszteri biztos a tájékoztatón elmondta: számos önkormányzatnál járt, hogy az "Út a munkához" program tapasztalatairól személyesen tájékozódjon.

Útja során azt tapasztalta, hogy erős a támogatottsága a programnak, amelyet az önkormányzatok folytatni is szeretnének. A miniszteri biztos kiemelte: a munkanélküliek aktiválásán kívül cél volt az is, hogy kiszűrjék a rendszerből a "potyautasokat", tehát azokat, akik bár felveszik a segélyt, feketén dolgoznak. Tapasztalatai szerint a program e téren is sikeres, számos önkormányzatnál hozzájárult a "kifehérítéshez" - tette hozzá.

Olvasóink írták

  • 2. janika 2009. augusztus 04. 20:03
    „Szerintem meg teljesen mindegy minek is nevezik, ha nincs mögötte jó pénzért eladható termék! Ez semmi más minta hozzá nem értés ködösítése! Még mindig húzza az időt valamivel ez a tehetségtelen banda.”
  • 1. tricse 2009. augusztus 04. 18:09
    „Csak tudnám miért lehet ehhez a lehetőséghez csak és kizárólag úgy hozzájutni,hogy előtte segélyért kell kuncsorogni?????????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kislétai gyilkosság: Bajnai és Sólyom is tájékoztatást vár

FRISSÍTVE - Bajnai Gordon miniszterelnök a szerdai kormányülés utánra magához rendelte a rendőri… Tovább olvasom