Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Egyre több társasház készül távfűtéssel

Mind több új társasház épül távfűtéssel a megyeszékhelyen. A rendszer kényelmes, a fogyasztás mérése egyedi, a lakásvásárlókban azonban még mindig élnek a régi beidegződések, s először megijednek, amikor meghallják, hogy „távhős” a lakás.
Néhány éve még természetes volt, hogy az új társasházakban kínált lakások egyedi gázfűtésesek, pedig már legalább tizenöt éve lehetőség van az egyedi, azaz lakásonkénti mérésre a távfűtött új épületekben is. Az utóbbi években egyre több új társasház készült ezzel a rendszerrel, többek között a nádorvárosi Babits és Liezen-Mayer utcában, Marcalváros II újonnan kialakított utcáiban, s ezzel a technológiával fűtik majd a Bercsényi ligetben épülő új, 118 lakásos tömböt is. H. Szováti Miklós, a Győrhő Kft. ügyvezető igazgatójának becslései szerint tavaly 100–150 új távfűtéses lakás épült, ezzel már 1500 körüli otthonban így fűtenek. A város belterületén szinte mindenhol van erre lehetőség, s bár a rendszer kialakítása kevesebbe kerül a beruházóknak – 70–80 százaléka a gázfűtéses rendszerének –, az újonnan beépített városrészeken lehetnek problémák. Úgy tudjuk, a Városrétet építő Engel-csoport például szintén fontolgatta, hogy a tervezett ötezernél is több lakásban távhővel oldja meg a fűtést, ennek megoldásához azonban 5–600 millió forintos technikai fejlesztésre lett volna szükség a Győrhő részéről, s mivel az ennek megtérülését garantáló biztosítékok hiányában megrekedtek a tárgyalások a vállalattal, úgy tűnik, Városrét mégiscsak gázfűtéses lesz.
A távfűtés nyilvánvaló előnyei – a biztonságos és környezetbarát

üzemeltetés, az alacsony

szervizköltség és a gázcsövek

hiánya – mellett az átlagembert azonban mégiscsak az érdekli

elsősorban, mennyit fizet ki havonta lakása fűtésére.
– Figyelembe véve, hogy a helyiségenkénti szabályozással jelentős megtakarítás érhető el, elmondhatom, hogy versenyképesek vagyunk – mondja H. Szováti Miklós. Egy átlagos, 60 négyzetméteres (156 légköbméteres) lakás éves fogyasztása egyébként 35 gigajoule, ami – a jelenlegi 3481 Ft/GJ-os hődíjjal és az éves 265 Ft/mB-es alapdíjjal számolva – 13.598 forint kiadást jelent havonta (az esetlegesen járó energiatámogatás levonása nélkül).
Előnyök ide vagy oda, a lakásvásárlók többsége nehezen győzi le a régi beidegződéseket, miszerint a távfűtés egyet jelent a horribilis összegű rezsivel.
– Az első reakció szinte mindig a kétkedés, s bár a távfűtés kényelme rögtön érezhető, a lakók csak akkor nyugodnak meg, amikor kézhez kapják az első fűtésszámlát – mondja Gasztonyi László építési vállalkozó, aki szerint sokan nem élnek a helyiségenkénti szabályozás lehetőségével, pedig a tudatos energiafelhasználás komoly megtakarítást jelenthet.
A régi lakásokban, ahol az egyedi mérés nem oldható meg, persze más a helyzet; a szokatlan, tavaszias télben szerkesztőségünkbe is több panasz érkezett panelban lakóktól, hogy a hőszolgáltató 25 fokra fűti fel a lakásokat. H. Szováti Miklós szerint ennek oka, hogy egy hőközponthoz nemcsak egy ház tartozik, a panelok állapota pedig nagyon vegyes. Így hiába a szigetelés, a teljes ablakcsere, az csak a huzatot szünteti meg és jobb hőérzetet ad, de önmagában, a fűtési rendszer korszerűsítése nélkül csak félmegoldást jelent...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hiányzik önnek az igazi tél?

Tovább olvasom